Parlamenti választások: Maros megyében is orvossal erősít a PSD

Dr. Leonard Azamfirei, a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem rektora vezeti a Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szenátusi jelöltlistáját, Dumitrița Gliga, a PSD megyei tanácselnökjelöltje pedig a képviselőházi jelöltlista élén szerepel az idei parlamenti választásokon.

Erről titkos szavazással döntött a PSD Maros megyei szervezetének állandó bürója, amelyen a 99 tag közül 77-en szavaztak, egy személy pedig tartózkodott. Vasile Gliga, a PSD Maros megyei szervezetének elnöke azt nyiltakozta: pártja megtiszteltetésnek tartja, hogy az orvosprofesszor jelentkezett a felsőházi helyek egyikére, ezért döntöttek úgy, hogy a bejutása biztos kell legyen.

Azamfirei nem az első orvos, akit a PSD „toborzott” a parlamenti választásokra: Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke a párt képviselő-, Adrian Streinu Cercel, a Matei Balș Országos Járványtani Intézet igazgatója pedig a szenátorjelöltje lesz.

Leonard Azamfirei egyébként az orvosi egyetem önálló magyar főtanszékei megalapításának a legfőbb ellenlábasa, akinek kulcsszerepe volt az intézményen belüli román–magyar viszony elmérgesedésében is. A professzor korábban bebetonozta magát az egyetem szenátusi tisztségébe. A tanügyi törvény értelmében egy személy két egymás utáni teljes rektori mandátumot tölthet be. Leonard Azamfirei arra hivatkozva pályázta meg a harmadik mandátumát is, hogy a második mandátuma nem volt teljes. 2018. április 27. és június 2. között hat hétre felfüggesztette a rektori tisztség betöltését, hogy egy külföldi körúton vegyen részt.

A felsőházi lista második helyezettje Cosmin Pop mérnök, üzletember, Marosvásárhely egykori legendás vendéglőjének, az Aranykakasnak a tulajdonosa. Korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja volt, 2019 tavaszán még a párt lehetséges marosvásárhelyi polgármesterjelöltjeként emlegették. Popot egyébként Dorin Florea, Marosvásárhely leköszönő polgármesterének a bizalmasaként tartják számon a városban. A szenátusi lista harmadik helyezettje Dragoș Tiberiu Bardoși megyei tanácsos.

A képviselőházi lista második helyezettje Corneliu Florin Buicu, a felsőház egészségügyi bizottságának az elnöke, a harmadik pedig Dinu Socotar, a Szociáldemokrata Párt jelenlegi parlamenti képviselője.

Maros megyének a jelenlegi törvényhozásban 8 parlamenti képviselője (3 RMDSZ-es, 2 PSD-s, 1-1 PNL-s, USR-s és PMP-s) és 4 szenátora van (2 az RMDSZ-nek, 1-1 pedig a PSD-nek és a PNL-nek).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?