Nem csalódott, de jobb eredményt remélt az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje

Bár még mindig nem százszázalékos az eredmények feldolgozottsága, az tudni való, hogy alig több mint 3000 szavazatot kapott Aradon az RMDSZ polgármesterjelöltje, Mészár Sándor. Ezt olyan körülmények között, hogy a szavazásra jogosultak mindössze 29 százaléka járult az urnák elé. A magyar polgármesterjelölt így elérte a reálisnak mondható 6 és 7 százalék közötti eredményt.

A politikában újoncnak számító, jelöltként első alkalommal szereplő Mészár Sándor, az aradi futballcsapatot, az UTÁ-t megmentő és élvonalba juttató sportmenedzser szerint ez is „érdekes meccs” volt. „Itt is kerek a labda, voltak váratlan fordulatok, kapufa és miegymás – kezdte az értékelőjét. – Az RMDSZ hozta az elvárt eredményeket, de én azt hittem, hogy többen vagyunk, és jobban összetartunk. Egyesek szerint az eredmény jó a különleges helyzethez képest, amiben vélünk.”

Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a koronavírus-járvány és a politikából való kiábrándulást tartotta távol az embereket vasárnap. „A járvány biztos, hogy közrejátszott ebben – mondta. – A 75 év felettiek voltak a legkevesebben, és ugye Aradon az RMDSZ-nek a szavazóbázisa elöregedett. Ezért is volt az RMDSZ-nek és a Szociáldemokrata Pártnak ilyen kevés százaléka. Emellett a kínálat se volt nagyon vonzó. Éppen ezért próbáltam úgy kampányolni, hogy politikamentes városvezetést szeretnénk – ennyire sikerült. Nem vagyok csalódott, sokak szerint teljesítettük a szintet, de én szerettem volna feljebb tenni a lécet, egy-két százalékkal jobb eredményt elérni.”

Mészár Sándor, Arad polgármesterjelöltje minden aradi magyarért szavazott. Mindenkit arra bíztat, a rendkívüli helyzet ellenére, menjen el szavazni! #Szeptember27 #RMDSZ #Szavazz #HajráArad #HajráAradiak

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2020. szeptember 27., vasárnap

 

Az RMDSZ továbbra is két képviselővel lehet jelen az aradi önkormányzati testületben: a listavezetőként bejutó Mészár mellett Bognár Levente eddigi alpolgármester szerzett mandátumot. Mészár Sándor szerint az elkövetkező napok történései már tényleg a politikától függenek. „Nem tudok, mit mondani a tervekről, minden azon múlik, hogy mit tudnak az RMDSZ vezetői kialkudni, illetve, hogy a leendő többségnek egyáltalán szüksége lesz-e az RMDSZ-re” – jegyezte meg.

Faragó Péter: vannak pozitív és negatív meglepetések

Megyei szinten az RMDSZ „nagyjából elérte” a kitűzött célokat – fogalmazott Faragó Péter parlamenti képviselő, a szervezet elnöke. Pozitívumnak értékelte, hogy először sikerült RMDSZ-es polgármesterjelöltnek nyernie Sofronya községben, méghozzá az eddigi alpolgármester, Sandu Krisztián magabiztosan nyert. Azt viszont, hogy Szinte községben Erdős Bálint eddigi polgármester 13 szavazattal alulmaradt, „keserű pirulának” nevezte. Ezenkívül négy polgármesteri tisztséget sikerült megtartania az RMDSZ-nek (Kisiratoson, Nagyiratoson, Németperegen és Tőzmiskén), illetve a megyei és az aradi városi tanácsban is két-két képviselője lesz továbbra is a szervezetnek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyében csak Sofronya községben állított jelölteket, ott is csak a helyi tanácsosi mandátumokra pályáztak az EMNP emberei. Burián Sándor megyei pártelnök szerint egy mandátumhoz legalább 150 voks kellett volna, amit nem tudtak megszerezni, de úgy vélekedett, hogy „legalább jobban mozgósítottuk a magyar szavazókat, aminek látszik az eredménye, hiszen az RMDSZ-es jelölt nyert”.

„Örvendünk, hogy a két fő listát, ha mondhatom így, a megyei és városi tanácsot sikerült megtartani azon a szinten, amelyen az elmúlt négy évben voltunk. Remélem, így a következő években is biztosítani tudjuk a közösségeink számára azokat a támogatásokat, amelyek ezektől az intézményektől függnek: a beruházásokra, oktatásra, kulturális és hagyományos rendezvényekre, az egyházaknak szánt költségvetési támogatásokra gondolok” – sorolta Faragó Péter.

A képviselő szerint a politikai egyeztetések a napokban kerülnek sorra. Az RMDSZ-nek megyeszerte 55-60 helyi tanácsosa kezdheti meg a munkát, és Faragó bízik benne, hogy „pár településen ez a súly elegendő lesz ahhoz, hogy alpolgármestereink legyenek”.

A PNL és az USR koalíciója körvonalazódik

A legutóbbi ciklusban az RMDSZ-nek öt alpolgármestere volt, az egyik a megyeszékhelyen. Az aradi képviselőtestületben 9 helyet szerzett Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfői sajtótájékoztatóján Gheorghe Falcă megyei pártelnök kilátásba helyezte, hogy a 7 mandátumot nyerő Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) ajánlhatják fel az egyik alpolgármesteri tisztséget (a másikat a PNL magának tartogatja). Újságírói kérdésre viszont a volt polgármester, jelenleg európai parlamenti képviselő kijelentette, hogy „továbbra is egy csapatot alkotunk majd az RMDSZ-szel, a magyar közösség iránti tiszteletből”.

A megye tanács erőviszonyairól Iustin Cionca, a közgyűlés jelenlegi elnöke azt mondta, hogy a PNL elegendő képviselővel rendelkezik a testületben ahhoz, hogy önállóan vezesse a megyét.

Kapcsolódók

Kimaradt?