Zajlik a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választásokat

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak az urnák, este kilencig lehet szavazni a romániai önkormányzati választásokon. A mintegy 18,2 millió választópolgár összesen 18.794 szavazókörzetnél adhatja le voksát. A járvány miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedéseket itt böngészheti, a fontosabb magyar jelöltekről pedig itt olvashat. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

00:03

Soós Zoltán győzelme körvonalazódik Marosvásárhelyen

Soós Zoltán kampányoldalán élőben lehet követni az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlásának eredményeit. A 23 órás adatok szerint a marosvásárhelyi független jelölt a 85 körzetből már 42-ben nyert. Sok körzetből még nem érkeztek adatok. 

 

23:08

Szavazókedv Udvarhelyszéken: Bögöz az élen, Zetelaka a sereghajtó

Az udvarhelyszéki települések közül Bögözben volt a legnagyobb a szavazókedv (65,25 százalék), Zetelakán pedig a leggyengébb (27,39 százalék). A „városok versenyét” Székelykeresztúr nyerte, ahol 53,57 százalékos a részvételi arány. Udvarhelyszék városai közül Székelyudvarhelyen volt a legkisebb a szavazókedv, urnazárásig a választópolgárok 40,91 százaléka járult az urnák elé. Székelykeresztúron 53,57, Szentegyházán pedig 49,65 százalékos a részvételi arány.

22:49

46,02 százalékos volt a részvétel az idei helyhatósági választásokon

A szavazásra jogosult romániai állampolgárok 46,02 százaléka járult az urnákhoz 21 óráig a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. 

A BEC valós idejű számlálója szerint cikkünk írásáig a legnagyobb arányban Giurgiu (59,43 százalék), Olt (58,48 százalék) és Teleorman megyében (58,12 százalék) voksoltak az állampolgárok, a legalacsonyabb részvételi arány pedig Iași (37,28 százalék), Vaslui (37,4 százalék) és Galac megyében (40,22 százalék) volt, valamint Bukarestben (36,93 százalék).

Kovászna megyében 40,66 százalékos, Hargita megyében pedig 42,29 százalékos volt a választási részvétel.   

22:20

Lezárták az urnákat

Hivatalosan 21 órakor véget értek a helyhatósági választások Romániában.

22:20

RMDSZ-becslés: 44,6 százalékos volt a magyar részvétel

A 21 órás adatok szerint 46 százalékos volt az országos részvétel a vasárnapi helyhatósági választásokon, az RMDSZ becslései szerint pedig a magyarok részvétele 44,6 százalékos volt – tudtuk meg Hegedüs Csilla szóvivőtől.

Tájékoztatása szerint Székelyföldön alacsony volt a részvétel: Kovászna megyében 40,6, Hargita megyében 42,3 százalékos. Kolozs megyében az országos átlagnál kisebb, Szilágy, Szatmár és Bihar megyében pedig nagyobb volt a szavazási kedv.

21:58

Lövés dördült egy brassói szavazókörnél

Figyelmeztető lövést adott le az egyik brassói szavazókörnél őrt álló csendőr, miután megtámadta egy pszichésen zavart férfi – erősítette meg Monica Dajbog belügyi szóvivő. A támadót ártalmatlanították, és a mentősök a pszichiátriára szállították.

21:56

Kiskorú szavazók, eltűnt pecsét, szavazók szállítása – számos ügyben indítottak eljárást Háromszéken

A Kovászna megyei rendőrség vasárnap esti tájékoztatása szerint Zabolán vizsgálat indult két kiskorú ellen, akik szüleik személyazonossági igazolványával jelentek meg a szavazókörzetben és azok nevében le akarták adni a szavazatukat. A helyszínen lévő rendőrök eljárást indítottak az ügyben. Egy sepsiszentgyörgyi szavazókörzetből azért riasztották a rendőrséget, mert eltűnt egy szavazáshoz használatos „Votat” pecsét. A háromszéki rendőrség nyomozást indított a tettesek kézre kerítése és a pecsét visszaszerzése érdekében. 

Nagyajtán panaszt tettek egy helybéli lakos ellen, aki több személyt szállított autójával a szavazókörzethez, és felmerült a szavazás befolyásolásának gyanúja, tájékoztatott a háromszéki rendőrség.  Hozzátették: panaszt kaptak egyik versenyben lévő politikai párt képviselőitől, hogy egy másik párt jelöltje választási anyagokat tett közzé a közösségi oldalon, amit törvény tilt, hiszen kampánycsend van. Ezekben az ügyekben is zajlik a rendőrségi vizsgálat.

21:39

Csak rendőri felügyelettel tudták betartatni a távolságot a Szatmár megyei Bikszádon

A rendőrök fellépésére volt szükség vasárnap a bikszádi 145-ös számú szavazókörzetben, miután a szavazati jogukkal élni kívánó választók nem tartottak egymástól távolságot.

Távolságtartás helyett összezsúfolódtak a szavazók a Szatmár megyei Bikszád 145-ös számú szavazókörzetében, ezért a rendőrök fellépésére volt szükség. A helyszínre kiérkező hatóságok biztosították a járvány miatt elrendelt szabályok betartatását, számolt be a news.ro.

21:36

A halott polgármesterjelöltre szavaztak sokan egy Olt megyei községben

Nagy népszerűségnek örvendett az Olt megyei Deveselu községben a harmadik mandátumára pályázó Ion Aliman polgármesterjelölt, ezért sokan rá szavaztak a vasárnapi helyhatósági választásokon – csakhogy az elöljáró már nem él, ugyanis szeptember 17-én ehunyt koronavírus okozta szövődmények miatt, de mivel a szavazólapokat addigra kinyomtatták, a neve szerepelt a cédulán – és sokan rá is nyomták a pecsétet. (digi24.ro)

21:17

Közel 45 százalékos volt a részvétel urnazárás előtt egy órával

Vasárnap 20 óráig összesen 8 149 202 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 44,54 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Négy évvel ezelőtt enyhén magasabb, 46,24 százalékos volt a részvétel urnazárás előtt egy órával.

21:14

Két súlyosabb választási incidens történt Arad megyében

Két esetben indult bűnügyi kivizsgálás a választási csalás, illetve a választási törvény megsértésének a gyanújával – közölte vasárnap az Arad Megyei Prefektúra. A magyar határ menti Nagylakon egy moldovai állampolgárságú nő is szavazott, holott csak ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik Romániában, így nem lett volna szavazati joga. A Béli-hegységben lévő üdülőfaluban, Menyházán pedig egy férfi a mozgóurnával együtt engedély nélkül bement egy lakásba.

20:57

A magyar szavazók becsült részvétele 40,1 százalékos volt 19 órakor

Becslések szerint 40,1 százalékos volt a magyarok választási részvétele 19 órakor, míg a Központi Választási Iroda (BEC) összesítése szerint országosan a szavazásra jogosult személyek 41,5 százaléka járult az urnákhoz – tájékoztatott Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő. 

