Péter Ferenc tanácselnök: sikerült fejlődési pályára állítani Maros megyét

Jegyet nem ad magának, de büszke arra, hogy sikerült fejlődési pályára állítani Maros megyét. Péter Ferenc, az RMDSZ újrázni készülő Maros megyei tanácselnöke szoros versenyre számít, és leginkább a választók passzivitásától tart. Mandátuma legnagyobb kihívásának a marosvásárhelyi repülőtér megmentését tartja, a kisvasút nyomvonalán tervezett kerékpárút pedig állítása szerint nem az ő hibájából nem valósult meg. Az elmúlt négy év eredményeiről, kudarcairól készült interjúnk a jelöltbemutató sorozatunk része.

Négy évvel ezelőtt többen is arról beszéltek, hogy Péter Ferencnek nem is a megyeelnöki szék kell, hanem parlamenti mandátum. Mi több, ön sem tagadta, hogy megfordult ez a fejében, de végül mégis maradt a tanácselnöki tisztség. Most újrázni készül. Ennyire megszerette?

Szeretném befejezni azokat a projekteket, amelyeket elindítottam, és több beruházási tervem is van, amit mindenképpen szeretnék megvalósítani, ezért döntöttem úgy, hogy újabb mandátumért indulok. Négy évvel ezelőtt felmerült az a lehetőség is, hogy egy parlamenti képviselői helyre pályázzak, hiszen ott is jól tudtam volna hasznosítani a 16 éves közigazgatási tapasztalatom. De végül úgy döntöttem, hogy a megyei tanácselnöki tisztségért szállok versenybe. Tudtam, hogy nehéz feladatra vállalkozom, de így is vállaltam. Ma már biztos vagyok benne, hogy folytatni akarom. Nagy kihívás volt számomra, hogy megfeleljek ennek a feladatnak, de úgy érzem, jó döntés volt, hogy belevágtam, mert szeretem a munkám, és úgy érzem, sikerült szép eredményeket elérnünk.

Már akkor legkevesebb nyolc évben gondolkodott?

Túlzás lenne azt mondani, hogy már akkor 8 évre terveztem. Viszont meggyőződésem, hogy a romániai közigazgatásban legalább 8 év szükséges ahhoz, hogy valaki megmutassa, mire képes. Ezt a saját tapasztalataim alapján mondom. Szováta polgármestereként 4 mandátumot vittem végig, és azt láttam, hogy az első 4 év csak tervezésre volt elég, és egy pár projekt elindítására. A nagyméretű közberuházások azonban sajnos olyan lassan haladnak, hogy 4 év csak igen ritka esetben elég arra, hogy ha valamit nulláról indítasz el, akkor a tervezés, engedélyezés mellett még jusson elég idő a kivitelezésre is. Az elmúlt 4 évben arra koncentráltam, hogy lezárjam a sok éve függőben levő projekteket, és hogy terveket készítsünk új beruházásokhoz. Ezeket a terveket kellene a következő mandátumban meg is valósítani.

Azért kérdeztem azt, hogy megszerette-e, mert állítólag munkás egy tisztség, ha jól akarja csinálni az ember. Nyilván, nagyobb a rivaldafény is, mint egy szenátori vagy képviselői szék esetében.

A megyei tanács vezetése egy teljesen más szintje a közigazgatásnak, mint egy polgármesteri tisztség. Jóval több feladatköre van az intézménynek, mint egy helyi önkormányzatnak, és jóval több alkalmazott dolgozik a tanácshoz tartozó intézményekben. A Maros Megyei Tanács intézményrendszerében több mint 5000 alkalmazott dolgozik, hatalmas felelősség ennyi ember tevékenységét irányítani. A 16 éves közigazgatási tapasztalat nagyon jó alap volt ahhoz, hogy át tudjam látni a rendszert, de a mandátumom első éve egy intenzív tanulási folyamat volt. A rivaldafény nem tartozik azok közé a tényezők közé, ami miatt szeretem a munkám. A nagy figyelem, ami egy tanácselnök munkáját kíséri, sokszor inkább megterhelő. Rengeteg emberrel kell kapcsolatot fenntartani, és nagyon oda kell figyelni, hogy kit hogyan kezelsz.

