Parlamenti választások: Orban ragaszkodik a december 6-i időponthoz


-A A+

Meg kell tartani a parlamenti választásokat december 6-án - jelentette ki vasárnap este Ludovic Orban miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a kormány törvényes és alkotmányos módon jelölte ki ezt a dátumot.

A kormányfő a Románia TV műsorában rámutatott, a hatályos törvényi előírásoknak és kormányhatározatoknak megfelelően elkezdték az előkészületeket a decemberi parlamenti választásokra. Kiemelte, az a törvény, amely felhatalmazza a parlamentet a választások időpontjának kiírására, még nem léphet hatályba, az alkotmánybíróság ugyanis még nem tette közzé ezzel kapcsolatos döntésének indoklását.

Amíg ez a jogszabály nem lép hatályba, nem lehet megvitatni Adrian Dohotaru független képviselő azon törvényjavaslatát, amely március 14-ére halasztaná a parlamenti választásokat - véli Orban. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a liberálisok minden törvényes és alkotmányos eszközt felhasználnak majd egy olyan törvényhozás megválasztása érdekében, amely "hűen tükrözi a polgárok politikai opcióit".

"A 2016-ban megválasztott jelenlegi parlamentnek nincs már semmi köze a romániai valósághoz, a románok politikai opcióihoz, ezt a parlamentet ellenőrzés alatt tartja a PSD, és olyan döntéseket hoz, amelyek rosszat tesznek az országnak. (...) Meglátásuk szerint december 6-án meg kell tartani a választásokat" - fogalmazott.

A kormányfő szerint ugyanakkor a jövő évi költségvetést már az új összetételű parlamentnek kell elfogadnia. "Hogy terjesszük a költségvetést a jelenlegi parlament elé? Nem látták, mit tettek a költségvetés-kiigazításról szóló rendelettel? Porrá zúzták az egészet" - nyomatékosította Ludovic Orban.
EZT OLVASTA MÁR?

X