A magyar szavazók becsült részvétele 40,1 százalékos volt 19 órakor

Becslések szerint 40,1 százalékos volt a magyarok választási részvétele 19 órakor, míg a Központi Választási Iroda (BEC) összesítése szerint országosan a szavazásra jogosult személyek 41,5 százaléka járult az urnákhoz – tájékoztatott Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő. 

Rámutatott: továbbra is gond van a szavazókedvvel Bihar és Szilágy megyében, ahol a magyarok kisebb százalékban mentek el szavazni. Székelyföldön továbbra is alacsony a részvétel, viszont Kolozs, Szatmár és Hargita megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és a román részvétel.

„Marosvásárhelyen taxikkal és mikrobuszokkal hordják az embereket szavazni, ugyanakkor akadályozzák a szavazást a régi rendszer emberei. A sorok továbbra is nagyok ezért, így arra kérünk mindenkit, legyen türelmes, várja ki a sorát, hiszen nagyon fontos, hogy voksoljunk” – fogalmazott a szövetség szóvivője. 

Hegedüs Csilla emlékeztetett: a BEC közleményt adott ki arról, hogy nem hosszabbítják meg a szavazást, ezért csak az szavazhat, aki 21 órakor bent van abban a teremben, ahol a szavazás zajlik. „Ezért arra kérünk mindenkit, legkésőbb nyolckor induljon el, hogy biztosan bejuthasson és tudjon szavazni” – üzente. 

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?