Mi volt a legnehezebb az elmúlt négy évben?

A mandátum legnagyobb kihívása egyértelműen a marosvásárhelyi repülőtér megmentése volt. Nem sokkal azután, hogy átvettem a megyei tanács vezetését, be kellett zárnunk a repülőteret, mert a hatóságok életveszélyesnek minősítették a kifutópályát, amely hosszú idő óta nem volt már javítva. A kifutópályát egy 50 millió lejes beruházással sikerült rövid idő alatt felújítanunk, és újra megnyitottuk a légikikötőt. A munkálatok idejére azonban értelemszerűen fel kellett függeszteni az összes járatot, és bizony nagyon nehéz volt a leállás után új járatokat indítani. Ezt is megoldottuk, hiszen már aznap megérkezett az első járat, amikor a munkálatok lezárását követően megkaptuk az új engedélyt a légügyi hatóságtól. Erdélyben a repülőterek közötti nagyon erős verseny van a légitársaságok odacsábítására, ezért is igyekszünk folytatni a repülőtér fejlesztését, hiszen ha nem növekszünk, akkor biztosan alulmaradunk a versenyben.

Sejtettem, hogy nem az ingázást mondja, a rossz szájak szerint azért van jó út Szováta és Marosvásárhely között, Nyárádmagyarós felé, mert a tanácselnök ott közlekedik.

Ma Maros megyében a fontosabb útvonalakon mind jó állapotban vannak a megyei utak. A Bekecsen átvezető út a megye egyik fontos útszakasza, amelyet sokan használnak, nem csak én, és amelynek aszfaltozását még Lokodi Edit Emőke indította el. A gyanúsításnak tehát nincs valós alapja. Mivel naponta ingázom Szováta és Marosvásárhely között, az elmúlt 4 évben nagyon sokszor használtam ezt az útvonalat, mert kényelmesebben és gyorsabban jutok el Marosvásárhelyre, mint ha az országúton mennék.

Én jobban örülnék, ha ki tudnánk lépni az aszfaltozás/ víz- és csatornahálózat fejlesztése jelentette ígérgetésből, az kampányon kívül is kellene hogy működjön.

Az utak aszfaltozása és az ivóvíz- és csatornahálózat fejlesztése nem csak kampányígéret, nagyon is működik a kampányon kívül is. Az elmúlt 4 évben újraaszfaltoztuk és korszerűsítettük a megyei utak közel felét. Összesen több mint 300 kilométernyi megyei utat újítottunk fel. Emellett több száz kilométernyi víz és csatornahálózattal bővültek a megye települései az úgynevezett PNDL országos fejlesztési program keretében. Azt hiszem, ezek komoly eredmények. Ami a kampányígéreteket illeti, szeretném én is, ha már ott tartanánk, hogy minden településünk közművesítve van, az autópályák megépültek, és az utak mind jó állapotban vannak, a községi, megyei és országutak egyaránt. De amíg erre nem kerül sor, biztos vagyok benne, hogy azoknak a vidéken élő lakosoknak, ahol a településen még nincs vízhálózat, vagy netalán áramszolgáltatás, ezeknek a szolgáltatásoknak a biztosítása az elsődleges, hiszen egy alapszükségletről beszélünk. Amikor ez biztosítva van, akkor lesznek prioritások a más jellegű fejlesztések.

A támadásokat egyébként mennyi idő alatt sikerült megszokni? Többet kapott belőlük, mint Szováta polgármestereként, bár a székely zászló kifüggesztésének akkor is megvolt az ára.

Idővel edzettebbé válik az ember. De a rosszindulat az mindig rosszul esik. A jogos kritikát meghallgatom, és megfontolom, de azt megtanultam, hogy minél kevesebb időt kell szentelni a nacionalista vagy politikai és egyéni érdekek miatti támadásoknak.

A megye román lakosságát a négy év alatt mennyire sikerült megszólítani, illetve jó munkakapcsolatot kialakítania a többségében román önkormányzatokkal?

