Alkotmányosnak bizonyult az új karanténtörvény

Elutasította az alkotmánybíróság kedden az ombudsman óvását, amelyet az új karanténtörvény egyes rendelkezései ellen emelt augusztusban.

A Nép Ügyvédjének nevezett alapjogi biztos által kért utólagos normakontrollt azért övezte fokozott médiaérdeklődés, mert az ő korábbi alkotmányossági óvása miatt kényszerült a parlament nyári rendkívüli ülésszakán új karanténtörvényt elfogadni, miután július első három hetében a korábbi karanténintézkedések jogalapját megszüntető alkotmánybírósági határozat hátráltatta a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Az ombudsman ezúttal azt a rendelkezést találta alkotmánysértőnek, amely szerint a tünetmentes fertőzöttet akarata ellenére is – legfeljebb 48 óráig – el lehet szigetelni orvosi kivizsgálás céljából egy egészségügyi intézményben. Szerinte a szabadságvesztéssel felérő elszigetelés az utolsó, kivételes megoldás kellene legyen, ha már a kevésbé „korlátozó” lehetőségek kimerültek, nem pedig a törvény erejével előírt szokásos intézkedés. Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel megalapozatlannak ítélte az ombudsman kifogását.

Múlt héten Ludovic Orban miniszterelnök politikai részrehajlással, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) „utasításainak” végrehajtásával vádolta meg az alkotmánybíróságot, amely szerinte futószalagon fogad el Románia alapvető érdekeit sértő döntéseket. A miniszterelnök egyebek között azt az alkotmánybírósági döntést kifogásolta, „amely miatt a kormánynak három hétig nem voltak eszközei” arra, hogy a fertőzötteket elkülönítse, a velük érintkezésbe került embereket pedig karanténban tartsa.

A taláros testület júniusban az ombudsman óvásának helyt adva megállapította: a karanténba helyezés, vagy kórházba utalás jogi keretét a parlamentnek kell szabályoznia, az alkotmányos szabadságjogok ideiglenes korlátozásáról nem lehet miniszteri rendelet szintjén intézkedni.

Kapcsolódók

Kimaradt?