Rámutatott: továbbra is gond van a szavazókedvvel Bihar és Szilágy megyében, ahol a magyarok kisebb százalékban mentek el szavazni. Székelyföldön továbbra is alacsony a részvétel, viszont Kolozs, Szatmár és Hargita megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és a román részvétel.

20:49

Helyhatósági választások: több mint 700 törvénytelenséget jelentettek

Az urnanyitás óta 703 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről – közölte vasárnap 18 órakor Monica Dajbog belügyi szóvivő. Hozzátette: a 703 bejelentésből 255 alaptalannak bizonyult, 242 esetében még folyik a kivizsgálás. 133 bűncselekményt állapítottak meg, amelyek miatt 102 személy ellen indult kivizsgálás. (Agerpres)

20:25

Este hétkor meghaladta a 40 százalékot a választási részvételi arány

A Központi Választási Iroda (BEC) összesítése szerint 19 órakor 41,48 százalék volt országszerte a választási részvételi arány. Ez 7 589 587 szavazót jelent.

20:19

Sajtóhír: Bukarestben a jobboldal jelöltje vezet a jelenlegi főpolgármester ellen

Szoros a verseny a bukaresti főpolgármesteri tisztségért, amelyben a hivatalban lévő szociáldemokrata párti (PSD) Gabriela Firea  kihívója, Nicușor Dan átvette a vezetést – a kiszivárgott információk szerint. Az urnazárás után közzétételre kerülő exit poll-eredményeknek az Adevărul birtokába került részeredményei szerint 14 órakor még Firea vezetett három százalékkal, 17 órakor viszont megfordult ez az arány a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS), valamint a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) által is támogatott független jelölt, Dan javára. E szerint az eddig szavazók 41 százaléka Dant támogatta, míg 38 százalékuk Fireára voksolt. (Adevărul)

19:39

Nem érte el a 40 százalékot a választási részvétel 18 órakor

Vasárnap 18 óráig összesen 6 983 136 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 38,16 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Négy évvel ezelőtt enyhén magasabb, 39,17 százalékos volt a részvétel.  

Városon 3 162 754, vidéken 3 820 382 választópolgár járult az urnákhoz. Magas részvételi arányt regisztráltak Olt (48,74 százalék), Giurgiu (48,53), Teleorman (48,06) és Mehedinți megyében (46,32), a legkevesebben Bukarestben (29 százalék), valamint Iași (31,68), Vaslui (32,01) és Kovászna (32,96) megyében szavaztak 18 óráig. 

19:30

Tatár Imola: becsüljük meg a lehetőséget, hogy ma szabadon élhetünk és dönthetünk

Tatár Imola, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ –az EMNP és az MPP pártszövetsége) sepsiszentgyörgyi polgármester jelöltje egy Márai Sándor-idézettel buzdította szavazásra a háromszékieket. „És kérdik, egyre többen kérdik,/ Hebegve, mert végképp nem értik -/ Ők, akik örökségbe kapták -:/ Ilyen nagy dolog a Szabadság?…”

Szavazata leadása után Tatár Imola kifejtette: „Az én generációm már örökségbe kapta, de szüleink, nagyszüleink jól tudják, valóban milyen nagy dolog a szabadság. Becsüljük hát meg azt a lehetőséget, hogy ma szabadon élhetünk és dönthetünk. Én már választottam, és erre biztatom különösen a fiatalokat, de az idősebbeket is. Este kilenc óráig még mindenki megteheti. Ne hagyjuk, hogy jövőnkről mások döntsenek!” – fogalmazott a Facebook-üzenetében. (Kovács Zsolt)

19:22

Szavaztak és a szavazáson való részvételre buzdítottak az EMSZ társelnökei is

Nagyváradon adta le szavazatát Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke. „Számunkra Erdélyben a választás szabadsága nagyon fontos, sok évszázados érték. Épp ezért Erdély nem lehet olyan területe a Kárpát-hazának, ahol egypártrendszer van" – mondta az EMNP elnöke. Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, az EMSZ társelnöke Gyergyószentmiklóson szavazott. Híveihez intézett üzenetében arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy mindenki menjen el, vegyen részt a választásokon. (MTI)

19:14

Így alakult Maros megyében a választási részvétel 17 óráig

A 17 órakor közölt részvételi adatok alapján Maros megyében 37,21 százalékos részvételt jegyeztek, a magyarlakta településeken azonban az országos átlagnál kevesebben mentek el szavazni. Marosvásárhelyen a lakosság 33 százaléka szavazott, Szászrégenben a választók 33,8 százaléka, Segesváron a választók 25,6 százaléka ment el szavazni, összegezte a Maros megyei RMDSZ sajtóirodája. (közlemény)

18:49

Kéri a belügyminiszter: 21 óra után is szavazhassanak ott, ahol sorok alakultak ki

Azzal az igényléssel fordult vasárnap a belügyminisztérium a Központi Választási Irodához (BEC), vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a szavazókörzeteknél sorban állók 21 óra után is élhessenek alkotmányos jogukkal. (Agerpres)

18:45

Arad megye: egyelőre elmarad a magyar részvétel az átlagtól

Az RMDSZ párhuzamos mérése alapján egyelőre elmarad a magyarok részvételi aránya a vasárnapi szavazáson az átlaghoz képest – közölte Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke. Az RMDSZ 12 Arad megyei községben és városban állított polgármesterjelöltet, de összesen 17 településen indított képviselőjeleteket, emellett a megyei önkormányzati elnöki tisztségre is van jelöltje Faragó Péter személyében. A megyében délután fél hatig 137 434-ezn szavaztak, ez 35,24 százalékos részvételi arányt tesz ki.

18:29

Sokba került a maszkviselés megtagadása egy kézdivásárhelyi választópolgárnak

A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint egy kézdivásárhelyi szavazókörzetnél egy férfi szavazása leadásakor megtagadta a védőmaszk viselését, ezért az érvényes szabályok értelmében az illetőt megbüntették 1800 lejre.

Gidófalváról az a bejelentés érkezett, hogy az egyik polgármesterjelölt támogatói megpróbálják befolyásolni a szavazásra jelentkező polgárokat, hogy kire üssék a pecsétet. A rendőrség vizsgálata során megállapította, hogy a panasz nem megalapozott.

Kovászna megyében továbbá hat választási rendellenességről szóló panasz érkezett a hatóságokhoz. Ezekből három panasz Sepsiszentgyörgyről és egy-egy Kovászna és Bodzaforduló városokból, valamint Nagyajta községből érkezett. Mindegyik esetben arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy olyan személyek kívántak szavazni, akik nem szerepeltek az adott település állandó szavazópolgárainak listáján.

A vizsgálatok során azonban megállapították, hogy minden érintettnek volt az adott településen ideiglenes tartózkodási engedélye így a pótlistán adhatták le szavazatukat.   

