Temes megye: nem kellett a „nyerő” jelölt az RMDSZ-nek

Nyolc év közéleti szünet után ismét polgármesterjelöltként száll harcba a szeptember 27-i helyhatósági választásokon Kaba Gábor, aki 2000 és 2012 között volt a román–szerb határ menti város elöljárója – az RMDSZ színeiben, ráadásul úgy, hogy a magyarság aránya akkor sem érte el még a húsz százalékot sem a bánsági településen. Kaba ezúttal a Romániai Zöld Párt jelöltje. A Temes megyei RMDSZ elnöke, Marossy Zoltán szerint felajánlották a lehetőséget, hogy részt vegyen a zsombolyai előválasztáson, de nem élt vele.

A többek között a cserép- és téglagyáráról híres Zsombolyát a rendszerváltás utáni „szabad gazdálkodás” okozta kilátástalanságból vezette ki az önkormányzat élén új szemléletet meghonosító Kaba Gábor. A testvértelepülési kapcsolatok és az európai fejlesztési források megerősítésében, illetve megpályázásában rejlő lehetőségek kiaknázásával gazdasági és kulturális szempontból is a megye egyik virágzó településéve tette Zsombolyát.

Befektetők vonzásával nemhogy leküzdték a munkanélküliséget, de az országban először ott fordult negatív irányba a mutató, vagyis munkaerőhiánnyal szembesültek a telephelyet nyitó nemzetközi vállalatok. Megerősítette a szociális hálót, intézményi keretek közé került az idős- és fogyatékos-gondozás, hét-nyolc múzeumot létesítettek a városban, bátorították a civil szféra önszerveződését.

Kaba Gábor tevékenységét a román közvélemény is elismerte, az RMDSZ országos vezetősége pedig példaként állította a többi szórványközösség elé, hogy nem lehetetlen a többszörösen is kisebbségi létben választást nyerni.

Részlet az RMDSZ országos kampánystábjának közleményéből a 2004-es helyhatósági választások első fordulója után: „Kiemelkedő eredményt ér el ismét a Temes megyei Zsombolyán az RMDSZ-t képviselő Kaba Gábor, aki a mintegy 15 százalékos magyar ajkú településen a voksoknak több mint 60 százalékát szerezte meg. Zsombolya esetében figyelemre méltó az is, hogy ötről hétre növekedett a Szövetség képviselőinek száma a helyi tanácsban, annak ellenére, hogy a helyi tanács összlétszáma 19-ről 17-re csökkent.”

A tanácsosjelölteket is maga után „húzná”

A 2012-es helyhatósági választáson fő kihívója az etnikai feszültségek szítására épülő kampánnyal nyert választást ellene, ezután Kaba visszavonult közéleti szereplésről. Idén azonban – mint mondta, a városban uralkodó közhangulat hatására – jelöltette magát. Az ennek apropójából kezdeményezett telefonbeszélgetésünk így indult:

„– Hallottuk, hogy ismét jelöltette magát…

– Igen, de sajnos a Zöld Pártban…

– Sajnos? Ezt inkább az RMDSZ-nek kellene sajnálnia, nem?”

Magyarázatként Kaba Gábor elmondta: Zsombolyán megérett az elhatározás a jelenlegi polgármester, a nemzeti liberális Adrian Postelnicu leváltására, és sok helybeli megkereste azzal, hogy támogatná a jelöltségét. „Felvettem a kapcsolatot a megyei RMDSZ-vezetőséggel, hogy szerintem lenne esély arra, hogy megnyerjem a választást, de Marossy Zoltán elnök elintézte egy kézlegyintéssel, és amikor Zsombolyán járt, azt mondta, hogy erről nem tárgyalunk. Ehhez tartotta magát Tóth Gábor helyi RMDSZ-elnök, aki reménykedik a jelenlegi alpolgármesteri tisztség megőrzésében” – idézte fel Kaba Gábor.

Echipa verde trece la treabă! Împreună ne asumăm realizarea obiectivelor prezentate!

Közzétette: Gabor Kaba – 2020. augusztus 23., vasárnap

 

A Zöld Pártban való indulás előzményét is ismertette: „Létrehoztunk egy civil szervezetet, ami az intézményi hátteret biztosítja a mozgalomnak. Nagyon jó csapat állt össze, nemzetiségtől függetleneül, még soha nem dolgoztam együtt ilyen rátermett és elhivatott emberekkel. Olyan középvezetők álltak mellém, akik munkásokból léptek elő, kiváló a szervező- és problémamegoldó-készségük, ráadásul a legnagyobb zsombolyai befektető, az 1200 alkalmazottat foglalkoztató gyár vezetője is megkérdezte, hogy beállhat-e a csapatomba, ami számomra megtiszteltetés” – részletezte.

