Lopott választási programmal kampányol ellenfele szerint az egyik baróti polgármesterjelölt

Választásiprogram-lopással és Erdővidék valóságától „életidegen” elemek átvételével vádolja egyik független baróti polgármesterjelölt a másikat. Benedek Huszár János, Barót független polgármesterjelöltje hétfői sajtótájékoztatóján egyik versenytársa, az ugyancsak független Bán István Facebook-oldalán közzétett programjának összehasonlító elemzését ismertetve rámutatott: „az átfogó városfejlesztési koncepció ijesztő arányban, megközelítőleg 80 százalékban szóról szóra másolt anyag, ezt az eredeti forrás megjelölésével is tudom bizonyítani”. Bán István a Maszolnak reagálva cáfolta a vádakat.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) által támogatott, független baróti polgármesterjelölt, Benedek Huszár János elmondta: „Bán István programjának a legnagyobb része Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének a tavalyi magyarországi önkormányzati választásokra készített programjából van átmásolva, mindössze Miskolc van kicserélve Baróttal. A baróti jelölt programjának kisebbik része pedig Székely Lászlónak, a magyarországi Páty község polgármesterének a választás után közzétett községvezetési programjából van eltulajdonítva, itt is csak Páty van kicserélve Barótra. Bán István programjának végén található felszólítással (Írjunk közösen történelmet!) pedig tavaly ősszel Karácsony Gergely főpolgármesterjelölt írta be magát a budapestiek szívébe, hiszen ez volt a sikeres kampányának a szlogenje.”

Hozzátette, versenytársa, Bán István doktori fokozattal is rendelkezik, így nem feltételezhető, hogy ne legyen tisztában azzal, hogy nem megengedhető egy idegen szöveg nem hivatkozott becsempészése sajátnak vallott írásba, vélekedett.

„A közösség és polgármestere közötti kapcsolat legfontosabb pillére a bizalom kell hogy legyen. Éppen ezért a lopás megcáfolhatatlan tényénél is súlyosabb, hogy Bán István táj- és helyzetidegen, egészen más alaphelyzetből kiinduló magyarországi programokból összefércelt programmal próbálta átverni baróti választóit. A lopásra, a félrevezetett választók önérzetének és a választás tisztaságának és eredetiségének a megőrzése érdekében felszólítom Bán Istvánt, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot a félrevezetett választóktól és örökre vonuljon vissza a közélettől” – összegzett Benedek Huszár János.

Bán István: Miskolc város polgármestere személyes jó barátom

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatosan a Maszol megkereste Bán István független baróti polgármesterjelöltet és szembesítettük Benedek Huszár János vádjával. Bán István érdeklődésünkre kifejtette: Veres Pál, Miskolc város polgármestere személyes jó barátja és vele egyeztetve emelte be választási programjába azokat az elemeket, amelyekről úgy gondolta, hogy Baróton is meg lehetne valósítani.

„Baróton nem szabad gyakorlatozni, meg kell találni a fejlődő városokat, ahol jól csinálják, és azt meg kell valósítani. Az én programom rá van írva Barótra” – mondta Bán István. Hozzátette: arról is egyeztetett Veres Pál miskolci polgármesterrel, hogy megválasztása esetén Barót és Miskolc testvérvárosi kapcsolatot köt. 

Bán István ugyanakkor cáfolta, hogy programjába átvett volna szöveget a magyarországi Páty település községvezetési programjából, illetve véletlennek tartja, hogy ugyanazt a jelmondatot használja, mint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. „Nekem vannak bizonyos jelmondataim, és az egészen biztos, hogy nem Budapest, és főleg nem Karácsony Gergely jelmondatát másoltam, ezek kitalációk” – fejtette ki Bán István.

Hozzátette:  nem tartja úgy, hogy vissza kellene vonulnia a közéletből, véleménye szerint versenytársa azért támadja, mert esélyesnek tartja, de meglátása szerint ezzel neki csinál reklámot. „Azt szokták mondani, mindegy, hogy mit beszélnek egy politikusról, jót vagy rosszat, lényeg, hogy beszéljenek róla” – összegzett Bán István.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?