Vákár István: a Kolozs Megyei Tanácsban éreztettük, hogy markáns véleményünk van

„Ha ott vagyunk döntési pozícióban, bele tudunk szólni a megyei költségvetés elosztásával, fejlesztésekkel, infrastrukturális beruházásokkal, civil szervezeteknek szánt támogatásokkal kapcsolatos ügyekbe, nem tudnak megkerülni” – jelentette ki a Maszolnak Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, az RMDSZ tanácselnökjelöltje. Interjúnk a jelöltbemutató sorozatunk része.

Melyek voltak a Kolozs Megyei Tanácsnak azok a projektjei az elmúlt négy évben, amelyek az RMDSZ-frakció javaslatára, kezdeményezésére valósultak meg?

Ha infrastruktúráról beszélünk, számunkra, a magyar közösség számára fontos útszakaszok korszerűsítése. Ilyenek a széki út, az Aranyoslóna–Magyarfenes–Tordaszentlászló–Kisbánya–Borrév–Torockószentgyörgy szakasz, a kolozsi út, az inaktelki út, a besztercei út esetében a válaszúti, bonchidai, vajdakamarási szakaszok belefoglalása az uniós útberuházásba. A víz-és csatornahálózat kiépítése azokon a településeken, amelyek nem részesei az európai uniós óriásprojektnek, ilyen Méra, Szucság, Andrásháza, Kide, valamint a magyarlakta települések bevonása az uniós vízügyi projektbe.

A magyarlakta településeknek fejlesztési célokra a jövedelemadó- és áfa-visszaosztásából igen jelentős összegeket tudtunk biztosítani, utak korszerűsítésére, oktatási-, egészségügyi-, illetve művelődési intézmények építésére, felújítására.

Épített örökségünk ápolása, megőrzése terén a mi javaslatunkra került át a megyei önkormányzat alárendeltségébe a válaszúti Bánffy-kastély annak érdekében, hogy uniós forrásokból felújíthassuk. Éppen a versenytárgyalás végső fázisa zajlik, a kiértékelés, remélhetőleg hamarosan nyertest hirdethetünk, és elkezdődhetnek a tényleges munkálatok. A Bánffy-palota felújítása ugyancsak a mi kezdeményezésünkre kezdődött el, ezelőtt két évvel fogadtuk el a restaurálási projektet. Idén megtripláztuk a felújításra szánt költségvetési összeget.

Kiemelt támogatásban részesültek a magyar civil- és ifjúsági szervezetek kulturális, oktatási programjai, hagyományápoló és közösségi projektek, valamint igyekeztünk az egyházközségek felújítási és javítási munkálatait támogatni. Ide sorolhatnám a jegenyei ifjúsági tábor átvételét az egeresi önkormányzattól korszerűsítés céljából. A megyei könyvtárban kialakított magyar részleg is magyar sikernek tudható be.

Mi a tapasztalata, mekkora volt az RMDSZ javaslatai iránti fogadókészség a román pártok tanácsosaiban? Mennyire volt nehéz meggyőzni őket például arról, hogy a magyar közösséget kedvezően érintő indítványokat támogassanak?

Nem mondanám, hogy ellenállásba ütköztünk, inkább azt, hogy az erős RMDSZ-frakció éreztette, hogy a magyar közösséget érintő kérdésekben markáns véleményünk van, amit elfogadtak és figyelembe vettek. Ismét bebizonyosodott, hogy ha ott vagyunk döntési pozícióban, bele tudunk szólni a megyei költségvetés elosztásával, fejlesztésekkel, infrastrukturális beruházásokkal, civil szervezeteknek szánt támogatásokkal kapcsolatos ügyekbe, nem tudnak megkerülni.  

Ezt azért is kérdem, mert az RMDSZ felvállalta az önálló magyar kolozsvári bábszínház létrehozásának ügyét, amiről a megyei tanácsnak kell majd döntenie a következő ciklusban. Mennyire ígérkezik ez kemény diónak?

Az önálló magyar kolozsvári bábszínház létrehozása kérdése sok egyeztetést igényel a jövőben, várjuk a kezdeményezés körvonalazódását.

A megyei tanács a bábszínház mellett több más kolozsvári kulturális intézményt működtet. Köztük van a filharmónia, amelynek továbbra sincs egy megfelelő előadóterme. Melyek a kilátások a következő ciklusra?

A kolozsvári önkormányzat felvállalta egy átfogó kulturális központ megépítését, ahol a filharmónia is helyet kapna, de sajnos a többszörös licitek ellenére nem találtunk kivitelezőt.