18:21

Háromszéken 11 településen 48 koronavírus fertőzött kért mozgóurnát

Kovászna megyében több mint 1800 személy igényelt mozgóurnát a választási bizottságtól. Jenică Chiper, a Kovászna megyei Választási Iroda elnöke szerint az otthonukban szavazni kívánók között 48-an koronavírus fertőzöttek.

A Kovászna Megyei Választási Iroda 500 védőöltözettel rendelkezik, amelyeket azok a szavazóbiztosok öltenek magukra, akik a koronavírus-fertőzöttekhez viszik a mozgóurnát. A választási bizottság úgy rendelkezett, hogy a szavazóbiztosok először azokhoz vigyék a mozgóurnát, akik esetében nem áll fenn a koronavírus-fertőzés gyanúja, majd, amikor mindezeket meglátogatták, elviszik az urnát a házi elkülönítésben lévő 48 koronavírus-fertőzötthöz is.

Háromszéken összesen 11 település van, ahol koronavírus-fertőzöttek igényeltek otthoni szavazási lehetőséget. A legtöbb mozgóurna-igénylés Kovászna városból, Nagybaconból, Bardóczról, Csernátonból, Gelencéről, Torjáról és Zágonból érkezett a választási irodához. 

17:59

Közel 31 százalékos volt a részvétel 16 órakor

Vasárnap 16 óráig összesen 5 662 054 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 30,94 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2 573 870, vidéken 3 088 184 választópolgár járult az urnákhoz. Magas részvételi arányt regisztráltak Olt (39,59 százalék), Giurgiu (39,17) és Teleorman (39,09) megyében, a legkevesebben Bukarestben (23,73), valamint Vaslui (25,90) és Kovászna (25,99) megyében szavaztak 16 óráig. (Agerpres)

17:58

RMDSZ: „Aki változást akar, nem elég, hogy lájkol, el is kell mennie szavazni”

A magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, előbbi 28,8 százalékos, utóbbi 30,9 százalékos volt 16 órakor – tájékoztatta a Maszolt Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő. Négy évvel ezelőtt a választásra jogosult személyek 31,7 százaléka voksolt. Az RMDSZ becslései szerint a magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, a lemaradás enyhén magasabb, mint 2016-ban. 

Hegedüs Csilla felhívta a figyelmet: Székelyföldön „nagyon alacsony” a részvétel, Kovászna megyében 25,9 százalék, Hargita megyében 27 százalék járult az urnákhoz 16 óráig.  A jelentős magyar lakosságú megyék közül a szövetség becslései szerint Szilágy és Bihar megyében továbbra is számottevő a lemaradás a magyarlakta településeken, viszont Kolozs megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és román részvétel, tudtuk meg. 

Az RMDSZ szóvivője a Maszolnak hozzátette: Marosvásárhelyen ez idáig ötezer választóval kevesebben voksoltak, mint négy évvel ezelőtt, a fiatalok részvétele (16 százalék) azonban jóval elmarad az idősebb korosztály részvételétől (69 százalék).  „Aki változást akar, nem elég, hogy lájkol, el is kell mennie szavazni” – mutatott rá ennek kapcsán Hegedüs Csilla. „A szavazás biztonságos, kérünk mindenkit, menjen el szavazni. Sok helyütt sorok vannak, de érdemes kivárni, érdemes egy félórát sorban állni” – összegzett. 

17:58

Hargita megyében Bögözben szavaztak a legnagyobb arányban 15 óráig

A megye városai közül Csíkszeredában a választópolgárok 17,88 százaléka szavazott, míg Székelyudvarhely esetében 22,83, Gyergyószentmiklóson 17,97, Maroshévízen 22,58, Balánbányán 20,02, Borszéken 26,91, Székelykeresztúron 30,46, Szentegyházán 28,42, Tusnádfürdőn pedig 35,56 százalékos a részvételi arány.

A kisebb települések közül kiemelkedik Bögöz a maga 46,25 százalékával, ez az egész megye legmagasabb részvételi arányát jelenti. Negyven százalék fölötti arányról számolhatunk be még Homoródszentmárton (43,30), Farkaslaka (42,10), Gyergyóholló (42,74), Bélbor (45,14) esetében is. Csíkszéken az említett Tusnádfürdőn kívül Gyimesfelsőlokon (37,58 százalék), Csíkmadarason (36,04 százalék) és Csíkcsicsóban (34,30 százalék) mértek kiemelkedő(bb) részvételt.

A csíki térségben a legalacsonyabb részvételi adatok Csíkszenttamásról, Csíkszentdomokosról és Csíkszentkirályról futottak be, ahol alig haladta meg a 15 százalékot a részvétel. Ditróban még ennél is kevesebben, a választók 14,92 százaléka voksolt 15 óráig. Udvarhelyszéken a legkevésbé a homoródalmásiak jeleskedtek a maguk 4,14 százalékával, ami azt jelenti, hogy a választásra jogosult 1086 személyből mindössze 45-en látták jónak, hogy elmenjenek a szavazókörzetekbe.

17:17

Tucatnyi polgármester személye már most ismert Udvarhelyszéken

Az RMDSZ minden udvarhelyszéki településen indít polgármesterjelöltet, az EMSZ a két kisváros – Szentegyháza, Keresztúr – mellett további hat községben pályázza meg a polgármesteri széket: Etéden, Farkaslakán, Homoródszentmártonban, Parajdon, Siménfalván és Újszékelyen. Az MPP három településen, Székelyudvarhelyen, Kápolnásfaluban és Lövétén indított polgármesterjelöltet.

Ugyanakkor 12 udvarhelyszéki községben már előre lehet tudni, hogy ki fogja vezetni a települést a következő négy évben: Fenyéd, Nagygalambfalva, Homoródalmás, Korond, Máréfalva, Oklánd, Oroszhegy, Románandrásfalva, Szentábrahám, Székelyderzs, Székelyvarság és Zetelaka községekben az RMDSZ-es polgármesterjelöltnek nem akadt kihívója, hét községben pedig az önkormányzati testület helyeire is egyedül az RMDSZ pályázik.

17:16

Kétszer szavazott egy állampolgár Bihar megyében – eljárást indítottak ellene

Csaláson kaptak egy szavazót Vámosláz községben, aki ellen bűnvádi eljárást indított a rendőrség – számolt be Facebook-oldalán a Bihar megyei RMDSZ. Mint kiderült, egy férfi ideiglenes tartózkodási engedéllyel voksolt Vámoslázon, viszont eredeti lakcímén is élt szavazati jogával. 

„Miután a helyi szavazókörzetben rájöttek, hogy ugyanaz a férfi két helyen is szavazott, jelentették az ügyet a Megyei Választási Bizottságnak, majd pedig a rendőrségnek, amelyik választási csalás megalapozott gyanújával bűnvádi eljárást indított az elkövető ellen” – tájékoztatott a szövetség Bihar megyei szervezete. 

