Belföld

 • Ponta ismét összeszólalkozott Varujan Vosganiannal

  Visszavonta a társadalmi vitáról csütörtökön a kormány azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amely az állami energiavállalatoknál 2018-ig tervezett csoportos elbocsátások feltételeit szabályozza, miután Victor Ponta leteremtette miatta Varujan Vosganian gazdasági minisztert.
 • Florea a magyarokhoz: ne vegyetek részt az autonómiatüntetésen

  Marosvásárhely polgármestere arra kéri a magyarokat, hogy ne vegyenek részt a március 10-re meghirdetett autonómiatüntetésen. Dorin Florea ezt a kérést a Facebook-oldalán fogalmazta meg szerdán.
 • Borboly nyugalomra inti a közintézmény-vezetőket

  Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismételten nyugalomra inti a Hargita megyei közintézmény-vezetőket a székely zászló ügyében. Borboly Csaba tudomására jutott, hogy Ilie Şandru maroshévízi lakos sorra feljelenti a megye iskoláinak igazgatóit és a polgármestereket, akik nem vették le az általuk vezetett intézmény épületéről a székely zászlót, mivel szerinte törvénytelen annak kitűzése a középületekre.
 • Kelemen az arányos képviselet mellett szállt síkra

  Arányos képviseletet és a politikai stabilitást biztosító választási rendszer elfogadása mellett érvelt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerda délben azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet Bukarestben szervezett a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) és a Romániai Akadémiai Társaság.
 • Régiók: tiltakozó tüntetéseket sem zár ki az RMDSZ

  Az RMDSZ a dialógus útján próbálja rendezni az ország régiós átszervezésének problémáját, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a magyar közösség érdeke azt kívánja, akkor más szervezetekkel összefogva tiltakozó megmozdulásokra is sor kerülhet – jelentette ki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Borbély László.
 • Támadja Szász Jenőt és intézményét Tőkés László

  A Kárpát-medencei Képviselők Fórumának (KMKF) nem kedvező a véleménye sem a Nemzetstratégiai Kutatóintézetről és kinevezett elnökéről, az intézmény létrehozásáért a magyar kormánynak vállalnia kell a felelősséget – közölte szerdán Tőkés László.
 • Kettős beszéddel vádolja Pontáékat az államfő

  Kettős beszéddel vádolta kedden este az államfő a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőit, Crin Antonescut és Victor Pontát Románia schengeni csatlakozásának ügyében.
 • Ráduly Róbert sms-ben válaszolt Duşának

  „Úgy látszik, egyesek megzavarodnak, amint miniszteri szék kerül alájuk” – ezt az sms-t küldte Ráduly Róbert Kálmán Mircea Duşának, miután a védelmi miniszter azzal vádolta Csíkszereda polgármesterét, hogy nyilatkozatai a hitleri Németországot idézik – tudta meg a maszol.ro.
 • „Abszurd lenne kötelezővé tenni a magyar nyelvet"

  Abszurd lenne, ha köteleznék a román állampolgárokat arra, hogy megtanuljanak egy olyan nyelvet, amely nem hivatalos nyelve a román államnak - jelentette ki kedden Crin Antonescu, a szenátus elnöke annak kapcsán, hogy Csíkszereda polgármestere szerint Székelyföldön a románoknak is ismerniük kellene kötelező módon a magyart.
 • Borbély László: az RMDSZ a párbeszéd útját választotta

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a többségi nemzettel való intézményes párbeszéd és nem a konfrontáció útját választotta, és ezt méltányolnia kell a román kormánynak - hangsúlyozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kedden a Bukarestben akkreditált külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatón.
 • Borboly: a cirkuszból mindenkinek elege van már

  „A cirkuszból mindenkinek elege van" – jelentette ki a maszol.ro-nak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csík-területi RMDSZ-elnök arra a kérésünkre, hogy kommentálja a székely zászló hétfői ünnepélyes felvonását Csíkszereda központjában, illetve foglaljon állást Ráduly Róbert RMDSZ-es polgármester beszédével kapcsolatban.
 • Dușa: Hitler korát idézi Ráduly Róbert kijelentése

  Mircea Dusa román védelmi miniszter szerint Hitler korát idézi Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesternek a magyar nyelvhasználattal kapcsolatos hétfői kijelentése.
 • Birság a magyar nyelvismeret megköveteléséért Csíkszeredában

  Megbírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét, mert a város főépítészi posztjára kiírt versenyvizsgán jelentkezési feltételként szerepelt a magyar nyelvtudás.
 • Bővülhet-e közösségi jogokkal a román alkotmány?

  Székelyföldön a magyar legyen a második hivatalos nyelv, a nemzeti közösségek szabadon használhassák szimbólumaikat – többek között ezt javasolja majd az alkotmánymódosítás szakmai és közvitáját lebonyolító Alkotmányozó Fórumban Varga Attila alkotmányjogász, akit az RMDSZ javasolt korábban szakértőként a testületbe.
 • Részt vesz az autonómiatüntetésen a háromszéki RMDSZ

  A háromszéki RMDSZ vezetők és polgármesterek részt vesznek a március 10-i, marosvásárhelyi autonómiatüntetésen és a demonstráció szervezésében is besegítenek – szögezte le hétfői sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke.
 • Kovács Toróhoz: nyílt levelekből nem lesz autonómia

  „Toró T. Tibor nem képes felismerni, hogy az autonómiaharcban, a nemzeti szimbólumaink használatának kérdéskörében, az alkotmány módosításakor, vagy az új gazdasági fejlesztési régiók kialakításánál a román döntéshozókkal, a román pártokkal állunk szemben, őket kell meggyőznünk az igazunkról" – közölte hétfőn Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.
 • EMNP: az RMDSZ megtagadta a székely zászlót

  Az RMDSZ megtagadta a székely zászlót - jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott állásfoglalásában.
 • Borbély: az EP-választások a következő nagy kihívás

  Az RMDSZ 1990 óta az egyenlő közelségtartás elvét vallja, ezért nem lobbyzik és nem kampányol egy magyarországi magyar pártnak sem - mondta Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke a közelgő Magyarországi választásokkal kapcsolatban vasárnap, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését követő nyilatkozatában.