Belföld

 • Költségvetés: több pénz jut idén a kisebbségekre

  Az infláció mértékével, mintegy négy százalékkal emelte a múlt évhez képest a romániai nemzeti kisebbségeknek szánt összeget az idei költségvetés tervezetében a kormány.
 • Lehurrogták Victor Pontát és Crin Antonescut Iași-ban

  Tiltakozók egy csoportja kifütyölte csütörtökön a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökeit Iași-ban. Victor Ponta és Crin Antonescu a román fejedelemségek egyesülésére megemlékező ünnepségen vett részt a moldovai városban.
 • Kelemen: késélen kell táncolnunk az Európai Unióban

  Európai összefogás körvonalazódik a kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés, a Minority SafePack kisebbségvédelmi keretszabályozás kérdésében, amely északtól-délig és kelettől-nyugatig partnereket talál – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor a Kolozsvári Rádió reggeli műsorában.
 • Kelemen: nem lehet komolyan venni Băsescu javaslatait

  Kelemen Hunor nem ért egyet az államfő mandátumának lerövidítésével, és megvalósíthatatlannak tartja Traian Băsescunak azt a felvetését, hogy csak akkor mond le mandátuma egy részéről, ha feloszlik a parlament és előre hozott választásokat tartanak.
 • Előre hoznák az államfőválasztást a kormánypártok

  A 2014-es elnökválasztás előre hozását fontolgatja a Szociál-Liberális Szövetség (USL). Szerdán Victor Ponta miniszterelnök is megerősítette Daniel Chitoiu, a Nemzeti Liberális Párt alelnökének kedd esti kijelentését, miszerint az államfő személyéről a 2014-es májusi európai parlamenti választásokon kellene szavazniuk a romániaiaknak.
 • Halállal fenyegették Tamás Sándor tanácselnököt

  Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a Kovászna megyei ügyészségen tett feljelentést ismeretlen személy ellen, aki nemrégiben egy Facebook üzenetben halálosan megfenyegette őt. A politikus kedden a sajtónak bemutatta a közösségi oldalon lévő profiljára érkezett fenyegető üzenetet, amelyet a vélhetően Iaşi-ban élő Catalin Bălău küldött.
 • Nem foltozgatást, új alkotmányt szeretne Kelemen Hunor

  A jelenlegi alkotmány módosítása helyett egy új alaptörvény megalkotását tartaná az ország számára kívánatosabbnak Kelemen Hunor. Erről az RMDSZ elnöke kedden este nyilatkozott a Mediafaxnak.
 • Kedden eldőlt: nem lesz ombudsman Eckstein-Kovács Péter

  Várhatóan a Szociál-Liberális Szövetség (USL) által javasolt Crisu Anastasiu kerül az ombudsmani székbe, mert a legtöbb szavazatot kapta kedden a jelöltek közül a parlament jogi szakbizottságainak együttes ülésén.
 • Laczikó Katalin Enikő váltja Markó Attilát a DRI élén

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Laczikó Katalin Enikőt nevezte ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a kisebbségek ügyeit irányító Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala élére.
 • IRES: hisznek is, meg nem is a kormánynak az emberek

  A lakosság 52 százaléka szerint a kormány nem fogja idén keresztülvinni az ország területi-közigazgatási újraosztását, az úgynevezett régiósítást – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet első idei felméréséből. Jelentősen magasabb azoknak az aránya (74%), akik szerint idén módosítják az alkotmányt, de a lakosság közel fele úgy véli, hogy ebben az igyekezetében felbomlik a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL).
 • Vita Nagyváradon a március 15-i ünnepségek miatt

  Visszaéléssel gyanúsítja Nagyvárad önkormányzatát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a március 15-i ünnepségek helyszínfoglalása kapcsán.
 • Ponta Vosganiannak: ha nem tetszik, távozhatsz a kormányból

  Élesen reagált hétfőn Victor Ponta kormányfő Varujan Vosganian gazdasági miniszter egyik vasárnap esti megjegyzésére. A liberális politikus az Antena 3 hírtelevízióban azt mondta: az a benyomása, hogy a tárca nélküli miniszteri posztok létrehozásával a szociáldemokrata miniszterelnök a liberális tárcavezetők hatáskörét akarta szűkíteni.
 • Tőkésék felé is nyitottak Mesterházy Attiláék

  A Tőkés László által védnökölt Erdélyi Magyar Néppárttal is konzultálna nemzetpolitikai programjáról a Magyar Szocialista Párt, ha az EMNP-ben létezik erre irányuló fogadókészség – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke Kolozsváron tartott előadása után nyilatkozott lapunknak.
 • Összefognak a kovásznai választásokon a román pártok

  Összefogással próbálnak polgármesteri tisztséget szerezni Kovásznán a román pártok. A háromszéki fürdővárosban egy közös, független jelöltet támogatnak a polgármesteri tisztség elnyeréséért.
 • Băsescu elutasította a főügyészi kinevezéseket

  Elutasította az igazságügyi miniszter által javasolt személyeket a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztra Traian Băsescu államfő - derült ki pénteken az elnöki hivatal közleményéből.
 • A székely zászló kitűzését kéri Tamás Sándor tanácselnök

  Valamennyi településen tűzzék ki a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót a Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely körül elhelyezkedő települések – kérte Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke a polgármestereket.
 • Mégsem változik a honatyák mentelmi jogának szabályozása?

  Visszavonná Eugen Nicolicea képviselő azokat a sokat bírált törvénymódosító javaslatait (http://maszol.ro/index.php/belfold/7460-betoneros-mentelmi-joguk-lesz-a-honatyaknak), amelyek – kritikusai szerint – újabb akadályokat gördítenek esetleges bírósági felelősségre vonásuk elé. Ezt a politikus pénteken jelentette ki, miután a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül is vitát okoztak az indítványai.
 • Lázasan dolgozik a kormány Románia régiósításán

  A Szociáldemokrata Párt (PSD) „helyi báróinak" nevezett megyei tanácselnökök és polgármesterek bevonásával, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes koordinálásával készül a kormány tervezete Románia új közigazgatási felosztásáról – írta pénteken a Gandul.