 

17:04

Törvénytelenségek a szavazáson: ez idáig 38 ezer lej értékben róttak ki bírságokat

Az urnanyitás óta 318 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről – közölte vasárnap 15 órakor Monica Dajbog belügyi szóvivő. Hozzátette: a 318 bejelentésből 119 bejelentés alaptalannak bizonyult, 111 esetben még folyik a kivizsgálás. 

54 esetben kihágást állapítottak meg, amelyekért összesen húsz írásbeli figyelmeztetést és 35 bírságot róttak ki, 38 000 lej összértékben. Ugyanakkor 37 esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés. (Agerpres)

17:02

Több szakmaiságot szeretne Mike Levente József Székelyudvarhelyen

A több mint tízéves stagnálás után jó lenne előre lépni, kéne haladjunk – nyilatkozta Mike Levente József, az MPP udvarhelyi polgármesterjelöltje, miután a város három polgármesterjelöltje közül utolsóként vasárnap leadta szavazatát.

Délután két órakor a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épületében Mike Levente József, a Magyar Polgári Párt jelöltje is leadta szavazatát.

„Elsősorban a magyar képviseletre szavaztam, de arra is, hogy több szakmaisággal lehessen vezetni a várost az elkövetkezőkben. Legyen már vége a cirkusznak, mert az, ami most van, az nem tesz jó a közéletnek” – nyilatkozta a Maszolnak a polgáriak polgármesterjelöltje.

16:50

Sepsiszentgyörgyön alacsony, Baróton magas a részvétel

A Központi Választási Iroda számlálója szerint délután három óráig országos szinten a lakosság 27,32 százaléka ment el szavazni. Ezzel szemben Kovászna megyében ugyaneddig a polgárok 22,63 százaléka adta le voksát.

Sepsiszentgyörgyön a megyei átlagnál is alacsonyabb a szavazókedv, 15 óráig a polgárok alig 15 százaléka voksolt. Kézdivásárhelyen a polgárok 16,53 százaléka járult az urnákhoz. Kovászna városban 19,82 százalék szavazott, Baróton pedig 25,93 százalékos a részvételi arány.

Háromszéken 182 220 választópolgárt várnak vasárnap az urnákhoz. A 214 háromszéki szavazókörzetben betartják és betartatják az egészségügyi óvintézkedéseket.

16:28

Nem hisz az egyéni sikerekben, a közösség sikerére szavazott Gálfi Árpád

A kora délutáni órákban, az udvarhelyi polgármesterjelöltek között másodikként Gálfi Árpád, a Szabad Emberek Pártjának (POL) jelöltje is leadta szavazatát.

„Az egyéni sikerek nem sikerek, én a közösség sikerében hiszek. Mi nem pártot, hanem közösséget és Székelyudvarhely városát szeretnénk építeni a következő időszakban. Ennek a folytatására tettem le szavazatomat” – nyilatkozta a sajtónak Gálfi Árpád.

Az újrázni készülő polgármester elmondta, itt az idő, hogy Székelyudvarhely önkormányzati testületébe bejutó képviselők egy asztalhoz leülve, egy közös cél érdekében, akár a kampányban tett ígéretek mentén végezzék munkájukat.

„Bízom abban, hogy eljött az a pillanat, amikor igazi változás fog történni Székelyudvarhely életében” – jegyezte meg Gálfi.

16:16

Szóljon, aki rendellenességet tapasztal a voksolásnál – kéri a Bihar megyei RMDSZ

Az egyik nagyváradi választókerületben nem akartak szavazni hagyni egy kettős állampolgárt, de a gondot végül sikerült megoldani, számolt be az incidensről Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a megyei szervezet Facebook-oldalán.

Mint mondta, az illető kettős állampolgár, akinek: „(…) itt van az állandó lakhelye ideiglenes helyszínnel, és a választási bizottságban azt mondták, hogy noha a régebbi szavazásokkor mindig ott szavazhatott, most fel kellett volna valamilyen listára iratkozzon, ami nem igaz. Nem így van.”

A megyei választási irodánál van képviselőjük, aki jelezte, hogy valami nincs rendben, ott eljártak, így az illető végül szavazhatott, mondta Szabó Ödön. Hozzátette: „Arra kérünk mindenkit, ha bármilyen rendellenességet tapasztal, nem engedik szavazni vagy nem tudja leadni a voksát, vagy bármilyen olyan helyzetbe kerül, ami miatt a voksa veszélybe kerülhet, kérjük szóljon, van választási bizottsági jelenlétünk, és tudunk segíteni. Köszönjük szépen.” (F. N. L.)

16:16

Így szavazott Kelemen Hunor, Korodi Attila és Borboly Csaba (VIDEÓ)

Filmes stábunk jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Korodi Attila csíkszeredai polgármesterjelölt és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnökjelölt vasárnap reggeli szavazásán. Tekintse meg videóösszállításunkat.

 

16:13

Kevesebben szavaztak 14 óráig, mint négy évvel ezelőtt

Vasárnap 14 óráig összesen 4.338.179 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 23,71 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon - közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2.011.577, vidéken 2.326.602 választópolgár járult az urnákhoz. Magas részvételi arányt regisztráltak Olt (31,12 százalék), Teleorman (30,87) és Giurgiu (30,56) megyében, a legkevesebben Kovászna (19,16) és Vaslui (19,68) megyében, valamint Bukarestben (18,41) szavaztak 14 óráig.

16:08

Nem szavazhattak, mert a boltos visszatartotta a személyigazolványukat

A rendőrség bűnügyi eljárást indított a Brassó megyei Ürmösön, mivel többen is panaszt tettek, hogy nem tudnak szavazni, mivel az egyik helyi üzlet tulajdonosa elvette és nem akarja visszaadni a személyi igazolványukat. A boltos azért nem akarja visszaadni öt személy hivatalos dokumentumait, mert azok tulajdonosai hitelre vásároltak az üzletben, és még nem törlesztettek.

A feljelentést még szombaton este tették az érintettek a körzeti, olthévízi rendőrségen, amelynek képviselői bűnügyi eljárást indítottak az üzlettulajdonos ellen a választáshoz való jogok akadályozása vádjával.

15:53

Választási csalási kísérlet miatt bűnvádi eljárás indult Kolozsváron

Egy személynek bűnvádi iratcsomót állítottak ki a nevére, miután más helységben akart szavazni, mint ahova a lakcíme szól.

A választásokhoz köthető első kolozsvári csalási kísérlet reggel történt, amikor egy havasnagyfalusi személy Kolozsváron szavazott, ezért bűnvádi eljárás indult ellene. Az eset a Ion Agârbiceanu Gimnáziumban történt, ami után a szavazókörzet elnökét leváltották.