Alin Tișe  megyei tanácselnök nemrégiben jelentette be, hogy befejeződött az integrált hulladékgazdálkodási központ megépítése. Mikor kezdi el a működését az egész megye által nagyon hiányolt létesítmény?

Az első cella üzemelésben van, ebben a hónapban, augusztus 12-én meg is kapta a működési engedélyt a környezetvédelmi ügynökségtől. A teljes integrált hulladékgazdálkodási központ kivitelezési munkálatai az év végéig befejeződnek.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházásaként jelentették be az év elején a Szilágy és Kolozs megye vízhálózatának felújítására irányuló befektetést. Hol tart most ez a projekt, és mit jelent Kolozs megye lakosai számára?

Tavaly szeptemberben bólintott rá Brüsszel a 352 millió euró értékű gigaprojektre, amelyet szakaszokra bontottak és ezekre a versenytárgyalásokat már kiírták vagy ki fogják írni. Szamosmentén, Bálványosváralja és Szásznyíres térségben kezdődtek el elsőként a munkálatok, ezután Bánffyhunyad, Körösfő térségében kötötték meg a kivitelezési szerződéseket, két hete például Szamosújvárt és a környező településeket magába foglaló térségben jelentették be a munkálatok megkezdését, ugyanakkor az Egeres községre vonatkozó szakasz versenytárgyalása is folyamatban van, itt Mákófalvát, Egerest, Nádasdarócot, Bogártelkét és Inaktelkét érintik az infrastrukturális fejlesztések.

A kivitelezéseknek köszönhetően a Kolozs és Szilágy megyei háztartások 95 százalékában lesz vezetékes ivóvíz, valamint a 2000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken a szennyvízelvezetés is biztosítva lesz. Összesen 750 ezer lakos jut minőségi ivóvízhez a két megyében. A helyi önkormányzatokkal együtt stratégiai fontosságúként kezeljük az ivóvíz-és szennyvízhálózat kiépítését, hiszen a lakosság jogos igényét hivatott kielégíteni.

Milyennek látja az esélyét annak, hogy a következő ciklusban is a megyei tanács alelnökének választják? Min múlik ez?

Ha a magyar közösség továbbra is bizalmat szavaz, és jó eredményt érünk el megyei szinten, erős RMDSZ-frakcióval fogunk rendelkezni, úgy gondolom, a liberális párt számára is az eddigi együttműködés jegyében mi leszünk az elsőszámú szövetségesjelölt. Abban bízunk, hogy sikerül megtartani az alpolgármesteri tisztséget Kolozsváron és a megyei alelnöki funkciót is.

Ha sikerül megőrizni a tisztséget, melyek lesznek a magyar közösség képviselőjeként a prioritásai?

Elsődleges célom olyan Kolozs megye kiépítése, amelyet mindenki otthonának érezhet, amely élhető és fejlődő. Kolozs megyében százezer magyar ember él. Felvállalt célunk számukra a jobb életminőség, a versenyképes, fenntartható gazdaság megteremtése a közszolgáltatásoktól kezdve a metropoliszövezeti közlekedésen, az egészségügyön, az oktatáson át és egészen a helyi, önszerveződő közösségek támogatásáig.

Folytatni kell az elkezdett projekteket, ilyen a gyerekkórház megvalósítása, amelyre reményeink szerint sikerül uniós forrásokat is elnyerni.  A P+R parkoló megépítése a Szamosfalvi úton, amely tehermentesíteni fogja Kolozsvár forgalmát. A tömegközlekedési hálózat kibővítése, szükség van arra, hogy Kolozsvár metropolisz övezetén kívüli településeket becsatoljunk a város tömegközlekedési hálózatába. A kórházak modernizációja továbbra is prioritást kell hogy élvezzen.

Befejeznénk a kolozsvári Bánffy-palota és a válaszúti Bánffy-kastély felújítását. Nagy szükség van kerékpárutak kiépítésére a metropoliszövezetben, a városokban és községekben, ezek támogatása európai alapokból. Támogatnánk a kalotaszegi bicikliút megvalósítását is.

Emellett modern, 21. századi követelményeknek és turisztikai igényeknek megfelelő épületegyüttest alakítanánk ki a jegenyei ifjúsági táborban, kapcsolódó szolgáltatásokkal, egészéves vendégfogadási feltételek megteremtésével, ahol iskolai, szociális, egyházi, művészeti, tudományos és hagyományőrző táborokat szervezhetnek az érdekeltek.

Kapcsolódók

Kimaradt?