Orban: a parlamenti választások alkotmányos és törvényes időpontja december 6.

A kormány szempontjából december 6. a parlamenti választások „alkotmányos és törvényes időpontja” – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő, aki szerint „minden plusz nap, amíg ez a parlament tisztségben marad, elvesztegetett nap Románia számára”.

„A Szociáldemokrata Párt szinte minden parlamenti tevékenységi napon okoz valami rosszat Romániának. A múlt héten megint elfogadtak egy sor törvényt, pótlékokat szavaztak meg a közszférában dolgozók nagy része számára, és megállapították, hogyan nő az elkövetkező három évben a szociális referenciamutató. Nem beszélve a többi törvényről, amelyek gyakorlatilag a fizetésképtelenségbe taszítják az országot. Soha nem létezett eddig ilyen fokú felelőtlenség, mint amiről a PSD által uralt parlamenti frakciók tanúbizonyságot tettek az elmúlt három hónapban” – mondta Ludovic Orban a Digi24 csütörtök esti műsorában.

A kormányfő szerint a választásokat meg lehet tartani, minden a megfelelő szervezésen, a szabályok betartásán múlik, és az ő szemszögéből december 6. a parlamenti választások „alkotmányos és törvényes időpontja”.

„A parlament mandátuma december 20-án lejár. Be kellene tartanunk az alkotmányos előírást, amely szerint az államelnöknek össze kell hívnia a választásokat követő 20 napban az új törvényhozó testületet. A jelenleg tisztségben levő parlament mandátumát nem lehet bármilyen körülmények között meghosszabbítani” – magyarázta.

Hozzátette, szerinte az alkotmánybíróság a választásokat érintő határozatával „lábbal tiporta az alaptörvényt”. „Ez így nem mehet tovább. Módosítani kell az alkotmánybíróság összetételét, ki kell rostálni közülük a politikai komisszárokat, csak megfelelő szakmai háttérrel rendelkezők kerüljenek be a testületbe. Nem beszélve arról, hogy sokszor Románia alapérdekeivel ellenkező döntéseket hoznak. Példaként azt hoznám fel, hogy teljesen eszközök nélkül hagyták a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére tett erőfeszítésekben az egészségügyi hatóságokat és a kormányt, aminek a következménye az esetszámok addig nem tapasztalt emelkedése lett” – adott hangot elégedetlenségének Orban.

Hozzáfűzte, a kormány megámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, amellyel egy parlamenti többség megkaparintotta annak a jogát, hogy a választások dátumáról döntsön, de a taláros testület alkotmányosnak ítélte a jogszabályt. Véleménye szerint a PSD köré épülő többségnek az az érdeke, hogy parlamenti mandátumaikat minél jobban meghosszabbítsák.

A kormányfő szerint „Florin Iordache és mások adják a parancsokat Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnökének és a politikailag kinevezett bíráknak", azok pedig „futószalagon hozzák a döntéseket, amelyeknek már semmi közük az ország alkotmányához és a demokráciához”.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kijelentette, hogy ha Klaus Iohannis kihirdeti a törvényt, amely szerint a parlament tűzi ki a választások időpontját, „biztosan nem december 6. lesz az a dátum”.

Kapcsolódók

Kimaradt?