Az RMDSZ helyére tör Ponta és Tăriceanu új pártja

A Pro Románia párt és Liberálisok és Demokraták Szövetségnek (ALDE) összeolvadása révén létrejött Szociálliberális Pro Románia párt (PRSL) átveheti az RMDSZ helyét a hazai politikai színtéren – jelentette ki csütörtök este Victor Ponta az Antena3 hírtelevízióban.

A Pro Románia párt elnöke szerint az új politikai alakulattal máris szövetkezni akar a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is különböző megyékben önkormányzati többség létrehozása érdekében. Ez Ponta szerint azt jelenti, hogy a koalíciós potenciáljával a PRSL átveheti az RMDSZ helyét a honi politikában.

"Parafrazálnám azt a viccet, miszerint Romániában azért tartanak választásokat, hogy kiderüljön, kivel fog kormányozni az RMDSZ. De most már nem kell az RMDSZ. Nem kell mentegetőznötök többé amiatt, hogy a kormányzáshoz szükségetek van az RMDSZ-re, mert itt vagyunk mi” – üzente a politikusoknak a volt kormányfő.

 

Mint ismert, a Pro Románia és az ALDE csütörtök délután egy időben üléseztek és úgy döntöttek, összeolvadnak, így közös listán indulnak az év végi megmérettetésen. Az új pártot Szociálliberális Pro Romániának nevezik.

A szeptember 27-i önkormányzati választásokon országosan egyik párt sem érte el az 5 százalékot, de a választások előtti országos felmérések, amelyek a parlamenti választásokra vonatkoztak, a Pro Románia támogatottságát rendszerint 9 százalékon mérték. Az ALDE támogatottsága 2-3 százalék között mozog mind a felmérések, mind az önkormányzati választás eredménye szerint

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?