Mikor teszik le az esküt a megválasztott polgármesterek?

A szeptember 27-i helyhatósági választásokon mandátumhoz jutott polgármesterek, megyei tanácselnökök, helyi és megyei önkormányzati képviselők beiktatása a következő napokban-hetekben lesz esedékes, mert a Központi Választási Iroda (BEC) csak a múlt hétvégén hirdette ki a voksolás végeredményét.

A BEC által megállapított választási végeredményt a helyi (területileg illetékes) bíróságoknak kellett hitelesíteniük, az erről készült jegyzőkönyvet pedig elküldték a pártoknak, amelyeknek október 13-ig, keddig kell nyilatkozniuk arról, hogy a listáikon szereplő és mandátumhoz jutott jelöltek vállalják-e a beiktatást – magyarázta Tóth Csaba jogász, az Arad Megyei Választási Bizottság (BEJ) RMDSZ által jelölt volt tagja.

A nyilatkozatot azért kell letenni, mert előfordulhat, hogy a választások óta valamelyik jelölt elhalálozott, vagy a párt időközben megvonta tőle a bizalmat, esetleg a mandátumhoz jutó jelölt nem vállalja a továbbiakban a szereplést (például ismert parlamenti képviselők is a jelöltlistákra kerültek „húzó nevekként”, akik nem adják fel helyüket a törvényhozásban, vagy egy-egy jelölt a helyi és a megyei tanácsosjelöltek listáján is befutó helyen szerepelt, és döntenie kell, hogy melyik funkciót tölti be), és akkor a listán utána következő személyt illeti meg a képviselői hely.

Miután a nyilatkozatokat beküldik a bíróságokhoz, azok sürgősségi eljárásban tudomásul veszik azokat, és gyakorlatilag kihirdetik az új képviselőtestületek összetételét, illetve a polgármesterek és megyei tanácselnökök személyét. Ekkor össze lehet hívni alakuló ülésre az új közgyűléseket, megválasztani az alpolgármestereket/megyei tanácsosi alelnököket, illetve beiktatni a polgármestereket és a megyei tanácselnököket.

Tóth Csaba szerint a megyei prefektúráktól is függ, hogy milyen dátumra esik majd az eskütétel, ugyanis a kormánymegbízottak hivatalának egy-egy képviselője is jelen szokott lenni az eseményen. A jogász szerint azonban most már napokon belül a legtöbb településen sort kerítenek a beiktatásokra, késlekedés csak ott várható, ahol valamelyik pártnak nem sikerült többséget kialakítani, és a helyi koalíciós tárgyalások sem vezettek még eredményre.

Az idei helyhatósági választásokat a koronavírus-járvány miatt halasztották el júniusról szeptemberre, és törvénymódosítás útján hosszabbították meg a helyi választották mandátumát november elsejéig. Amíg az új képviselőtestületek össze nem állnak, a hivatalban lévők november elsejéig ülésezhetnek és határozatokat is elfogadhatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?