Ludovic Orban a helyi koalíciókról: a PSD-vel nem, az RMDSZ-szel igen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos vezetősége engedélyezte a területi szervezeteknek, hogy a magyarok által lakott vidékeken koalíciót kössenek az önkormányzatokban az RMDSZ-szel – közölte Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke szerdán.

A kisebbségben kormányzó liberális párt elnöke a sajtónak elmondta: a párt koalíciókötési politikáját világos elvek mentén alakították ki. Valamennyi területi szervezetnek tilos, hogy bármilyen fajta megállapodást vagy koalíciót kössön az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD). Emellett azt javasolták a területi szervezeteknek, hogy kössenek szövetséget azokkal a pártokkal, amelyekkel már az elmúlt időszakban is együttműködtek. Ezek közé sorolta a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) és a liberális PLUS alkotta USR–PLUS választási szövetséget, valamint a Traian Băsescu által alapított néppárti Népi Mozgalom Pártot (PMP).

Emellett azokban a megyékben, amelyekben magyarok is élnek, a területi szervezeteknek engedélyezték, hogy koalíciót kössenek az RMDSZ-szel, ha sikerül közös pontokat találni a programokban – mondta Orban.

A kormányfő azt is kijelentette, hogy a liberálisok egyértelmű nyertesei az önkormányzati választásoknak, az elmúlt harminc évben jobbközép párt nem ért el még ilyen fényes győzelmet, mint most ők. A PNL országosan a szavazatok 34 százalékát szerezte meg a megyei önkormányzatoknál, a megyei tanácselnökökre leadott voksok alapján több mint 40 százalékos eredményt ért el, akárcsak a polgármesterekre leadott voksok esetében. Kiemelte, hogy a PSD-nek korábban 1700 polgármestere volt, most számuk 1400-ra csökkent, a liberálisok pedig 1068-ról 1230-ra növelték településvezetőik számát.

(Nyitókép: Ludovic Orban | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?