Cseke Attila: a váradi fiatalokat és a sportéletet is támogatni kell

Hét újabb városfejlesztéssel kapcsolatos projektet mutatott ma be Cseke Attila nagyváradi RMDSZ-es polgármesterjelölt, amelyek az ifjúsági és sporttámogatások területét érintenék.

A nagyváradi lakónegyedekben nagyon sok zöldövezet volt, ezek egy részét parkolóhelyekké alakították, így az egyes városrészekből szinte eltűntek az asztaliteniszezési, futballozási vagy kosárlabdázási lehetőségek.

Cseke Attila szerint ezt a sportinfrastruktúrát kellene visszaállítani, például az iskolák sportpályáinak felújításával, amelyeket tanítás után bérbe adhatnának, így a tanintézetek is bevételre tennének szert, és öt-tízperces gyaloglással bárki sportolási lehetőséghez jutna.

Pályaválasztás, sportklub, fiatal családok támogatása

Pályaválasztási tanácsadás, továbbképzés, munkaerő-közvetítés volt a következő téma, ezek támogatására innovációs és pályaorientációs központot hozna létre az RMDSZ váradi polgármesterjelöltje. Mint mondta, Várad infrastruktúrája fejlődött, de nincs stratégia az emberi erőforrások elosztására.

Ebben segítene a tervezett központ, amelyben a fiatalokat például pályaválasztási tanácsadással látnák el, de szakmai képzéseket is nyújtana, így megteremtené az egyensúlyt a munkaerőpiac szereplői között.

Cseke Attila a nagyváradi Városi Sportklubot (CSM) is továbbfejlesztené, és további ágazatokkal bővítené. Mint mondta, olyan sportágakat lehetne újra működtetni a klub keretében, amelyekben egykor sikeresek voltak a váradi sportolók (például ökölvívás, vívás, sakk, atlétika), de ezek mára szinte eltűntek.

A fiatalabbakat gördeszka- BMX- és mountan bike szakosztályok létrehozásával vonzaná a klubhoz, de az atlétika vagy a lovaglás is olyan sportágak, amelyekre nagyobb figyelmet kellene fordítani. A polgármesterjelölt szerint építeni kellene Váradon egy télen-nyáron működő műjégpályát is, ami a műkorcsolyázóknak és a jégkorongozóknak jelentene lehetőséget.

A fiatal családok lehetséges önkormányzati támogatásának többféle módját is felvázolta polgármesterjelölt. Mint mondta, az anyagi biztonság hiánya miatt sokan későbbre halasztják a családalapítást vagy a gyermekvállalást, így a 35 év alattiaknak indítana támogatási programot, ennek része lehetne a kulturális vagy sportlétesítményekbe való kedvezményes belépés, a tömegközlekedés vagy akár a parkolás támogatása a nagycsaládosoknak.

Kabos Endre-szobor, ösztöndíjak, sportkártya

Nagyvárad és Bihar megye eddigi egyetlen olimpiai bajnokának, Kabos Endrének is szobrot állítanának a Nagyvásártéren (ma 1. Decembrie park), illetve elkészítenének egy olyan falat is, amelyre azon nagyváradi sportolók nevei kerülnének, akik országos, Európa- vagy világbajnokságon illetve olimpián értek el eredményt, mondta az RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Háromféle, hazaváró, itthon tartó és Váradra hívó ösztöndíjat is létrehozna, jelenleg ugyanis a csak tanulmányi versenyek nyerteseinek és az IT-szektorban tanulóknak létezik ösztöndíj. A hazaváró ösztöndíjban azok az egyetemi hallgatók részesülnének, akik más városban tanulnak, de utána Nagyváradon dolgoznának, az itthontartó ösztöndíj értelemszerűen a helyieket segítené, míg a Váradra hívó ösztöndíjat azok kapnák meg, akiknek ugyan nincs, vagy kevés közük van a városhoz, viszont olyan szakterületen dolgoznak, amelyre a városban szükség van – hangzott el.

Kedvezményes sportkártyát is létrehozna a váradiaknak Cseke Attila. Mint mondta, csökken a sportegyesületek tagjainak száma, átlagban húsz ember a tagja egy-egy ilyen egyesületnek, ekkora taglétszámmal pedig ezek fenntartása is nehézkes.

A kedvezményes kártya árának ugyanakkor 50 százalékát az egyesület, 25-25 százalékát pedig az önkormányzat és a kártya birtokosa fedezné. A tömegsportok közül például a jóga, a body balance vagy a body education szerepelne, a fiataloknak futball, asztalitenisz stb. az idősebbeknek pedig akár táncra, labdajátékokra vagy szabadtéri sportokra is lenne lehetőségük – hangzott el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?