Jogerős: nem szabadulhat a terrorizmusért elítélt Szőcs Zoltán

A Brassó megyei törvényszék hétfői ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bírósági határozatot, így mégsem szabadulhat a terrorizmus miatt elítélt Szőcs Zoltán.

A jogerős törvényszéki határozat kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte. Az ítélet szerint  a kézdivásárhelyi férfi legközelebb ez év november 25-én kérvényezheti a feltételes szabadon bocsátását.

 A brassói bíróság július végén határozott Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről. A határozat ellen azonban fellebbezett az ügyészség, ezért került sor a másodfokú eljárásra. Korábban a törvényszék a Szőcs Zoltánnal együtt elítélt Beke István szabadon bocsátását is elutasította.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az elsőfokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a bíróságok.

Kapcsolódók

Kimaradt?