Az önkormányzatokkal jó a kapcsolatom, nem is volt soha összetűzésem senkivel. Egyes román politikusok azzal vádolnak, hogy csak a magyarlakta vidékekkel foglalkoztam a 4 év alatt, de ez nem igaz. Ha valaki komolyan elemzi a számokat, láthatja, hogy mindez idő alatt kiegyensúlyozott figyelmet fordítottunk mindenhol az utak karbantartására éppúgy, mint a különböző civil és egyházi projektek támogatására mindkét közösség számára. Azt talán a szememre vethetik, hogy gyakrabban vettem részt magyar rendezvényeken és közösségi programokon, és én nem is tagadom, de ez úgy gondolom, hogy ez érthető és elfogadható mindenki számára.

Amikor négy évvel ezelőtt a kampány vége felé beszélgettünk, akkor azt mondta, hogy Maros megyének új vezető és új irány kell. Az új vezető meglett, az új iránnyal ön 1-től 10-es skálán mennyire elégedett?

Jegyet adni nem fogok magamnak, jegyet adjanak a tanárok vagy a választók. Ha azt nézzük, hogy 4 évvel ezelőtt minden egy helyben állt, akkor én úgy fogalmaznék, hogy elindultunk egy úton.  Lezártunk két nagy uniós pályázatot, amelyek sok éve függőben voltak, így befejeztük a Csergedi tetőn a motorsportpálya építését, és működésbe is helyeztük az ország legnagyobb versenypályáját, ugyanakkor megnyitottuk a kerelőszentpáli megyei hulladéklerakót, így nem kell már más megyébe szállítani a Maros megyei lakosok hulladékát. Emellett minden korábbi időszaknál több pénzt juttattunk kórházaink fejlesztésére, és modern, performens gépeket, eszközökkel szereltük fel a klinikákat, hogy az orvosok hatékonyabban végezhessék a munkájukat. Hangsúlyt fektettünk a megye turisztikai népszerűsítésére. Korszerűsítettük a megyei úthálózat felét, és elindítottunk egy programot arra, hogy minden megyei utat aszfaltozzunk, ahol még mindig csak földút vagy kövezett út volt. Mindezek tükrében merem azt mondani, hogy fejlődési pályára helyeztük Maros megyét.

Ön szerint ugyanígy gondolkodnak a választópolgárok is?

A választópolgároknak a hónap végén alkalmuk lesz megmutatni, hogy jónak tartják-e az irányt. Arra bíztatok mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, és szeptember 27-én menjen el szavazni.

Azt is mondta, hogy ahhoz, hogy ez a megye élhetőbb legyen, minden korosztály számára otthonná kell változtatnunk. Kipipálva ez a cél?

Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek megvalósításai minden korosztályt érintenek. A hulladékprobléma megoldása, a repülőtér megmentése, az utak és a kórházak fejlesztése mindenki számára fontos. Kulturális intézményeink előadásaikkal megszólítják a legkisebbektől kezdve a felnőtt korosztály minden generációját. Emellett a civil szférának meghirdetett pályázataink révén számos olyan projektet támogattunk, amelyek által hiányszolgáltatásokat vagy egyszerűen kikapcsolódási lehetőséget biztosítottunk különböző célcsoportok számára. Első perctől támogattuk a VIBE és az AWAKE fesztiválok megszervezését, és ezzel a két fesztivállal visszahelyeztük Maros megyét az ország fesztiváltérképére.  A szociális szervezetekkel való partnerségek által segítséget nyújtunk a rászoruló családoknak vagy idős személyeknek.

De van, ami nincs kipipálva. Például a kisvasút nyomvonala mentén tervezett kerékpárút. Az meddig marad kampányígéret?

