Újabb perben mentették fel alapfokon Markó Attilát

 

Pénteken hozott alapfokú ítéletében a bukaresti táblabíróság felmentette a hivatali visszaélés vádja alól Markó Attilát, a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagját egy 128 millió eurós kártérítési üggyel kapcsolatos bűnvádi perben.

Az igazságügyi minisztérium portálján közölt ítélet szerint bűncselekmény hiányában mentették fel a jelenleg Magyarországon élő volt RMDSZ-es képviselőt. A táblabíróság a bűnvádi per további hét vádlottját is felmentette, ám vagyonuk továbbra is zárolva marad.

A Markó Attila elleni vád lényege, hogy a kártérítési bizottság tagjaként elfogadta a hivatásos ingatlan-értékbecslő jelentését, amely szerint az egyik vádlottat, Horia Simut 128 millió eurós kártérítés illeti meg, holott a szóban forgó ingatlan értéke 58 millió euró volt, így az államot mintegy 70 millió eurós kár érte. A politikust 2015-ben állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

Markó Attilát egy hasonló perben tavaly októberben jogerősen felmentették, és egy további per van van folyamatban ellene, amelynek tárgya szintén egy állítólagosan túlbecsült kártérítési összeg. Ez utóbbiban ugyancsak az a vád ellene, a bizottság tagjaként részt vett a kárpótlási igény elbírálásában, és igennel szavazott arra az összegre, amit egy hivatásos ingatlanfelértékelő megállapított.

Markó Attila pénteken a Maszolnak elmondta, ez utóbbi perben már jövő hét végén megszülethet az alapfokú ítélet. A pénteki ítélet kapcsán pedig megjegyezte: ebben a perben van már csak előzetes letartóztatási parancs ellene, a másikban már nincs. Így ha jogerősen felmentik, az európai elfogatóparancs is megszűnik ellene. „A DNA általában hivatalból fellebbez” – tette hozzá, arra utalva, hogy a jogerős ítéletre még előreláthatóan várnia kell.

Bukaresti Táblabíróság, ma, a Szabadság napján. Ez csak az egyik per és csak alapfokú ítélet. A jogerős döntésig - mert már volt ilyen, és tudom, hogy lehetséges - marad a remény...

Közzétette: Markó Attila – 2020. október 23., péntek

Kérdésünkre elmondta azt is: a vagyona azért marad zárolva, mert nincs ugyan bűncselekmény, de az esetleges károkat polgári perben az állam követelheti. „Így volt ez a jogerős döntésben is. Az állam azonban ott nem perelt. Meglátjuk, mi lesz ennek a végén” – jelentette ki.

Az alapfokú ítélet indoklására még várni kell, de Markó Attila szerint a bírák ugyanúgy érvelhettek, mint az előző perben kimondott felmentő ítéletükben. "Nem lehet a bizottság tagjainak büntetőjogi felelőssége azért, mert szakmán kivüliekként jóváhagynak egy szakember által (és felelősségére!) kiszámolt összeget" – magyarázta.

Markó megjegyezte: a legutóbbi jogerős felmentő ítélet óta azt is megtudta, hogy a DNA asztalán tucatszám voltak még pontosan ugyanilyen tényállású nyomozati dossziék, de a jogerős ítélet tükrében mindegyikben ejtették a vádat már ügyészi szinten. „Ezekből tehát már nem lesz per” – tette hozzá.

Mint ismert, Markó Attilát 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult az államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium épületének – visszaszolgáltatásához. Miután a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek ellene, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A tavalyi alapfokú ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.

Kapcsolódók

Kimaradt?