Történelmi Máramaros: elöregedett az RMDSZ szavazótábora

Egy helyszínen indít polgármesterjelöltet a szeptember 27-i helyhatósági választásokon az RMDSZ Történelmi Máramaros megyei szervezete, és képviselőjelölteket is mindössze két településen állít. Béres István elnök szerint az érdekképviselet a közösség és – ezáltal – a szavazótábor elöregedésével találta szemben magát.

A hosszúmezei polgármesteri tisztség megőrzésében bízik az RMDSZ Történelmi Máramaros megyei szervezete: a Tisza-parti község az egyetlen település a környéken, ahol még mindig többséget alkot a magyar lakosság, így R. Fekete Lajos jelenlegi polgármesternek esélye van az újrázásra.

Tanácsosjelöltjei Hosszúmezőn kívül csak Máramarosszigeten vannak a térségi RMDSZ-szervezetnek, de polgármesterjelöltet nem állítottak a városban. Béres István volt parlamenti képviselő, a szervezet elnöke szerint nem lenne esélye nyerni a jelöltjüknek, mert egyrészt „nem fejlődött a gondolkodás odáig” Szigeten, hogy a más nemzetiségűek is a magyar jelöltre szavazzanak, másrészt a magyarság aránya is tíz százalék alá csökkent az egykor jogi akadémiát is működtető, a sókereskedelem egyik központjának számító történelmi településen.

„Harmadrészt nagyon elöregedtek a magyar szavazók: az aláírásgyűjtés alkalmával felkerestük őket, és nagyon idős személyekkel találkoztunk, akiknek még az is gondot jelent majd, hogy elmenjenek szavazni” – mondta. A mozgóurnák igénylése jelenthetne megoldást erre, de Béres István szerint ez körülményes, illetve orvosi igazolás szükséges, azt viszont sokan kikérik maguknak, hogy „fogyatékosnak nyilvánítsák őket”.

Bemutatkozik megyei tanácsosjelöltünk Nevem Dr. Béres István László, 1961. május 8-án születtem Máramarosszigeten,...

Közzétette: Történelmi Máramaros RMDSZ – 2020. szeptember 16., szerda

 

Az elöregedés a jelöltállításban is problémát okozott, hiszen nem találtak olyanokat, akik vállalták volna az indulást és a kampányt. „Felsővisón például a magyarok átlagéletkora 78 év, ami szomorú… Aknasugatagon is emiatt nincs jelöltünk – annyira megöregedtek, hogy nem volt, aki vállalja, pedig ott mindig volt jelöltünk. Ráadásul a jelenlegi sugatagi polgármester, Ivaszuk Mihály, aki úgy beszél magyarul, mint én, teljesen elfordult a magyarságtól, és a románokat képviseli csak” – sajnálkozott Béres István.

Máramarosszigeten az alpolgármesteri tisztség megőrzésében reménykedik az RMDSZ, ez is közrejátszott a megfontolásban, hogy nem indított polgármester-jelöltet az érdekvédelem. A Szociáldemokrata Párt (PSD) körül megalakult Koalíció Máramarosért nevű pártszövetséggel úgy egyezett meg az RMDSZ, hogy ha amazok megőrzik a többséget a képviselőtestületben, s az RMDSZ jelöltjei is bejutnak, a magyar érdekvédelmi szövetség megtarthatja az alpolgármesteri funkciót. Az RMDSZ tanácsosi listavezetője Béres István neje, Béres Ildikó jelenlegi alpolgármester.

Hosszúmező egyébként a magyar–magyar versenyt is „elbírja”: a községben az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt által alapított Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) indított képviselőtestületi jelölteket, a listavezető Lemák Rudolf, aki a mostani mandátumban két évig volt alpolgármester. Béres István szerint sikerült az EMSZ-szel kiegyezni abban, hogy megyei tanácsi jelöltlistát nem állít, ezáltal nem veszélyezteti a magyar képviseletet a megyei közgyűlésben, mert az RMDSZ-es jelöltek bejutása egy-két szavazaton múlik.

A megyei tanácsosjelöltek listáján a másodiknak számító befutó helyet kapta az RMDSZ Történelmi Máramaros megyei szervezete, egész pontosan Béres István. A megyében két RMDSZ-szervezet működik, de egyik sem alárendeltje a másiknak: a Gutin-hegységtől északra a Történelmi Máramaros megyei, attól délre a Nagybányai Területi Szervezetbe tömörülnek az alapszervezetek. A két központ „hagyományosan” konkurál egymással, például a megyei tanácsosi jelöltlista összetételében sem tudtak megegyezni, végül a Szövetségi Állandó Tanács határozta meg, hogy a lista első két helyén osztozkodniuk kell; a listavezető a nagybányaiak jelöltje, Lapsánszky Edit tanfelügyelő lett.

VIDA NOÉMI - tanácsosjelölt Folytatni szeretném az elkezdett munkát mint RMDSZ-es tanácsos, és ha lehet mint...

Közzétette: RMDSZ Nagybánya – 2020. szeptember 15., kedd

 

Szerettük volna megszólaltatni a Nagybányai Területi Szervezet elnökét is, Vida Noémit, a megyeszékhely egyik alpolgármesterét, hogy hány településen indítanak jelölteket, de nem sikerült elérnünk, és nem is válaszolt megkeresésünkre. Információink szerint a szigetiekhez hasonló megfontolásból a nagybányai szervezet sem indított polgármesterjelöltet, abban a reményben, hogy a választások után az RMDSZ megtarthatja az egyik alpolgármesteri funkciót.

A nagybanya.ro portál szerint az RMDSZ tanácsosi jelöltlistájának a vezetője Vida Noémi, akit korábban az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) érdek-összeférhetetlenség miatt elmarasztalt. Az érintett ezt megfellebbezte, de a legfelső bíróság elutasította a keresetét, de a vonatkozó törvény módosítása értelmében megőrizhette tisztségét, mert az ANI által kifogásolt érintettség az ítélet meghozatala előtt több mint három évvel állt fenn.

(A nyitóképen: Béres István, az RMDSZ Történelmi Máramaros megyei szervezetének elnöke | A szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?