Cseke Attila: logisztikai park, passzív házak, mentorprogram is lehetne Nagyváradon

Gazdasági projektjeiről beszélt csütörtökön Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, aki azt is elárulta: jövő héten az Egészséges egyensúlyt! elnevezésű programjának környezetvédelmi terveit ismerteti.

Rendhagyó elképzelések is szerepeltek a ma ismertetett tervek között, mint például a passzív házakból álló lakónegyed, vagy az iskolaudvarok alatti mélygarázsok építése.

Cseke Attila a hét terv közül elsőként egy akár nyolc-tíz céget befogadó logisztikai park létrehozásának ötletét emelte ki. Mint mondta, a logisztika már messze többet jelent a szállítmányozásánál, ide tartozik a tevékenységek tervezése irányítása, ráadásul Nagyváradot földrajzi helyzete, az A3-as és M4-es autópályák közelsége is erre a szerepre predesztinálja.

Fiatal vállalkozók számára indítana mentorprogramot az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje. A fiatal kisvállalkozók első lépéseit segítenék a tapasztaltabb szakemberek bevonásával, a program keretében pedig például szakmai és pénzügyi tanácsadást nyújtanának. 

Rendhagyó elképzelés egy új, passzív házakból álló lakónegyed felépítése Nagyváradon. A városnak megvannak a maga jellegzetes építészeti stílusai, mint a szecesszió, emblematikus épületei, mint a barokk palota, az energiatakarékos épületekből épített negyed pedig szintén egységes arculattal rendelkezne.

Cseke Attila elképzelése szerint a házak terveit az önkormányzat bocsátaná az építtetők rendelkezésére, akik két elemet kivéve – az épületnek passzív háznak kell maradnia, illetve a homlokzatnak meg kell maradnia – akár változtathatnak is az eredeti terven. A tervezett lakónegyed lenne ugyanakkor Várad első, csúcstechnológiával ellátott „okosnegyede” is, hangzott el.

Made in Oradea – a kis- és közepes vállalkozásokat segítenék ezzel a programmal különféle támogatások elnyerésében. Ezeknek tanácsadást is nyújtanának, illetve abban segítenének, hogy 4-6 hónappal a tényleges kiírások előtt már tudjanak a különféle pályázati lehetőségekről.

Az IT- és kreatív iparágakat is támogatni kellene Nagyváradon, mondta Cseke Attila. A Romániai Vállalkozásokért Egyesülete 2016-os kutatása szerint míg 2009-ben Bihar megyében 1373, a kreatív és IT-szektorból származó cég volt, addig 2016-ban már 1636, s ezek száma nő. Ennek az ágazatnak terveznek képzéseket, illetve klaszterek kialakítását, és egy egységes, regionális arculat kialakítását, mondta Cseke Attila, aki szerint az említett területek induló vállalkozásainak egy inkubátorházat is létre kellene hozni.

Egy kifejezetten gyógyászati cikkekre szakosodott vállalkozásokat magában foglaló ipari parkot is létre kellene hozni Nagyváradon az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint. Ebben az iparágban magasabbak az átlagbérek is, mivel szakképzett dolgozókra van szükség, és az orvosi eszközök, felszerelések beszerzési ideje is csökkenhetne Nagyváradon.

Végezetül szintén egy rendhagyó ötlettel állt elő Cseke Attila, amellyel a lakónegyedek parkolási gondjait enyhítené, és az ezekben található iskolák is többletbevételhez juthatnának. Az iskolákat rendszerint a lakónegyedek közepére építették, így minden irányból jól megközelíthetőek, továbbá az iskolaudvarok és sportpályák alatt viszonylag ritkán futnak a közművek vezetékei. Ez adta az ötletet, hogy az udvarok és sportpályák alatt két-három szintes mélygarázsokat alakítsanak ki az adott negyed lakóinak, és a jelenleg a földfelszínen sokszor a zöldövezetek rovására kialakított parkolókat akár vissza is lehetne zöldíteni, hangzott el.

Kapcsolódók

Kimaradt?