„Az eset a 126-os szavazókörzetben történt, és bűnvádi iratcsomót állítottak ki a tettes nevére. Egy havasnagyfalusi személyről van szó, aki megpróbált Kolozsváron szavazni. Lépéseket tettünk az ügy rendezése érdekében, a szavazókörzet elnökét és helyettesét leváltottuk, az illető személy nevére pedig bűnvádi iratcsomót állítottak ki” – nyilatkozta a Kolozs megyei választási iroda szóvivője a Ziua de Cluj portálnak.

15:51

Sorban álltak szavazáskor az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjei

Úgy tűnik, a kellemetlen őszies időjárás sem tartja vissza a szatmáriakat, akik már kora reggeltől megcélozták a szavazókörzeteket. A 14 órás összesítés szerint a szavazásra jogosult polgárok 22,65 százaléka voksolt.

Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere és polgármesterjelöltje is, aki hagyományosan feleségével és kisebbi leányával érkezett a szavazhelyiségbe, hogy a városért, a fejlődését, a folytatásért adja le voksát. „Arra szavaztam, hogy Szatmárnémeti tovább haladjon a fejlődés útján. Ne torpadjon meg, ne topogjon egyhelyben, hiszen ezek már nem opciók Szatmárnémeti számára.  Arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön el, szánjon az életéből egy negyedórát a szavazásra, amely biztonságos. Legyünk ott, hiszen a következő 4 év a tét és hogy városunk tovább haladjon a fejlődés útján. Legyünk ott minél többen ma a fejlődésért, a folytatásért, a városért" – mondta a jelölt.

15:22

Marosvásárhelyen alacsonyabb a részvétel, mint 2016-ban ilyenkor

A vasárnap 14 órás adatok szerint alacsonyabb volt a részvétel Marosvásárhelyen, mint a 2016-os helyhatósági választásokon. Soós Zoltán sajtóirodája közölte: a legutóbbi helyhatósági választásokhoz viszonyítva 6000-rel kevesebb személy szavazott a városban. „Kérjük, ne maradjanak otthon, menjenek el szavazni. Fél órát szánjanak a vásárhelyi változásra” – olvasható a közleményükben.

15:05

Nem igényelhetett mozgóurnát Temes megye koronavírusos tanácselnöke

Călin Dobra, a magát újra jelöltető Temes Megyei Tanács elnöke, akit nem rég koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak, állítja, megtagadták tőle, hogy mozgóurnával szavazhasson.

„Akarok szavazni. Ez alkotmányos jogom, de a lakhelyemhez tartozó szavazókörzetben dolgozók még tegnap este eldöntötték, hogy nem járnak körbe a mozgóurnákkal. Az eset nem egyedi. Csak néhány percet tart a voksolás, esetemben szabad levegőn, maszkviseléssel és megfelelő távolságtartással, aminek köszönhetően nem adnám át a vírus” – jelentette ki a felháborodott politikus, aki hozzátette, hogy utolsó állítását bármelyik orvos meg tudja erősíteni.

A tanácselnökjelölt szerint rosszindulat húzódik a háttértben, amely ráadásul törvénytelen is. A prefektusi hivatal szerint ellenben nem törvénybeütköző, ha a szavazókörzetek munkatársai megtagadják, hogy koronavírussal fertőzött személyekhez vigyék el a szavazóurnát. (Agerpres)

14:43

Tőkés László: A magyar képviselet megerősítésére és megújulására szavaztam

A nagyváradi lakhelyének megfelelő szavazókörben adta le szavazatát vasárnap délben Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke.

Az urnáktól kijövet a sajtó érdeklődésére elmondta: sokan vagyunk, akik még emlékezünk rá, hogy 1989 előtt, az egypártrendszer, a kommunista diktatúra szorításában milyen körülmények között „választhattunk”, illetve voltunk kénytelenek szavazni, és hogy milyen 99%-os eredmények születtek. Harminc év után, az olyan, amilyen romániai demokráciában meg kell becsülnünk a mégiscsak létező demokratikus pluralizmust, és élnünk kell a választás szabadságával.

Mindenkit arra biztatott, hogy éljen a kiharcolt szavazati joggal, vegyen részt a választásokon, és döntsön felelősen arról, hogy kiket juttat be az önkormányzatokba, ahol sok minden eldől, nap mint nap. Különösen fontos, hogy a magyar érdekek érvényesüljenek mind megyei, mind települési szinteken, ezért arra van szükség, hogy erősödjenek a pozícióink, és ne csak statisztákként vegyünk részt Bihar megye vezetésében, továbbá legyen Nagyváradnak ismét magyar alpolgármestere. (közlemény)

14:34

Winkler Gyula a szórványmagyarság sikeréért szavazott

Bizakodva, a Hunyad megyei magyar jövőbe vetett hittel szavazott vasárnap délben Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

„A helyi választások a szórványban is fontosak! Ha mindannyian elmegyünk és szavazunk, sikeres lesz szórvány magyar közösségünk! Döntsünk okosan! Támogassuk azokat, akik már bizonyítottak, akiknek szakmaisága és közösségünk iránti elkötelezettsége kiállta az idő próbáját. Azokra szavazzunk, akik eddig is becsülettel küzdöttek a Hunyad megyei magyarokért, és ezután is a mi közösségünkért fognak dolgozni. Én már szavaztam! Szavazz te is!” – fogalmazott Winkler Gyula, aki szülővárosában, Vajdahunyadon szavazott. (közlemény)

14:31

Szilágyi Róbert megyei tanácselnökjelölt: a biztonságos és fejlődő Szilágyságra szavaztam

A Szilágy Megyei Tanács elnöki tisztségére pályázó Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat elnöke a szavazata leadása után úgy nyilatkozott, hogy olyan Szilágyságra szavazott, ahol a magyar érdekeket tudják érvényesíteni, ahol bölcsődéket, óvodákat, iskolákat tudnak építeni, ahol a magyar kultúrát, identitásunkat meg tudjuk őrizni.

„Egy olyan Szilágyságra, ahol a fiataljaink biztonságban, otthonosan érzik magukat, nem vágynak el településeinkről, hanem itthon akarnak fészket rakni és itthon akarják megbecsülni azokat az értékeket, amelyeket tovább hoztunk a múltból és tovább akarunk adni gyermekeinknek” – fejtette ki a szilágysági politikus. (közlemény)

14:29

Csoma Botond: biztonságos körülmények között zajlott a szavazás

Biztonságos körülmények között zajlanak a választások – jelentette ki szavazata leadása után Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje.

14:28

Dr. László Attila: a szavazással nem vállalunk nagyobb rizikót egy bevásárlásnál

Ha odafigyelünk, és betartjuk a közegészségügyi rendelkezéseket, nem vállalunk nagyobb rizikót egy bevásárlásnál, vagy bármely hétköznapi tevékenységnél – hangsúlyozta Dr. László Attila. Az RMDSZ szenátorának az a tapasztalata, hogy az emberek fegyelmezetten szavaznak, betartják a közegészségügyi rendelkezéseket: viselik a maszkot, tartják a távolságot, fertőtlenítik a kezüket.

