Máramarossziget: 23 szavazaton múlt a második RMDSZ-es mandátum

Megfeleződött a vasárnapi helyhatósági választásokon az RMDSZ képviselőinek száma a máramarosszigeti városi képviselőtestületben: az eddig két tanácsos helyett csak egy jutott be, de így sem mondtak le véglegesen az alpolgármesteri tisztségről.

Az RMDSZ Történelmi Máramaros megyei szervezete nem indított polgármesterjelöltet a Tisza-parti városban, mert a a főleg baloldali pártokból álló Koalíció Máramarosért csoportosulás támogatójakánt ígéretet kapott, hogy ha a koalíció jelöltje nyer, az RMDSZ megőrizheti az alpolgármesteri tisztséget.

Mint arról a választások után beszámoltunk, a polgármester-választást végül a Koalíció Máramarosért jelöltje, Vasile Moldovan ügyvéd és volt prefektus nyerte meg, az RMDSZ-tanácsosi jelöltlistája pedig nem kapott annyi szavazatot, hogy ketten is bejussanak róla a tanácsba. Így a listavezető, Béres Ildikó eddigi alpolgármester lesz jelen a testületben.

„Huszonhárom szavazat hiányzott mindössze a második mandátumhoz. Sajnos egy magyar független tanácsosjelölt, Mihalik Ingeborg sok szavazatot elvett tőlünk, de azonkívül is nagyon sok volt az érvénytelen voks, amelyeken látszott, hogy a szavazók ide is, oda is tették a pecsétet” – mondta az alpolgármester férje, Béres István területi RMDSZ-elnök.

Máramarosszigeten a 2011-es népszámlálás adatai szerint valamivel többen mint 33 ezren élnek, és Béres István úgy véli, hogy a magyar lakosság aránya 10 százalék alá csökkent. A 19 tagú tanácsba az RMDSZ-en kívül a PNL 7 képviselője, a Koalíció Máramarosért 5 tagja, valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Pro Románia 2-2 jelöltje jutott be. Béres István ilyen körülmények között is lát 30-40 százalék esélyt arra, hogy továbbra is RMDSZ-es maradjon az alpolgármester.

Ennél is nagyobb érvágásnak nevezte a területi RMDSZ-elnök, hogy a Máramaros megyei önkormányzatba nem jutott be az érdekképviselet. „Pedig rájöttem , hogy kell román szavazókat is meggyőzni” – mondta Béres, aki a megyei tanácsosjelöltek között a második helyen szerepelt. „A történelmi Máramarosból kétezer szavazatot kaptunk, amiből nyolcszáz teljes román környezetből jött. Kimentem közéjük, elbeszélgettem az emberekkel, úgy érzem, jól kampányoltunk, de sajnos nem látjuk viszont a befektetett munka gyümölcsét” – sajnálkozott az RMDSZ-elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?