Soós Zoltán: új lapot nyitottunk Marosvásárhely történelmében

Hétfő délben a marosvásárhelyi városháza tanácstermében letette a hivatali esküt Soós Zoltán polgármester, valamint a 23 fős képviselőtestület 21 tagja – Marius Pașcan (PMP) és Horațiu Suciu (PNL) helye még üres.

A ceremóniát a koronavírus-járvány ellenére teltház kísérte figyelemmel, tucatnyi sajtós és leköszönő önkormányzati képviselő követte volt jelen. Az RMDSZ-es Frunda Csenge legfiatalabb önkormányzati képviselőként olvasta fel azt a bírósági határozatot, amelyben hitelesítették, hogy Soós Zoltán független jelöltkén megnyerte a szeptember 27-i polgármester-választást.

Az ünnepélyes beiktatáson Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke is részt vett, kiemelve, Marosvásárhelyen a politikai harcok lejártak, „a váltás megtörtént, a munka elkezdődött". Kiemelte, hogy a marosvásárhelyiek elvárása jogosan nagy az új polgármesterrel és a tanácsosi testülettel szemben, akik szerinte bizonyítani tudják, hogy megérdemelték a bizalmat.

Soós Zoltán székfoglaló beszédében kiemelte: új lapot nyitottak Marosvásárhely történelmében, de a testületen múlik, hogy ez „egy rövid lábjegyzet lesz vagy egy egész fejezet”. Hangsúlyozta, szeptember 27-én „nem egy párt vagy ideológia nyerte ezt a választást, hanem a változásba vetett hit”.

„Nagy dologra vállalkoztunk mindannyian, akik Marosvásárhelyt mától vezetni fogjuk. Képesek vagyunk arra, hogy új szemléletet hozzunk, hogy Marosvásárhelyt visszavezessük a tisztességes politika útjára és a fejlődés pályájára állítsuk” – üzente Soós Zoltán a vásárhelyieknek. Kijelentette: „egy várost kell győzelemre vinni, azt a közösséget, amelyet Marosvásárhelynek hívnak”.

Az új polgármester ismételten elmondta azt, amit a választások éjszakáján, a győzelmi beszédében hangsúlyozott. „A város nem magyar kézbe került, hanem a vásárhelyiek kezébe. Megmondtam, hogy minden vásárhelyi polgármestere leszek. Ez nem kampányígéret volt, hanem politikám alappillére. Kezet nyújtok mindenkinek, aki a változásra, de nem rám szavazott, mert úgy gondolta, hogy magyar emberre nem szavazhat. Egy platformon állunk, változást akarunk” – fogalmazott Soós Zoltán. A polgármester szerint 2020. október 26-án pont kerül „mindarra, ami a mesterségesen fenntartott látszat ellenére megfojtotta a várost, annak közéletét”.

Nem más városokkal akar versenyezni

A függetlenként mandátumot szerző városvezető azt mondta, nem akar versenyezni a környező városokkal, őt ugyanis nem a rangsorok érdeklik. „Az érdekel, hogy élhető és fejlődő legyen a városunk, legyen munkahely, versengjenek a befektetők, hogy Erdély közepén indíthassák el vállalkozásukat. Az érdekel, hogy Marosvásárhely legyen élhető és rendezett város, ahol fejlett a közlekedés, jó a közbiztonság, alkalmas helyek vannak sportolásra és kikapcsolódásra, lehessen tanulni, lehessen dolgozni, lehessen pihenni. És mindenekelőtt lehessen közlekedni” – mondta Soós Zoltán. Emlékeztetett a választások másnapján tett kijelentésére, miszerint a munkát leltárkészítéssel kezdi. „Át fogjuk világítani a költségvetést, a polgármesteri hivatal és az önkormányzatnak alárendelt cégek működését, számba vesszük a város vagyonát” – fogalmazott Marosvásárhely polgármestere, aki a „tisztesség és a kemény munka, a bátorság és a hűség, a párbeszéd és a tolerancia értékei” mellé való visszatérésre tett ígéretet.

A megválasztott önkormányzati képviselőket együttműködésre szólította fel, arra kérte őket, ne azt nézzék, hogy vezetőként mit nyernek, hanem azt, hogy mit tehetnek a városért, és ne a rangjukra legyenek büszkék, hanem a tetteikre. „Azt kérem, ne pártpolitikai vitákat folytassunk, ha ütköztetjük az érveinket, azt a város érdekében tegyük és ne azért, mert úgy kívánja a személyes érdek vagy a pártközpont. Amikor letesszük a kabátot az előtérben, tegyük le vele a pártérdeket és saját érdeket is. Ne csak azért legyen tiszta a kezünk, mert gyakran mossuk: hanem azért is, mert nem nyúlunk oda, ahova nem szabad” – mondta Soós Zoltán.

Kiemelte, a közlekedés és a munkahelyteremtés problémáinak a megoldása érdekében hivatali elődjével ellentétben együtt fog működni a környező településekkel, a metropolisz-övezet tagjaival és a megyei tanáccsal is valamint a központi hatóságokkal.

Polgármesteri credóját öt pontban foglalta össze, hangsúlyozva, Marosvásárhelynek nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie, ahol minden közérdekű adat nyilvános, könnyen hozzáférhető, a városi tanácsnak pedig nem üzleti vagy pártérdekeket, hanem az itt lakók érdekeit kell szolgálnia. Soós Zoltán kiemelte, hisz a kulturális sokszínűségben, ezért őrizni fogja a hagyományokat és „ösztönözni Marosvásárhely kultúrateremtő szerepét".

A hétfőtől hivatalba lépett polgármester hangsúlyozta, a város mindenkié, nincsenek első és másodrangú állampolgárok, ugyanakkor meglátása szerint „a vásárhelyiek politikai részvétele nem merülhet ki abban, hogy megválasztják a képviselőiket", és szerinte minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni az érintettek véleményét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?