Ugyanakkor a választás lebonyolítói is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a szavazás biztonságos legyen, mutatott rá Dr. László Attila. A legfontosabb feladatunk, hogy ma megerősítsük a helyi és megyei képviseletünket, ezért menjünk el minél többen szavazni – nyomatékosított az RMDSZ szenátora. (közlemény)

14:09

Csalásra gyanakodnak Déván is – az egyik jelölt rokonai próbálják befolyásolni a szavazókat

A Hunyad megyei prefektúra felhívta a szavazópolgárok figyelmét arra, hogy választási csalással próbálkoztak egyesek Déva két városnegyedében is: az egyik jelölt családtagjai leszólítják az embereket, és megpróbálják meggyőzni őket, hogy a rokonukra szavazzanak.

 A Dacia és 15-ös számú Micro szavazókörzetben történt incidensben az egyik jelölt szülei és rokonai próbálják meggyőzni a szavazókat, hogy az általuk támogatott személyre szavazzanak. A prefektusi hivatal arra is figyelmeztet, hogy a voksolás normális menetének befolyásolása, megakadályozása büntetéssel jár. (Agerpres)

13:52

Szabó József tanácselnökjelölt: fontos, hogy a magyar közösség hallassa a hangját

Nagyon fontos, hogy a magyar közösség most hallassa a hangját és azáltal, hogy szavaz, el is mondja, hogy milyen jövőt tervez saját magának – mondta Szabó József, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnökjelöltje, aki a hosszas sort kivárva voksolt vasárnap délelőtt.

„Az önkormányzati választás egyértelműen a helyi közösség igényeiről szól, és a politikai palettán lévő kínálatból kell választani méltó módon ahhoz az elképzeléshez, amit a helyi lakosság gondol. Azt kérem magyar közösségünk tagjaitól, hogy ott, ahol elégedettek a tisztségben lévőkkel, ott méltó módon támogassák továbbmenetelét és további terveit, ahol esetleg felmerül annak a az igénye, hogy váltásra, legalábbis szemléletváltásra lenne szükség, ott próbáljanak meg az egyensúlyra illetve a csapatmunkára szavazni” – jelentette ki Szabó József.

13:51

Csalási kísérletre figyelmeztet a Maros megyei RMDSZ

Több rendellenességet is jelentettek már vasárnap folyamán Maros megyei választókörzetekből. Figyeljenek oda maximálisan, hogy hány szavazólapot kapnak, és hogyan szavaznak – erre kéri a választókat és a szavazóbiztosokat Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

13:46

Márk Endre RMDSZ-es polgármesterjelölt az élhető Szászrégenért szavazott

Szászrégen RMDSZ-es polgármesterjelöltje épülő és élhető Szászrégenért szavazott.

„Egy olyan városért szavaztam, amely a munkáról és a fejlődésről szól. Kérem, szavazzon Ön is! Buzdítsa erre családtagjait, barátait is! Csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog!” – hangsúlyozta a jelölt szavazás után.

13:24

Választási részvételre biztat Cseke Attila nagyváradi polgármesterjelölt

Arra biztatom a nagyváradi magyarokat, hogy nagy létszámban vegyenek részt az önkormányzati választásokon – jelentette ki szavazata leadása után Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje.

Nagyváradon egy négyéves, nem könnyű mandátum zárult, de a politikus úgy véli: az elmúlt két hónapban sikerült előtérbe helyezni azokat a terveket és a lehetőségeket, amelyek a nagyváradi magyar közösség előtt állnak, és amelyek mindenki számára elhozhatják azt az egyensúlyt, amire Nagyváradon igazán szükség van.

„Arra biztatom a nagyváradi magyarokat, hogy nagy létszámban vegyenek részt az önkormányzati választásokon, hiszen pontoson olyan erősek leszünk, mint ahányan ma el tudunk menni szavazni. A 27 önkormányzati helyet, illetve a polgármesteri tisztséget a nap végén ki fogják osztani, és annak alapján osztják ki hogy mennyien mennek el és hogyan szavaznak a nagyváradiak” – nyilatkozta a jelölt.

13:23

Tamás Sándor: ha nem mi szervezzük jövőnket, mások akarják helyettünk megszervezni

„A jövő holnap reggel kezdődik, éppen ezért ma szavazásunkkal megalapozzuk azt” – mutatott rá Tamás Sándor vasárnap délelőtt, amikor Kézdivásárhelyen leadta szavazatát a helyhatósági választásokon.

Az újrázni készülő háromszéki tanácselnök szavazata leadását követően egy régi mondást idézett: „ki mint vet, úgy arat”. Az elöljáró szerint „az elmúlt ezer évben megtanultuk, hogyha nem mi szervezzük saját jövőnket, akkor azt mások akarják helyettünk megszervezni. Éppen ezért arra kérek mindenkit, ma menjen el választani és szavazzon az alkalmas jelöltekre a településeken és megyében egyaránt”.  

13:13

Kevesebben mentek el szavazni 12 óráig, mint négy éve

A Központi Választási Iroda (BEC) közölte a vasárnapi helyhatósági választások 12 órás részvételi adatait. Ezek szerint lanyhább a szavazói kedv a 2016-os választásokhoz képest. A BEC közlése szerint országosan a választók 15,69 százaléka adta le a szavazatát. Négy évvel ezelőtt 16,50 százalékos volt a részvétel 12 órakor. (Maszol)

13:07

Sikeres, eredményes Székelyudvarhelyre szavazott Derzsi László

Székelyudvarhely a három polgármesterjelöltje közül elsőként Derzsi László, az RMDSZ jelöltje adta le szavazatát.

„Sikeres, eredményes Székelyudvarhelyre szavaztam. Úgy vélem rendkívül fontos részt vennünk a 2020-as önkormányzati választásokon, hiszen nemcsak nem csak a következő négy évről döntünk, a mostani választás a településeknek akár következő 10 évét, ezáltal a gyerekeink jövőjét is befolyásolja” – nyilatkozta a Szövetség polgármesterjelöltje. Derzsi László arra kért minden székelyudvarhelyi és erdélyi lakost, hogy menjen el szavazni, éljen ezzel a jogával. 

13:02

Erre figyeljenek a marosvásárhelyi szavazók

A marosvásárhelyi választók a www.sooszoltan.ro weboldalon ellenőrizhetik, hogy melyik szavazókörzetben kell voksolniuk. Marosvásárhelyen összesen 85 szavazókörzet van, mindenki a lakcíme alapján szavazhat. Minimális változtatások vannak a beosztással a legutóbbi választás óta, ezért javasolják, hogy látogassanak el a www.sooszoltan.ro weboldalra.

Itt a „Körzetkereső” menüpont alatt lakcímük alapján ellenőrizhetik, hogy melyik körzetben tudnak szavazni.  A járványhelyzet miatt fontos, hogy legyen mindenkinél maszk és ne feledjék otthon a személyigazolványukat/buletinjüket, hiszen kizárólag ennek birtokában tudnak voksolni.

