Feljelentést fontolgat a kormányfő ellen az alkotmánybíróság elnöke


-A A+

Feljelentést tenne a Velencei Bizottságnál, az Európai Tanácsnál és az Európai Alkotmánybíróságok Egyesületénél Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke Ludovic Orbán kormányfőnek a taláros testületről tett kijelentései miatt, leszögezve, hogy egyetlen európai ország miniszterelnöke sem engedi meg magának, hogy „ilyen külvárosi hangnemű támadásokat intézzen az alkotmánybíróság ellen”.

„Több éve ismerem a kormányfőt, ezért tiszteletből ódzkodom attól, hogy ugyanolyan hangnemben válaszoljak neki, mint amit ő használt, politikai komisszároknak nevezve minket” – mondta Dorneanu csütörtök este az Antena 3 műsorában.

Dorneanu szerint a kormányfő az alkotmánybíróság ellen uszítja a közvéleményt. „Sajnálom, hogy ilyeneket terjeszt a nyilvánosság előtt, és az alkotmánybíróság ellen uszítja a közvéleményt, azt állítva, hogy a testület a felelős a koronavírus-járvány terjedése, a szabályok be nem tartása miatt. Szerencse, hogy feltűnt Renate Weber is, a Nép Ügyvédje, így osztozunk a felelősségen az ország és a demokrácia lerombolását illetően. Emlékeztetném a miniszterelnök urat, hogy az alkotmánybíróság az egyik legfontosabb jogállamot védő intézmény. Egyetlen európai ország miniszterelnöke sem engedi meg magának, hogy ilyen támadásokat intézzen az alkotmánybíróság ellen” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szándákában áll-e a nemzetközi szervezetekhez fordulni ebben az ügyben, az alkotmánybíróság elnöke azt válaszolta, hogy megbeszéli a kollégáival. Mint elmondta, ez idáig hasonló helyzetekben ódzkodott ezt megtenni, de a helyzet úgy elfajult, hogy a legnagyobb valószínűség szerint értesítik a Velencei Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Alkotmánybíróságok Egyesületét.

Ludovic Orban kormányfő csütörtök este kijelentette, hogy véleménye szerint az alkotmánybíróság a választásokat érintő határozatával „lábbal tiporta az alaptörvényt”.

„Ez így nem mehet tovább. Módosítani kell az alkotmánybíróság összetételét, ki kell rostálni közülük a politikai komisszárokat, csak szakmai karrierrel alapján kerüljenek be a testületbe a bírák. Nem beszélve arról, hogy sokszor Románia alapérdekeivel ellenkező döntéseket hoznak. Példaként azt hoznám fel, hogy teljesen eszközök nélkül hagyták a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére tett erőfeszítésekben az egészségügyi hatóságokat és a kormányt, aminek a következménye az esetszámok addig nem tapasztalt emelkedése lett” – adott hangot elégedetlenségének Orban csütörtök este.

Hozzáfűzte, a kormány megámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, amellyel „egy parlamenti többség megkaparintotta annak a jogát, hogy a választások dátumáról döntsön”, de a taláros testület alkotmányosnak ítélte azt. Véleménye szerint a többség törvényhozóinak az az érdekük, hogy mandátumukat minél jobban meghosszabbítsák.

A kormányfő szerint Florin Iordache és mások adják a parancsokat Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnökének és a politikailag kinevezett bíráknak, azok pedig „futószalagon hozzák a döntéseket, amelyeknek már semmi közük Románia Alkotmányához és a demokráciához”.

Korábban Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta, hogy ha Klaus Iohannis államfő kihirdeti a törvényt, amely alapján a parlament tűzheti ki a parlamenti választások dátumát, akko biztosan nem tartják meg 6-án a voksolást, amikorr a kormány korábban egy sürgősségi határozattal kiírta azt.
EZT OLVASTA MÁR?

X