Politikai taktikázás miatt nem választottak alpolgármestert Margittán

Meghiúsult az alpolgármester-választás szerdán késő délután a Bihar megyei Margittán, ahol Dumitru Țiplea kormánymegbízott csak a helyi tanács megalakulását engedélyezte.

Arra hivatkozva, hogy a bírósági mandátumigazolástól számítva fellebbezési időszak még nem telt el, nem engedélyezte sem az alpolgármester személyéről, sem a szakbizottságok összetételéről szóló szavazást – ismertette a helyzetet a Maszol érdeklődésére Demián Zsolt, a margittai körzeti RMDSZ-szervezet elnöke. Az RMDSZ-frakció egyébként egyhangú döntéssel a fiatal politikust javasolja Margitta alpolgármesteri tisztségére.

Margitta azon kevés települések közé tartozik, ahol az RMDSZ polgármesterjelöltjének, Pocsaly Zoltánnak nem sikerült ismét nyernie a helyhatósági választáson: egy független jelölt, a helyi román középiskola igazgatója, Marcel Emil Sas Adăscăliţii szerezte meg a voksok többségét.

Igaz ugyan, hogy a független és az RMDSZ-es jelölt közötti szavazatkülönbség kevesebb, mint háromszáz volt a bő 15 ezer lakosú Berettyó-menti városban, de így mind a képviselőtestületben, mind a polgármesteri hivatalban érdekes helyzet állt elő. Azt már tudni lehetett korábban, hogy a független polgármester mögé beállt a hattagú nemzeti liberális párti (PNL) frakció. A RMDSZ-nek szintén hat jelöltje jutott be a helyi tanácstestületbe, míg a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) négy.

Az előző két önkormányzati ciklusban helyi szinten az RMDSZ és a PSD működött együtt, a magyar polgármester mellé a szocdem párt adta az alpolgármestert. Az együttműködést a továbbiakban is fenn kívánja tartani a két szervezet – magyarázta Demián Zsolt, aki szerint ez vezetett oda, hogy időhúzással és a szociáldemokrata tanácstagok átállításával próbáljanak éket verni közéjük. Ezt igazolja az is, hogy korábban a polgármester felajánlotta az RMDSZ-nek az alpolgármesteri tisztséget, és újabban ugyanezt megtette a PSD-nek is.

A margittai körzeti RMDSZ elnöke hangsúlyozta, a bírósági mandátumigazolás kötelező módon végrehajtandó, ezért nem érti, a prefektus tulajdonképpen mire alapozott, amikor óvási időre hivatkozva meghiúsította az alpolgármester megválasztását és a szakbizottságok létrehozását.

„Nagyvárad és Élesd esetében ugyanez a helyzet állt fenn, mint Margittán, de abban a két városban, ahol liberális érdekeltségű polgármestert iktattak be, ott nem volt tekintettekl az állítólagos fellebbezési időszakra” – mondta Demián. Hozzátette ugyanakkor, hogy a PNL-frakcióból időközben ketten visszaléptek, így mindössze négyen maradtak, ameddig nem iktatják be a listán következő újabb két tanácsosukat. Ebben a felállásban pedig sem az RMDSZ, sem a PSD nélkül nem tudják megalakítani a bizottságokat és megválasztani az alpolgármestert.

Kapcsolódók

Kimaradt?