Nem tetszik az ombudsmannak a veszélyhelyzet folyamatos hosszabbítgatása

Renate Weber, a Nép Ügyvédje szerdán arra figyelmeztetett, hogy a jog-és szabadságkorlátozó intézkedések csak korlátozott időtartamra lehetnek hatályosak az alkotmány értelmében, miközben a COVID-19 járvány indokolta veszélyhelyzetet „egyre csak hosszabbítja” a kormány.

„Nincs egyértelmű jogszabályunk arra, hogy meddig lehet meghosszabbítani ezt az állapotot. Kérdem én: ha a járvány még két és fél, három évig tart, mindez idő alatt veszélyhelyzet lesz érvényben? Mert az alkotmány korlátozott időtartamra teszi lehetségessé a jog- és szabadságkorlátozó intézkedéseket” - figyelmeztetett a Nép Ügyvédje a 2020. március 16-a és szeptember 10-e közötti időszakről szóló sajtóértekezletén.

Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint mekkora időszakra kellene engedélyezni a jog- és szabadságkorlátozást, Weber azt felelte: ennek eldöntése a parlament hatáskörébe tartozik, de a tervezet kidolgozásához egészségügyi és emberjogi szakértők, valamint alkotmányjogászok konzultációjára van szükség.

A Nép Ügyvédje szerint kérdéses, hogy miért Romániában szabták ki a legtöbb bírságot a járványügyi szabályok áthágása miatt. „Valami magyarázat van arra, hogy miért Romániában volt a legtöbb bírság? Nem mi vagyunk a legnépesebb európai ország. 310.000 bírság, 120 millió euró értékben. Ez a tény arra enged következtetni, hogy valami nincs rendben, hisz önök is tudják, mekkorák a jövedelmek” - mondta Renate Weber.

Hozzátette: az a félelme, hogy nem azokat büntették meg, akik valóban súlyos szabálysértést követtek el, hanem - ahogy az gyakran lenni szokott - sokszor az elesett rétegekhez tartozó személyeket sújtották pénzbírsággal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?