12:54

Péter Ferenc arra a Maros megyére szavazott, ahol a közösségnek jó élni és a fiataloknak érdemes jövőt tervezniük

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke vasárnap reggel 8 óra előtt leadta szavazatát szülővárosában, Szovátán.

Mint mondta, meggyőződött róla személyesen is, hogy a szavazókörzetek minden előírást betartva várják a választókat. Szeretne megnyugtatni mindenkit: szavazni ugyanolyan biztonságos, mintha vásárolni mennénk. Ha betartjuk az előírásokat, nincs mitől tartanunk.

„Azért szavaztam ma, hogy folytathassuk Maros megyében a megkezdett munkát. Egy olyan Maros megyéért szavaztam, ahol terveinket megvalósíthatjuk, ahol településeink virágozhatnak, és tovább fejlődhetnek. Ahol közösségünknek jó élni és a fiataloknak érdemes jövőt tervezniük. Ma egy nagyon fontos döntés előtt állunk, és csak akkor járhatunk sikerrel, ha mindannyian részt veszünk a választásokon” – nyilatkozta a szavazata leadását követően a megyei tanácselnök. (közlemény)

12:35

Sorban állnak Marosvásárhelyen, Bihar és Szilágy megye van lemaradva

Az RMDSZ becslései szerint a jelentősebb arányban magyarok lakta megyék közül Szilágyban és Biharban számottevő a magyar szavazók választási részvételének lemaradása az országos átlaghoz képest – nyilatkozta vasárnap délelőtt a Maszolnak Hegedüs Csilla szóvivő.

Emlékeztetett, hogy a Központi Választási Iroda jelentése szerint 10 órakor országosan 7,64 százalékos volt a részvétel. Ez az arány hasonló a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon jegyzettnél, és meghaladja a legutóbbi parlamenti és EP-választásokon mért arányokat.

A szóvivő elmondta, az RMDSZ a magyar szavazók részvételét 6,1 százalékosra becsülte a 10 órás adatok alapján. Ez a lemaradás hasonló a 2016-os helyzethez. A jelenséget Hegedüs Csilla részben azzal magyarázta, hogy Erdély egészében alacsonyabb a választási kedv.

Marosvásárhelyen viszont nagy a részvételi hajlandóság, a szavazókörzeteknél sorok alakultak ki. A szavazókat csak korlátozott létszámban engedik be, a szavazóhelység nagyságától függően. Minden óvintézkedést szigorúan betartanak, odafigyelnek a szavazópolgárok egészségére.

12:25

Antal Árpád: szeretnénk, ha szintet lépne a város, ehhez pedig mindenkire szükség van

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy újraindulni készülő polgármestere számára egyszerre öröm, szolgálat és felelősség a székelyföldi város vezetése, amelynek véleménye szerint a következő időszakban szintet kell lépnie.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szavazata leadását követően úgy nyilatkozott: „Sepsiszentgyörgy nekünk, akik itt élünk a világ közepe. Azt szeretnénk, hogy a következő évtizedben szintet lépjen a város, ehhez pedig mindenkire szükség van. Éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy vegyen részt a választásokon. Arra kérek mindenkit, akinek fontos a városunk jövője, hogy éljen szavazati jogával”. 

A Maszol kérdésére Antal Árpád elmondta: azt tapasztalta, hogy betartatnak és betartatnak minden egészségügyi előírást, úgy érezte, teljesen biztonságosan lehet szavazni. 

12:10

Borboly Csaba a szavazása után: az élhetőbb jövő a tét

Egy „fejlődő megyére” adta le voksát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az RMDSZ tanácselnökjelöltje vasárnap Csíkszeredában. „Abban a hitben szavaztam, hogy Hargita megye és azon belül a 67 közigazgatási egység békében, jó együttműködésben élhet, és a gyarapodás jegyében sokat tehet” – hangsúlyozta a politikus. Kiemelte: az elkövetkező négy év nagy jelentőséggel bír. Új európai uniós költségvetési ciklus kezdődik, amely szerinte meghatározó lehet a gazdasági gyarapodás szempontjából.

12:06

Érdemes odafigyelni a pecsételéskor, a negyedik szavazatra már nem mindig elég a tinta

Soós Zoltán kampánystábja felhívja a szavazók figyelmét, hogy legyen náluk személyigazolvány, tartsák be a másfél méteres távolságot egymástól, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és viseljenek maszkot.

Figyelmeztetnek arra is, hogy több visszajelzés szerint a négy szavazólapra nem elég a pecséten lévő tinta. Az első két szavazólap pecsételését követően ajánlott újra bemártani a tintapárnába azt. Erre lehetőség is van.

Többen jelezték továbbá, hogy amennyiben Soós Zoltánra szavaznak, a negyedik oldalon a 11-ik pozícióban a pecsét átüt az előző oldalra, amely által a pecsét tintanyoma látható lesz a Maior-kockában is. Ebben az esetében érvénytelen is lehet a szavazat. 

11:55

A részvételre buzdított Kelemen Hunor Csíkkarcfalván

Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi helyhatósági választásokon Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke. A sajtó képviselőinek azt nyilatkozta: a stabilitásra szavazott.

„Nekem itt Karcfalván nagyon egyszerű dolgom volt. A folytonosságra, a fejlődésre szavaztam. Arra, hogy folytassuk a megkezdett munkát Karcfalván illetve a megyében, hogy az életminőséghez megfelelő feltételeket javítani tudjuk” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a hamarosan következő parlamenti választásokat megelőzően a helyhatósági voksolás a „politikai stabilitáshoz vezető út első lépése lehet”. 

Kelemen Hunor kiemelte: a magyar identitás szempontjából olyan fontos területekért felelősek a helyi önkormányzatok, mint az oktatás, vagy a különböző kulturális intézmények fenntartása. Hangsúlyozta: a megyék vezetése kapcsán is fontos a mostani választás, hiszen a megfelelő megyei és települési együttműködés nélkül nincs haladás, fejlődés. 

11:32

Temesvár polgármestere Európa jövő évi Kulturális Fővárosának fejlődésre szavazott

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben újrainduló temesvári polgármester, Nicolae Robu arra szavazott, hogy a Bega-parti város továbbra is megfelelően készülhessen az Európa Kulutárlis Fővárosa címre.

„Egy első rangú város, Temesvár további fejlődésére szavaztam. Természetesen mindannyiunk szavazata egész Romániára is érvényes, még akkor is, ha ezek helyhatósági választások. Remélem, hogy az élen járó város egészséges fejlődése folytatódik, amely azt mutatja, hogy erős a gazdasága, az egészségügyi rendszere pontra van téve, még akkor is, ha sok dolgunk van, hiszen a világjárványt mind megsínylettük. Temesvár esetében fel kell készülnünk a jövő évi fontos szerepünkre is Európa Kulturális Fővárosaként” – mutatott rá Nicolae Robu. (Agepres)

11:15

10 órakor 7,64 százalékos volt a részvétel

A Központi Választási Iroda (BEC) közlése szerint országosan a választók 7,64 százaléka adta le a szavazatát 10 óráig. Négy évvel ezelőtt 7,93 százalékos volt a részvétel 10 órakor.

