Utcafórumot tartott Soós Zoltán Marosvásárhelyen, panaszáradattal találkozott

„Örülök, hogy végre egy igazi vásárhelyi harcol Vásárhelyért.”, „Higgye el Soós úr, szeretnénk, ha kicsit változna ez a város, idősek vagyunk, de mi tudjuk, hogy milyen volt itt régen.” „Fejleszteni kell itt mindent, nemcsak tönkretenni.” „Nem tudod ki az, aki beszél? Vajon ez az a Soós Zoli? Azt hittem sokkal idősebb.”

Ilyen hangosan kimondott vagy csak az szomszédnak odasúgott kijelentések hangzottak el csütörtök délben a marosvásárhelyi Kárpátok sétányon, ahol két tömbház közötti zöldövezetben találkozott egy tucatnyi helyi lakossal Soós Zoltán. A független polgármesterjelölt nem kertelt, kijelentette az egybegyűlteknek, hogy a szavazataikat kéri a szeptember 27-i önkormányzati választásokon, mert „csak így váltható le az a rendszer, amely az elmúlt 20 évben lezüllesztette Marosvásárhelyt”.

Az utcafórum résztvevői közül szinte mindenkiből dőlt a panaszáradat, valamennyien olyan problémákra mutattak rá, amelyek a város jelenlegi helyzetéhez képest eltörpülnek az igazi gondok mellett.

„Legyen a tömbházak között fedett tér, ahol a fiatalok civilizáltan, de a többi lakót nem zavarva beszélgethetnek este” – kérte az egyik lakos. Egy másik azt hiányolja, hogy a tömbházak között nincsenek sportolásra alkalmas helyek, ahol lábteniszezni, pingpongozni vagy akár sakkozni lehetne. „Vannak negyedek, ahol lehet, itt nálunk nem, csak tönkretenni lehet. Van kerékpárút az Aleán, de a vasúti sín keresztezi, mi több olyan oldalon van, ahol alig laknak emberek” – mutat rá egy kiábrándult marosvásárhelyi.

De olyan is van, aki már-már legyintően teszi hozzá: „minket lassan a falvak is lehagynak, az ilyen már nem város”. Egy férfi a tűzcsapok elkallódását fájlalja, mondván „a fiatalokért kellene megmenteni ezeket, hogy tudják, milyen volt valamikor ez a város, ki tette naggyá ezt a város”, de hiányolja a szobrok feliratozását és a kétnyelvű utcanévtáblák több éve megoldatlan ügyét is. „Itt a negyedben is van egy kőszobor, valamikor több is volt, Kolozsvári Puskás Sándor alkotása is, de eltűntek” – fogalmaz.

Egy férfi panaszlevelet nyújt át a polgármesterjelöltnek. „Románul írtam, hogy mindenki megértse, de senkit nem érdekel. Ezek a mi problémáink, ezekre szeretnénk nemcsak ígéreteket, hanem megoldásokat is kapni” – mondja.

A lakók elmondásuk szerint tisztában vannak a szavazás tétjével, de arra figyelmeztetik a függetlenként induló Soós Zoltánt, hogy nagyon sok az idős, beteg ismerősük, rokonuk, akik mozgóurna nélkül nem fognak részt venni a voksoláson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?