Felmérés: Soós Zoltán fő kihívója Marosvásárhelyen Theodora Benedek

 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Theodora Benedek a fő kihívója Soós Zoltán független jelöltnek a polgármesteri székért folytatott küzdelemben – derül ki egy szombaton ismertetett felmérésből.

A román lakosság körében végzett közvélemény-kutatást a PNL-hez közel álló mures.ro portál rendelte meg a Novel Researchtől. Eredményei szerint a román etnikumú biztos szavazók 30 százaléka Theodora Benedekre voksol, Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt jelöltjének a támogatottsága 22 százalék, míg a Pro Románia színeiben induló Claudiu Maioré 17.

A felmérés eredményeit ismertető mures.ro megjegyzi, hogy viszonylag magas a bizonytalanok aránya, akik állításuk szerint részt vesznek a választásokon, de még nem tudják, hogy kire szavaznak. Arányukat azonban nem közli a portál. A Novel Research felmérése 832 fős reprezentatív mintán készült, személyes és telefonos megkérdezés alapján, augusztus 22-e és 29-e között, hibahatára 4 százalék.

A Krónika úgy tudja, hogy az egyes pártok belső használatra készült felmérései szerint Soós Zoltán, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség által is támogatott független jelölt áll az első helyen a helyhatósági választások előtt két héttel. Ezekben a felmérésekben azonban Claudiu Maior jobban áll Theodora Benedeknél.

A PNL jelöltje magyarázkodik

Theodora Benedek egyébként szombaton közzétett Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy Rareș Bogdan szerdán Marosvásárhelyen nem a magyar közösség ellen uszított, hanem arról beszélt, hogy a liberálisok jelöltje az egyetlen, aki képes megtörni az RMDSZ-t a marosvásárhelyi polgármesteri választásokon.

Magyar barátaim! Sajnálattal látom a magyar közösség felé irányzott érzelmi manipulációs próbálozásokat egyes...

Közzétette: Theodora Benedek – 2020. szeptember 12., szombat

„Bárki, aki felelősen gondolkodik, a hasznos szavazatban gondolkodik. Itt, Maros megyében a PNL és az RMDSZ van harcban. Aki őszintén ragaszkodik ehhez az országhoz, és tisztában van azzal, hogy mi a nemzeti érdek, az azokra fog szavazni, akiknek lehetőségük van szétzúzni az RMDSZ képviselőit a polgármesteri hivatalért és a megyei tanács elnökségéért folytatott versenyben” – fogalmazott Rareș Bogdan, aki felszólította Dorin Floreát és Claudiu Maiort, hogy lépjenek vissza a liberális jelölt javára.

„Az RMDSZ vezetői ezt az üzenetet egyből magyarellenesnek könyvelték el. Ez nem igaz! Hisz nem lehet egyenlőséget tenni a magyarok és az RMDSZ között” – közölte Theodora Benedek, elutasítva azokat „a magyar közösség felé irányzott érzelmi manipulációs próbálkozásokat egyes politikusok részéről”, amelyek kollégáinak kijelentéseit „a kontextusból kiemelve, azt a látszatot keltik, hogy a szándékai magyarellenesek”.

Mint fogalmaz a bejegyzésében: jómaga „bármely becsületes román ember”, értékeli a magyar kultúrát és a szokásokat, amelyek „nagyban hozzájárultak ahhoz, amit ma Erdély és Marosvásárhely képvisel”. A liberálisok polgármesterjelöltje ugyanakkor azt állítja, hogy az RMDSZ megkísérelte a marosvásárhelyi magyar közösséget a PNL ellen uszítani.

Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke korábban arra szólította fel Cristian Chirteșt, a PNL megyei listavezetőjét és Theodora Benedeket, hogy határolódjanak el a Ceaușescu-korszak legsötétebb nézeteinek hirdetőjétől. A megyei önkormányzat újrázni készülő elnöke kijelentette: tűrhetetlennek tartja Rareș Bogdan alattomos uszítását és háborús helyzetekhez igazított szóhasználatát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?