A kisvasút nyomvonalán tervezett kerékpárút egy régi terv, amely az elmúlt évek során többször is felmerült mint ötlet, 4 évvel én is megfogalmaztam célként ennek a bicikliútnak a kialakítását. Akkor nem tudtam, hogy mennyiféle jogi akadálya van ennek a projektnek. Most ott tartunk, hogy kértük a parlamenttől, hogy a román állami vasúttársaság adja át a megyei tanácsnak a kisvasút nyomvonalát. Az erre vonatkozó törvénytervezet a parlament asztalán van, és remélem, hogy az ősz folyamán napirendre is kerül. A nyomvonal tulajdonjogának megszerzése csak az első lépés, de ez a legfontosabb, mert enélkül konkrét tervezési folyamatot sem indíthatunk el. Nagyon fontos lenne, hogy év végéig megkapjuk a tulajdonjogot, mert így lehetőségünk lenne uniós pénzekre pályázni a kerékpárút megépítésére. Ha ezt a lehetőséget elszalasztjuk, ki tudja, mikor adódik újabb hasonló. Ha minden jól halad egy több mint 100 km hosszú kerékpárutat fogunk kiépíteni a Nyárádmentén és a Mezőségen, így a két kistérség természeti és kulturális látnivalóit kerékpáron is meg lehet majd közelíteni.

Miről fog szólni az elkövetkezendő négy év, ha szeptember 27-e után is Péter Ferenc vezeti majd a Maros Megyei Tanácsot?

Több nagy beruházást is szeretnék elindítani a következő években. Ezek jelenleg a tervezés különböző szakaszaiban vannak. Az egyik ilyen nagy projekt az Erdélyi Tudásközpont, egy multifunkcionális rendezvényközpont megépítésére vonatkozik, erről a napokban többet is megtudhatnak majd. A másik nagy terv a marosvásárhelyi metropolisz övezet fellendítését célozza. Múlt héten a metropolisz övezethez tartozó 11 önkormányzat vezetőjével aláírtunk egy erre vonatkozó megállapodást. Az együttműködési chartában 4 közös célt fogalmaztunk meg. Ezek közül a legfontosabb Marosvásárhely Mezőség felőli terelőútjának a megépítése. Ez nem csak egy egyszerű terelőút lenne, kettős célt szolgálna. Egyrészt tehermentesítené Marosvásárhelyt, hiszen a tranzitforgalom jelentős része elkerülné a várost, másrészt a tervezett 4 sávos út a metropolisz övezet északi településeit hivatott fejleszteni. A két említett projekt mellett folytatni fogjuk a repülőtér fejlesztését, a kórházak korszerűsítését és az úthálózat fejlesztését is. Továbbra is prioritás lesz a turizmus, és szeretnénk olyan programokat is leindítani, amellyel a gazdákat és a helyi termelőket segítjük.

Lesz, akivel sikerre vinni mindezt?

Lesz, akivel megvalósítani, ezért nem aggódom. A jogi akadályok sokszor sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint az, hogy a megfelelő szakmai hátteret biztosítsuk egy-egy projekt megvalósításához. Sok jó szakemberünk van, de tennünk kell azért, hogy itthon tartsuk őket, akárcsak a tehetséges fiatalokat. Ezért is gondolkodtunk olyan nagyszabású projektekben, amelyekkel Maros megye 10 éves távlatban a régió vezető pozíciójáért szállhat harcba.

Amúgy mitől tart a leginkább a vokscsatában? Számít egy összromán összeborulásra?

A választások kapcsán inkább attól tartok, hogy sokan nem mennek el szavazni. Sok olyan többségében magyarok által lakott településünk van, ahol a polgármesternek nincs ellenjelöltje, így helyi szinten nincs nagy tétje a választásoknak, és ezt a lakosok is tudják. Megyei szinten viszont csak akkor van esélyünk győzni és megtartani a megyei tanácselnöki tisztséget, ha a magyar közösség nagy arányban vesz részt a választáson, és az RMDSZ listáját támogatja. A román jelöltek között nyílt összefogás már nemigen lesz, de kis pártok jelöltjei nem igazán kampányolnak, és ezzel végeredményben a két erős román jelöltet segítik, hiszen nem teremtenek igazi konkurenciát számukra. Nagyon szoros lesz a verseny, és csak akkor győzhetünk, ha mindenki elmegy szavazni.

Kapcsolódók

Kimaradt?