A folyamatosan tanuló önkormányzatban hisz Korodi Attila

Rendhagyó módon Kolozsvár főterén tartott online sajtótájékoztató keretében ismertette a digitális ügyintézéssel kapcsolatos elképzeléseit Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje. A sajtóeseményen a témával kapcsolatos pozitív önkormányzati tapasztalatokról Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere számolt be.

A digitális ügyintézés fejlesztése, a bürokrácia minimalizálása határozhatja meg a jövő Csíkszeredáját – jelentette ki Korodi Attila Kolozsváron kedden. A hargitai megyeszékhely előtt olyan pozitív példák állnak, mint Kolozsvár, amely nagy lépéseket tett az önkormányzati munka optimalizálása felé, tette hozzá.

Oláh Emese kifejtette: a koronavírus-járványhelyzet világított rá, hogy az önkormányzati munkában is fontos a digitális ügyintézés, amely a lakossággal való kapcsolattartás fő színterévé vált a bezártság heteiben, hónapjaiban. A politikus kifejtette: Kolozsvár is meg kellett változtassa a hozzáállását, ám a digitális ügyintézés során szerzett tapasztalatok mindenképpen pozitívak voltak.

Lerövidült az ügyintézés, hamarabb tudtak válaszolni a különböző ügyekben és kevesebb idő alatt több lakossági kérést tudtak feldolgozni – fejtette ki Oláh Emese. Az alpolgármester kiemelte: a kolozsvári önkormányzatnál  minden ügyben, minden területen be lehet nyújtani online kérést, jelenleg pedig 25 féle engedélyt tudnak kiállítani digitális úton. Ugyanakkor a különböző engedélyeztetési folyamatok is lerövidültek, vannak esetek, amikor a felére csökkent egy engedély kiállításának az ideje, tette hozzá.

Oláh Emese ugyanakkor elmondta: természetesen vannak olyanok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy személyesen tudják iktatni, beadni a kéréseiket, számukra fontos, hogy tudjanak személyesen is találkozni az ügyintézővel. Az alpolgármester megjegyezte: külön kell választani az okosváros és a digitális ügyintézés kérdését.

Követni a jó példákat

Korodi Attila szerint az önkormányzatnak támogatnia kell azokat, akik szívesen használják a modern technika eszközeit, ugyanakkor lehetőséget kell biztosítania a személyes találkozásokra azok számára, akik ragaszkodnak ehhez. A képviselő szerint a digitális ügyintézés bevezetésével több idő jut a személyes jelenléthez ragaszkodók problémáinak meghallgatására, kezelésére is. Korodi Attila kiemelte: a digitális fejlődés az önkormányzat alkalmazottainak folyamatos tanulását, fejlődését is jelenti, amely során rendszeresen nyomon szeretnék követni az olyan pozitív példával elöl járó városok tevékenységét, mint Kolozsvár.

A politikus hozzátette: a digitalizáció nem pusztán a kimondottan önkormányzati tevékenységeket segítheti, hanem fontos szerepe lesz a parkolási rendszertől kezdve a közlekedésen át az élet számos területén. Korodi Attila elmondta, hogy jelentős anyagi és technikai beruházást kíván a digitális ügyintézés fejlesztése, ugyanakkor folyamatos párbeszédet szeretnének kialakítani az informatikai ágazat szereplőivel, hozzátéve: eltökélt arra, hogyha városvezetőként bizalmat kap, igazi digitális szolgáltatásokkal is bíró önkormányzatot valósítson meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?