Hozzátette, hogy mivel az RMDSZ-től „nem álltak szóba és csúnyán viselkedtek vele”, először független jelöltként szándékozott indulni. Ezt azért vetette el, mert független polgármesterként akadályozhatná a munkáját a képviselőtestület, ahhoz pedig, hogy az általa kiszemelt tanácsosjelöltek is bejussanak a közgyűlésbe, szükség volt egy jelöltlistára – így jött a képbe a Romániai Zöld Párt.

„Ez egy viszonylag fiatal párt, Florin Călinescu televíziós személyiség vezeti, még nem volt a parlamentben, tehát nem kompromittálta magát, nincsenek korrupciós botrányai” – magyarázta.

Marossy Zoltán RMDSZ-elnök: nincs kivétel!

Kaba Gábor beismerte, rosszul esett neki az, hogy az RMDSZ-től nem ültek le tárgyalni vele. „Persze, a szabályzat betűjét betartották, de én azzal is érveltem, hogy ha valamilyen oknál fogva nem nyerem meg a polgármester-választást, attól még több szavazatot hozok az RMDSZ-nek. Nem mindegy, hogy a mostani három tanácsos helyett öt-hat mandátummal rendelkezne az RMDSZ, és akkor nem lekötelezettséget jelentene az alpolgármesteri tisztség megszerzése, hanem kiharcolhatná az RMDSZ a saját súlyánál fogva” – vélte.

A szövetség megyei vezetőségével való nézeteltérés okát a következőben látta: „Amikor két éve Marossy Zoltán lett az elnök, kijelentette, hogy vár 35 embert, akik különböző területeken vállalnak majd feladatokat. Én nem jelentkeztem, mert el voltam foglalva a kenyérkeresettel meg a vállalkozásaink ügyvitelével, és ő ezt zokon vette.”

Marossy Zoltán Temes megyei RMDSZ-elnök szerint Kaba Gábornak is felajánlották a lehetőséget, hogy részt vegyen a zsombolyai előválasztáson, de nem élt vele. „Bejött a megyei székházba, elvitte az íveket, aztán a határidő utolsó napján szólt, hogy mégsem jelentkezik” – tette hozzá.

Felvetésünkre, hogy nem veszít-e többet azzal az RMDSZ, hogy nem tettek kivételt Kaba Gáborral, a szövetség megyei tanácselnökjelöltje azt felelte: „ha van egy szabályzat, amit az egész ország betart, akkor nem tehetek kivételt vele”. „Ha részt vett volna a helyi versenyben, és megverte volna Tóth Gábort, akkor Kaba lenne a jelöltünk, de nem jött. Kedvelem őt, de ezt nem teszem meg egy haverral sem” – nyomatékosította Marossy.

Mint mondta, Kelemen Hunor szövetségi elnöknél is „feljelentették” emiatt, ennek ellenére sem hajlandó változtatni álláspontján. „A szabály, az szabály. Azért vállaltam az elnökséget, mert úgy láttam, hogy a Temes megyei szervezetben vannak ilyen elhajlások, és ezt nem lehet megengedni” – szögezte le Marossy Zoltán.

Még a pap is polgármesterjelölt

A valamivel több 10 800 lakosú Zsombolyán 1169-en vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámláláskor (10,81 százalék). Az idei helyhatósági választásokon kilenc polgármesterjelölt indul, de Kaba Gábor szerint hármójuknak van valós esélye: rajta kívül a jelenlegi polgármesternek és a volt római katolikus plébánosnak, a horvát nemzetiségű Davor Lucacelának, akinek a története – Kaba szavaival – „megérne egy misét”.​A volt RMDSZ-es elöljáró szerint a baloldali pártok és a Német Demokrata Fórum támogatását élvező Lucacela (beszél németül és a németek papja is volt) „szövetkezett az alvilággal”, politikai ambíciója miatt kilépett a klérusból, nőügyei pedig az egész város előtt ismertek, a „beígért munkálatok és tisztségek fejében a zálogházas, az uzsorás, meg még ki tudja, ki támogatja”.

„Aljas kampányt folytat ellenem, mert bennem látja a fő riválist, és ezért megpróbál lejáratni többek között azzal, hogy öreg vagyok már a városvezetéshez” – mondta a 62 éves Kaba Gábor, aki viszont érez magában annyi erőt, lelkesedést és tettvágyat, hogy ismét polgármester legyen. Ha nem is az RMDSZ, de a helybeli magyarok egy részének a támogatásával is.

Kapcsolódók

Kimaradt?