Elveszik a lányát megalázó erdélyi polgármester mandátumát – de más okokból

Jogerősen egy év felfüggesztett börtönre ítélte hétfőn a kolozsvári táblabíróság Oláhszentgyörgy polgármesterét, aki országosan azzal vált ismertté a választási kampányban, hogy egy kiszivárgott videó szerint megalázó módon büntette meg az állítólagosan szófogadatlan lányát. Traian Ogâgău elveszíti a frissen megnyert mandátumát.

A polgármestert nem a gyermeke bántalmazása miatt ítélték el – ebben az ügyben még tart az ügyészségi kivizsgálás –, hanem azért, mert egy közúti ellenőrzésen megtagadta az alkoholtesztet. Nem volt hajlandó a helyszínen belefújni a szondába, és azt sem hagyta, hogy vért vegyenek tőle a kórházi teszt elvégzéséhez.

A román sajtó beszámolói szerint az eset még 2016-ban történt. Traian Ogâgău ellen bűnvádi per indult, és a naszódi bíróság 2018 nyarán egy év felfüggesztett börtönre és 80 nap közmunkára ítélte. Ezt az ítéletet változtatta jogerőssé hétfőn a kolozsvári táblabíróság.

Az  önkormányzati választásokon a botrány ellenére Traian Ogâgău nyerni tudott, de a helyi választottak jogállásáról szóló törvény szerint nem csak a végrehajtandó, hanem a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt önkormányzati vezetők is elveszítik a mandátumukat, így Oláhszentgyörgyön előrehozott választásokat kell majd kiírni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?