RMDSZ: „Aki változást akar, nem elég, hogy lájkol, el is kell mennie szavazni”

A magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, előbbi 28,8 százalékos, utóbbi 30,9 százalékos volt 16 órakor – tájékoztatta a Maszolt Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő. 

Négy évvel ezelőtt a választásra jogosult személyek 31,7 százaléka voksolt. Az RMDSZ becslései szerint a magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, a lemaradás enyhén magasabb, mint 2016-ban. 

Hegedüs Csilla felhívta a figyelmet: Székelyföldön „nagyon alacsony” a részvétel, Kovászna megyében 25,9 százalék, Hargita megyében 27 százalék járult az urnákhoz 16 óráig. 

A jelentős magyar lakosságú megyék közül a szövetség becslései szerint Szilágy és Bihar megyében továbbra is számottevő a lemaradás a magyarlakta településeken, viszont Kolozs megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és román részvétel, tudtuk meg. 

Az RMDSZ szóvivője a Maszolnak hozzátette: Marosvásárhelyen ez idáig ötezer választóval kevesebben voksoltak, mint négy évvel ezelőtt, a fiatalok részvétele (16 százalék) azonban jóval elmarad az idősebb korosztály részvételétől (69 százalék). 

„Aki változást akar, nem elég, hogy lájkol, el is kell mennie szavazni” – mutatott rá ennek kapcsán Hegedüs Csilla. „A szavazás biztonságos, kérünk mindenkit, menjen el szavazni. Sok helyütt sorok vannak, de érdemes kivárni, érdemes egy félórát sorban állni” – összegzett. 

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Címlapfotó forrása: Soós Zoltán Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?