Kolozs megyei RMDSZ: ne legyünk megkerülhetőek, ez a lényeg

A vasárnapi választásoknak az a tétje Kolozs megyében, hogy a magyar közösség ne legyen megkerülhető – mondták el kolozsvári sajtótájékoztatójukon a Kolozs megyei RMDSZ jelöltjei.

Két nap van még a választásokig, így Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje, Vákár Istvá tanácselnökjelölt és Oláh Emese, az RMDSZ tanácsosjelöltje sajtótájékoztatót tartottak az önkormányzati választásokkal kapcsolatos tudnivalókról, a választás fontosságáról és tétjéről.

A jelöltek szerint fontos, hogy ne csak az elmúlt 30 nap eseményeiről számoljanak be, hanem összegezzék az elmúlt három hónap munkáját. A Kolozs megyei RMDSZ idén 46 közigazgatási egységben indít jelöltet, ez összesen 653 személyt jelent. A jelöltek 27 százaléka nő és 19 százaléka 35 év alatti fiatal, ezzel úgy gondolják, hogy sikerült gyakorlatba ültetni azt az elvet, hogy minél több fiatalt és nőt vonjanak be a szervezet munkájába. A kampányidőszak alatt a jelöltek 147 alkalommal látogattak el a megye több mint 60 településére. Vasárnap pedig 765 urnabiztos fog segíti az RMDSZ részéről a szavazás lebonyolításában.

Vákár István arról beszélt, hogy számára nagyon jó volt találkozni a Kolozs megyei emberekkel, rengeteg tanácsot és értékelést kaptak tőlük, amelyeket fel is fognak használni. Hangsúlyozta, fFontosnak tartja, hogy erős képviselettel legyen jelen az RMDSZ a Kolozs Megyei Tanácsban, vidéken és a városokban egyaránt, mivel szerinte így lehet az épített örökségekre figyelni.

„A magyarlakta településeket szeretnénk kiemelten támogatni infrastrukturális szempontból. Fontos az összefogás, mivel így lesz, aki életbe léptesse a polgármestereken keresztül a tervezeteket. Ha erős helyi képviselet van, az minket is erősít, van kivel tervezni és a terveket megvalósítani, és ezek éltetik a közösségünket. Ne legyünk megkerülhetőek, ez a lényeg. Ha kevesen vagyunk bármilyen testületben, a forrásokat nehezen tudjuk lehozni, mivel a román pártoknak nem fontos a magyar ügy, nem fontosak az iskoláink, az óvodáink. Így mindenkit arra kérek, hogy vasárnap vigye el szavazni arra a néhány percre a barátait, rokonait, ismerőseit” – hangsúlyozta a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

Oláh Emese elmondta, számára nehéz kampány volt az idei, mivel nem úgy sikerült megszervezni, hogy személyesen találkozhassanak a választókkal. Ennek ellenére próbáltak minél több háztartásba eljutni, telefonhívások vagy szóróanyagok által, hogy ismertessék az RMDSZ célkitűzéseit, a programokat.

„Bevallom, hogy hiányérzetem van így a kampány végén, hiszen a személyes találkozók rengeteget segítenek abban, hogy eszmecsere történjen, hogy Kolozsvár lakossága elmondja nekünk, min kell még változtatnunk. Az elmúlt három és fél évben, amíg alpolgármester voltam, alkalmam volt rengeteg kolozsvárival találkozni, megtudtam az észrevételeiket, ami a városvezetést illeti, ezért kérek mindenkit, hogy vasárnap menjen el szavazni, hogy tovább folytathassuk ezt a munkát” – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón az RMDSZ várositanácsos-jelöltje.

A szavazási aránytól függ, hogy mennyire lesz erős az RMDSZ frakció, és az is, hogy lesz-e Kolozsvárnak magyar alpolgármestere, illetve, hogy hány magyar alkalmazott lesz a polgármesteri hivatalban – magyarázta. A magyar szavazók részvételétől függ az is, hogy lesznek-e magyar óvodák, bölcsődék, és hogy a vezetőség mennyire veszi figyelembe a kiemelten magyar rendezvényeket a kulturális élet finanszírozásakor. Kiemelte azt is, hogy szerinte nem veszélyesebb szavazni, mint elmenni bevásárolni, és hogy mindent megtettek, hogy biztonságossá tegyék a szavazófülkéket.

Rendhagyó volt a kampány

Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje szerint rendhagyó kampány volt az idei, mivel a vírus miatt csak ritkán találkozhattunk a szavazókkal. „Úgy érezzük, hogy a személyes találkozásokon keresztül jobban el tudjuk juttatni az üzeneteinket, ám ezt nem tudtuk abban a mértékben megtenni, mint eddig. Emiatt inkább az online kampánnyal, Facebook-posztokkal és telefonon keresztül próbáltuk meg eljuttatni az üzeneteinket” – részletezte.

Ez szerinte részben pótolta a személyes találkozás hiányát, és reméli, mindenkihez eljutott, hogy mit szeretne az RMDSZ megvalósítani a következő négy évben. Két típusú problémakört fogalmaztak meg: az egyik érint minden lakost, etnikumtól függetlenül, a második pedig kizárólag a magyar közösséget érinti.

Csoma Botond azt is kiemelte, hogy szerinte sokat javult az interetnikus viszony az elmúlt években, de vannak még régi beidegződések, vannak fenntartások a magyar nyelvvel szemben, így továbbra is az a feladatuk, hogy meggyőzzék a többséget, nem kell félni a magyar nyelvi jogoktól, hogy az anyanyelv-használat nem vesz el semmit a románoktól. 

A jelöltek elmondták, hogy az elkövetkezendő két napban állandó ügyelet van a Kolozs megyei RMDSZ székházban, lehet őket élőben, telefonon és Facebookon is keresni, bármilyen kérdéssel. A vasárnapi szavazáskor pedig azt tanácsolják, hogy viseljünk maszkot, kesztyűt, és ne féljünk, mivel mindent megtettek, hogy biztonságos legyen a szavazás, nem lesz túlzsúfoltság, és csak annyi szavazó mehet be egyszerre a helyiségbe, ahány szavazófülke van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?