Befutó helyeket kértek Gálfiék az RMDSZ-től a támogatásért cserében

Szenátori és képviselői hely betöltésére megfelelő személyeket ajánlott az RMDSZ-nek Gálfi Árpád, a Szabad Emberek Pártjának (POL) színeiben mandátumot nyert székelyudvarhelyi városvezető és csapata. Közölték: ha a jelöltjeik befutó helyeket kapnak, akkor Gálfiék minden igyekezetünkkel támogatják az RMDSZ-t a parlamenti választásokon. Az Udvarhelyszéki RMDSZ-nek konkrét jelöltekről nincs tudomása.

Az elmúlt napokban Gálfi Árpád és csapata egyeztetést kezdeményezett az RMDSZ-szel – közölte pénteken Székelyudvarhely újraválasztott polgármestere. Egy szenátori és egy képviselői hely betöltésére tettek ajánlatot, olyan személyekkel, akik nem a szűk csapatukból kerültek ki, akik politikailag nem elkötelezettek, és véleményük szerint garantálják a harmonikus együttműködést.

„Felajánlottuk Kelemen Hunor elnök úrnak, hogy amennyiben a megfelelő, támogatásunkat is élvező szakembereket jelölnek befutó helyekre a parlamenti választásra, akkor minden igyekezetünkkel támogatjuk az RMDSZ-t, hiszen országos szinten a képviselet csakis az RMDSZ színeiben oldható meg egyelőre” – fogalmaz a közleményben Gálfi Árpád.

A polgármester az általuk javasolt képviseleten keresztül látják az igazi garanciát arra, hogy a közte és az RMDSZ közt megkötött egyezség az új mandátumban érvényben marad, és számonkérhető lehessen négy év múlva. „Ezzel el tudnánk kerülni azt a helyzetet is, amelybe a négy évvel ezelőtti, csupán írásos együttműködés nyomán kerültünk. Baráti-jobbot nyújtottunk, az RMDSZ-en a sor, hogy elfogadja ezt, és közösen fejlesszük Székelyföldet” – olvasható a polgármester által aláírt közleményben.

Jelöltekről szó sem volt?

Levélben kérdeztük meg Gálfi Árpád polgármestert, hogy kik azok a jelöltek, akiknek bejutó szenátori és képviselői helyet igényelt a székelyudvarhelyi POL az RMDSZ-től, de nem kaptunk választ. Érdeklődtünk Biró Barna Botondnál, az Udvarhelyszéki RMDSZ területi elnökénél, aki elmondta: valóban voltak tárgyalások együttműködési lehetőségekről, de sem a képviselő-, sem a szenátorjelöltek nem kerültek szóba.

Biró Barna Botond megjegyezte, hogy az Udvarhelyszéki RMDSZ ettől függetlenül továbbra is nyitott az együttműködésre. További információt a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülése utánra ígért. Mint ismert, a SZÁT pénteken az RMDSZ jelöltlistáit véglegesíti. Az ülés a cikkünk közlésének időpontjában még tartott.

Gálfi Árpád 2016-ban a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként nyerte meg a választást Székelyudvarhelyen. Pártja, az MPP azonban tavaly kizárta a soraiból. A polgármester elindította a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését, de volt párttársai gáncsoskodása miatt a pártbejegyzés nem történt meg a megfelelő időben, ezért a szeptember végi önkormányzati választásokon támogatóival együtt a Szabad Emberek Pártja (POL) román-magyar párt színeiben indult, és elsöprő győzelmet aratott az RMDSZ és az MPP jelöltjeivel szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?