Fehérorosz válság: hazarendelték a minszki nagykövetet

Lengyelország, a balti országok, és több más európai uniós tagállam után Románia is hazarendelte konzultációra minszki nagykövetét.

Ezt Bogdan Aurescu román külügyminiszter jelentette be pénteken a Twitteren. A román diplomácia vezetője jelezte: döntését Lengyelország és Litvánia iránti szolidaritásból hozta meg. „Fehéroroszországnak meg kell értenie, hogy az Európai Unió tagállamaira gyakorolt diplomáciai nyomás nem segíti a párbeszédet és nem fog pozitív eredménnyel járni" – hangoztatta Aurescu.

Viorel Moșanu minszki nagykövet egyike volt azon uniós külképviseleti vezetőknek, akik egy hónappal ezelőtt meglátogatták a – karhatalmi erőszak ellen tiltakozó, a minszki ügyészség által beidézett – Szvetlana Alekszievics Nobel-díjas fehérorosz írót, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagját – emlékeztetett az Agerpres.

 

Lengyelország és Litvánia hétfőn rendelte haza fehéroroszországi nagykövetét, miután Minszk diplomáciai képviseleteik létszámának csökkentését szorgalmazta „egyértelműen káros tevékenységük miatt”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint az augusztusi elnökválasztás nyomán kezdődött, a választás eredményét elutasító tüntetéseket külföldről irányítják, ezzel összefüggésben többször említette a litván és a lengyel kormány ebben játszott szerepét. Lengyelország és Litvánia menedéket nyújtott több fehérorosz ellenzékinek, akiket az ottani hatóságok toloncoltak ki az országból. Az ellenzék és a nyugati országok szerint az országot 26 éve irányító Lukasenka elnök elcsalta a választást, ezért a tiltakozók távozását és új választások megtartását követelték.

(Nyitókép: Viorel Moșanu hazarendelt minszki nagykövt nyilatkozik | Fotó: ccigomel.by)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?