Aradi képviselőtestület: csökkent a PNL, nőtt a PSD-s koalíció mandátumainak száma

A töredékszavazatok visszaosztása után némileg változott az aradi képviselőtestületben a pártok között elosztott helyek száma: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy helyet veszített, a Szociáldemokrata Párt (PSD) köré épülő koalíció viszont nyert egy helyet pluszban.

A vasárnapi helyhatósági választásokon a PNL szereze meg a legtöbb helyet a városi tanácsban, a szavazások éjszakáján úgy tűnt, hogy 9-et. Mögötte az országos szinten „megizmosodó” Mentsétek meg Romániát szövetség (USR) végzett 7 mandátummal, míg a nagy vesztes a PSD volt, amelyik a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNȚCD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) közösen indult Szociálliberális Keresztény Platform (PSLC) néven, de csak 3 jelöltje juttatott be (mostanáig csak a PSD-nek volt 9 embere a tanácsban). Az RMDSZ ezúttal is 2 képviselővel lesz jelen, szintúgy a Népi Mozgalom Pártja (PMP).

A PNL eleve veszített a 2016–2020-as időszakhoz képeest, amikor is 12 képviselője volt, az USR viszont eddig még reprezentált a város ügyeiről döntéshozó testületben. A töredékszavazatok visszaosztásakor azonban a baloldali koalíció, a PSLC „gazdagodott”, így négy mandátummal rendelkezik majd, a PNL viszont „szegényebb” lett egy hellyel.

Nagy kérdés, hogy a liberális polgármester, Călin Bibarț pártja kivel alkot majd koalíciót: az országos pártvezetés utasítása szerint a PSD-vel kizárt az együttműködés, de az RMDSZ-szel és a többi jobb oldali párttal lehetséges. Gheorghe Falcă megyei pártelnök kilátásba helyezte, hogy a két alpolgármesteri tisztség közül az egyiket felajánlják az USR-nek (a másikat maguknak tartják meg), de az USR megyei vezetője, Adrian Wiener közleményben reagálva erre, kifejtett: nem funckiókról, hanem elvekről akarnak tárgyalni.

A PNL az USR-vel kényelmes többséget alkotna, nem lenne szüksége sem az RMDSZ-re, sem a PMP-re, de ezek után előfordulhat, hogy nem akarják még jobban előre mozdítani az USR szekerét, és inkább a két kisebb párttal próbálják meg összekovácsoni az egyszerű többséget. A magyarokhoz eddig tisztességesen viszonyuló Falcă kijelentette, hogy továbbra is „egy csapatot” szándékoznak alkotni az RMDSZ-szel.

A magyar érdekvédelmi szövetségtől származó információink szerint „házon belül” zajlott a tárgyalási stratégia kiépítése, a többi pártrtal csak ezután ülnek le tárgyalni.

Kapcsolódók

Kimaradt?