Pontokba szedve válaszolt Theodora Benedekék „baromságaira” Soós Zoltán

Videóüzenetben reagált szerdán a Facebook-oldalán Soós Zoltán független polgármesterjelölt azokra a „hazugságokra és baromságokra”, amelyeket terjeszt róla nemzeti liberális (PNL) ellenjelöltjének, Theodora Benedeknek a kampányújsága a helyhatósági választások előtt.

A Maros Megyei Múzeum vezetője pontokba szedve válaszolt a rágalommal felérő vádakra, amelyeket egyenként idézett az állásfoglalásában.

Az egyik cikk szerint Soós Zoltán „rendkívül békésnek mutatkozik a román ajkú állampolgárokkal szemben, de egyet sem alkalmazott a portáson kívül, amióta a múzeum igazgatója”.

A független polgármesterjelölt leszögezte: ez hazugság, amit 26 tanú is alá tud támasztani, hiszen az elmúlt 14 évben ennyi románt alkalmazott a múzeum, a vezetőtanácsban pedig 6 román és 3 magyar osztályvezetőt neveztek ki az igazgatói mandátuma alatt.

A PNL kampányújsága szerint „nem lenne meglepetés, ha Soós Zoltán polgármesterként forrásokat vonna meg a történelmi egyházaktól, és átcsoportosítaná a gyülekezet számára, amelynek tagja”.

Válaszában Soós emlékeztetett: többször kérte már, hogy ne támadják a hitét, a vallási hovatartozását, ahogy ő sem foglalkozik azzal, hogy ki miben hisz, hova és mikor jár imádkozni. „De most elmondom lassan, hogy megértsék azok is, akik ilyesmivel próbálnak uszítani. Mi keresztények különbözőképpen, de ugyanabban az Istenben hiszünk, vallási felekezettől függetlenül. Mindemellett nem püspöknek, hanem polgármesternek készülök, a román állam alkotmánya a mérvadó a munkámban, nem a vallási hovatartozás” – jelentette ki.

A kampányújság arról is cikkezett, vajon mennyibe került Soós Zoltán háza, és honnan volt rá pénze, mert az a banki kölcsön, ami megjelenik a vagyonnyilatkozatában, nem fedezheti az építkezést, nem beszélve arról, hogy 6 gyerekéről és a nejéről is gondoskodnia kell.

Válaszában a magyar jelölt leszögezte: törvényes iratokból nagyon egyszerűen meg lehet tudni, hogy ezt a házat saját forrásokból és egy 80 ezer svájci frankos kölcsönből maga építette. „Még fizetjük a részleteket, az építkezés nincs befejezve, nem élünk luxusban. De amire szükségünk van, az megvan. Mint bármely egyszerű ember, mi is fenntartjuk magunk a fizetésemből, ideértve a nagyszülők segítségét is” – részletezte.

 

Végezetül Soós Zoltán kitért az autonómia kérdésére is, amin szavai szerint egy másik ellenjelöltje,  Marius Pașcan „rugózik”. A múzeumigazgató leszögezte: minden helyi autonómiának a híve. „Az önkormányzatoknak is nagyobb beleszólást adnék abba, hogy mire költhetik a saját pénzüket, ahelyett, hogy adóbevételeik nagyobb hányadát Bukarestbe küldenék. Pașcan szerint az autonómia bomlasztó törekvést jelent, de szerintem csak annyit, hogy egy város vagy közösség akar maga dönteni a saját ügyeiben” – fejtette ki Soós Zoltán.

Végezetül a független jelölt arra a kérte a marosvásárhelyieket, hogy menjenek el szavazni a vasárnapi választásokon. „Vessünk véget a keresztapák és a fakenews világának is!” – zárul a videóüzenet.

Kapcsolódók

Kimaradt?