Rácz Levente tanácsosjelölt: Kolozsváron szükség van egy állandóan üzemelő jégpályára (X)

Rácz Levente, az RMDSZ helyi tanácsosjelöltje szerint szükség van Kolozsváron egy állandóan üzemelő jégpályára, és ha újabb mandátumot nyer az önkormányzati képviselőtestületben, akkor mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Interjú.

Köztudottan szereti a sportot, és a városi tanácsban is sokat foglalkozott ezzel a témával. Milyen megvalósítását emelné ki az elmúlt négy évből?

Megvalósításnak tekintem, hogy sikerült felhívni az önkormányzat, a román és a magyar állam, illetve az egyetemek és diákszövetségek figyelmét arra, hogy szükség van Kolozsváron egy állandóan üzemelő jégpályára. Ez az egyik terv, amit szeretnék fizikailag is körvonalazni a következő években. Emellett szeretném elérni, hogy minél több magyar sportegyesület pályázzon a városháza által indított pályázatokra, hiszen igaz, hogy a pályázási folyamat bonyolultnak tűnhet, de az így elnyerhető támogatások hatalmas segítséget nyújthatnak az egyesületek számára. 

Miért gondolja úgy, hogy Kolozsvárnak szüksége van egy állandóan üzemelő jégpályára?

Mindenekelőtt a város, méretéből adódóan, megbír egy ilyen létesítményt. Másrészt szerintem ez hiánycikknek számít Kolozsváron. A téli hónapokban van lehetőség, hogy a kolozsváriak korcsolyázással kapcsolódjanak ki, viszont ezek a pályák csupán 2-3 hónapot üzemelnek. Egy fedett pálya lehetőséget adna arra is, hogy a városnak akár saját gyorskorcsolya, műkorcsolya vagy éppen jégkorong csapata is legyen. Ezzel bővítenénk a sportolási lehetőségeket a következő generációknak. Emellett sok olyan fiatal sportoló költözik Kolozsvárra, akik szülővárosukban az imént említett sportok valamelyikét magas szinten űzték, viszont itt már nem tudják folytatni ezt a karriert, mivel nincs lehetőség biztosítva számukra. Arról nem is beszélve, hogy Kolozsvár felkerülhetne a professzionális téli sportok térképére is.

Az elmúlt négy évben szerzett tapasztalata szerint miért fontos, hogy minél több képviselője legyen a kolozsvári magyaroknak a városi önkormányzatnál?

Bevallom, amikor négy évvel ezelőtt elkezdtem városi tanácsosként dolgozni, nem gondoltam, hogy bizonyos projektekben komoly belső harcokat kell vívni azért, hogy elfogadják javaslatainkat. Szükség van arra, hogy minél többen legyünk, mivel így minél több bizottságban hallatni tudjuk a hangunk és elérjük céljainkat. Az a tapasztalatom, hogy minél többen képviselik a kolozsvári magyarokat, annál nagyobb az esély arra, hogy a számukra fontos projekteket elő tudjuk terjeszteni és azokat a kitűzött célokat, melyek a magyar közösség javát szolgálják, el tudjuk érni.

Melyek a személyes tervei városi tanácsosként a következő négy évre?

Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a jégpálya-projektem megvalósuljon. Többen kérdezték tőlem, hogy miért ragaszkodom ennyire ehhez a tervhez. A válaszom egyszerű: ha ez az elképzelésem megvalósul, Kolozsvár és a kolozsváriak gazdaságilag is érezni fogják a hasznát, nem is beszélve arról, hogy sok felnőttet és gyermeket is sportolásra, mozgásra buzdít majd. Emellett szeretném továbbra is segíteni a magyar sportegyesületeket, hogy megmaradjon számukra a lehetőség, hogy olyan támogatásokra pályázhassanak, melyek megkönnyítik munkájukat, működésüket. A legfontosabb az, hogy ne kelljen elölről kezdeni másoknak azt a munkát, amit mi végeztünk eddig, az elindított projekteket tovább tudjuk vinni, és képviselni tudjuk Kolozsvár magyar közösségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?