Országos szinten Teleorman (11,60 százalék) és Olt megyében (11,40) volt a legnagyobb a szavazási kedv, a legkisebb arányban Kovászna (5,01) és Hargita (5,14) és megyében mentek el szavazni a polgárok 10 óráig.

11:08

A folyamatos fejlődésre szavazott a megyeelnöki tisztségre pályázó nagyváradi polgármester

A Bihar Megye Tanácsának elnöki tisztségéért versenybe szálló aktuális nagyváradi polgármester, Ilie Bolojan a folytatásra szavazott – közölte a voksolása után a sajtóval.

„Nagyvárad további fejlődésére szavaztam, és ennek a fejlődésnek a teljes Bihar megyére történő kiterjesztésére” – jegyezte a meg vezetőtisztséget váltani készülő politikus. Ilie Bolojan három polgármesteri mandátum után indul a megyei tanácsi elnöki tisztségért. (Agerpres)

11:03

A PSD elnöke is leadta a szavazatát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu annak reményében adta le voksát a vasárnapi helyhatósági választásokon, hogy „az orvosok, tanárok, gyermekek, szülők és nagyszülők megaláztatása ezzel a nappal véget ér Romániában”.

„Négy évig úgy a város, mint a megye valódi gazdák kezén lesz, és folytatni fogják a város és a megye fejlesztését, remélem, ugyanolyan ritmusban, ahogyan az elmúlt négy évben fejlődtek ezek. Meggyőződésem, hogy a bukarestiek is a folyamatosságra szavaznak ma (...) Úgy gondolom, hogy az orvosokkal, tanárokkal, gyermekekkel, szülőkkel és nagyszülőkkel szembeni megalázás időszaka véget ér ma Romániában” - mondta Ciolacu.

Hozzátette, a korábbi választásokhoz viszonyítva most kétszer annyian adták le voksukat az első órákban. Leszögezte, az embereknek nagy számban kellene részt venniük a választásokon, mivel saját településük és megyéjük „gazdáit választják meg, nem pedig politikusokat”. (Agerpres)

10:53

Belügyi szóvivő: különösebb problémák nélkül kezdődött el a szavazás

Reggel 7 órakor elkezdődött a szavazás az önkormányzati választásokon, urnanyitáskor nem történtek a közrendet érintő incidensek - közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Az éjszaka folyamán országszerte több mint 17.000 belügyi alkalmazott gondoskodott a szavazóhelyiségek biztonságáról – tette hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta, a belügyminisztérium több mint 43.000 rendőrt, csendőrt, határrendészt, tűzoltót és más belügyi dolgozót mozgósított a helyhatósági választások napjára. Közülük 13 ezren felelnek a közrend fenntartásáért, 20.243-an a szavazókörzeteknél teljesítenek szolgálatot, több mint 4300-an pedig a választásokkal kapcsolatos panaszok ellenőrzésével foglalkoznak. (Agerpres)

10:44

Soós Zoltán a változásra, Marosvásárhely győzelmére szavazott

Marosvásárhely független polgármesterjelöltje reggel 9 órakor szavazott a 63-as szavazókörzetben, az ”Avram Iancu” Technológiai Líceumban. A szavazás után Soós elmondta: szerinte ez az elmúlt 20 év legfontosabb napja, amelyet ő a változás napjának nevezett, hozzátéve, hogy ő maga is a változásra voksolt.

Kifejtette, hogy „ma mindenki tehet a változásért. Nem elég csak akarni, tenni is kell érte, menjen el mindenki szavazni, hogy győzzön Vásárhely! Most vagy soha!” 

10:26

Az emberközeli városra szavazott Korodi Attila

A Csíksomlyón kialakított 21. számú választókörzetben adta le szavazatát Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje vasárnap reggel.

A felesége társaságában érkező politikus az urnáktól távozóan elmondta: arra a városvezetésre adta le voksát, amelynek lényeges az, hogy azok az elképzelések, fejlesztések, amelyek a következő 10 évet meghatározzák, élhető és valóban fejlődő Csíkszeredát jelentsenek. Korodi Attila az önkormányzati választáson való részvételre buzdított.

Hozzátette: Fontos az, hogy Csíkszeredában és Erdélyben is hallassák hangjukat a magyarok. „Ez a választás az önkormányzatról, de nem csak a magyar közösségről szól. Az erős jelenlét megerősíti azt, hogy az erdélyi magyarok számítanak Romániában” – fogalmazott az RMDSZ polgármesterjelöltje. 

10:10

Székelyföldön volt a legalacsonyabb részvétel 9 órakor is

A Központi Választási Iroda (BEC) közölte a vasárnapi helyhatósági választások 9 órás részvételi adatait. A BEC közlése szerint országosan a választók 4,31 százaléka adta le a szavazatát, ez 789 643 szavazót jelent. A városokban 375 944, vidéken pedig 413 699 személy járult 9-ig az urnákhoz. Országos szinten Hargita (2,68) és Kovászna (2,78 százalék) megyében a legalacsonyabb a részvétel. 

09:50

Elsők között szavazott a miniszterelnök

Ludovic Orban miniszterelnök bevallása szerint azokra a jelöltekre szavazott a helyhatósági választásokon, akik garantálni tudják, hogy képesek jobbá tenni a helyi közösségek életét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke az Ilfov megyei Dobroieşti településen szavazott. Voksolás után hangsúlyozta, alakulatának kampánya a helyi közösségek beruházások, munkahelyteremtés, infrastruktúra-korszerűsítés révén történő fejlesztésére épült.

"Olyan emberekre szavaztam, akik garantálni tudják, hogy képesek jobbá tenni a helyi közösségek életét, olyan jelöltekre adtam a voksom, akiknek komoly fejlesztési projektjeik vannak" - nyomatékosította Orban. (Agerpres)

09:11

A 8 órás részvételi adatok: Székelyföldön kicsi a választási kedv

A Központi Választási Iroda közölte a vasárnapi helyhatósági választások 8 órás részvételi adatait. Ezek szerint országosan a választók 1,86 százaléka járult az urnákhoz, ez 341 470 szavazót jelent. Székelyföldön a legkisebb a szavazási kedv.

08:30

Megnyíltak az urnák

Vasárnap reggel 7 órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek, több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint helyi és megyei tanácsosaikat a következő négy évre. A választópolgárok 18.794 szavazókörzetnél adhatják le voksukat. A COVID-19-világjárvány miatt új szabályok szerint zajlik a szavazás, a választópolgároknak be kell tartaniuk bizonyos óvintézkedéseket az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?