Hajdu Gábor csíkszeredai jogász az RMDSZ képviselőjelöltje szeretne lenni

A csíkszeredai Hajdu Gábor jogász és vállalkozó indulna a parlamenti választásokon az RMDSZ színeiben az egyik Hargita megyei képviselői mandátumért, ezért szeptember 18-ig le is adja a jelöltséghez szükséges dossziéját a szövetség irodájában – jelentette be hétfőn a sajtóval szervezett találkozóján.

A helyhatósági választási kampánnyal egy időben elindult a felkészülés a december 6-án esedékes parlamenti választásokra is. Az már ismert, hogy Korodi Attila parlamenti képviselő Csíkszereda polgármesteri székéért száll ringbe szeptember 27-én, így az ő képviselői helye szabadon marad – közölte Borboly Csaba, az RMDSZ csíki területi szervezetének elnöke.

Szeretnék, hogy továbbra is erős parlamenti képviseletük legyen, ambiciózus csapat vigye tovább az ügyeiket Bukarestben. A Területi Küldöttek Tanácsának október ötödikéig kell döntenie, hogy a jelöltaspiránsok közül végül kit tart érdemesnek a képviselői tisztségre való pályázáskor. Aki képviselő akar lenni, annak a helybelieket is meg kell győznie, és velük kell megvitatnia az egyes települések céljait – tette hozzá a területi elnök.

Hajdu Gábor ezek után mutatkozott be a sajtónak. Elmondta, hogy ugyan 17 éve aktív tagja az RMDSZ csíki területi szervezetének, a szövetség országos döntéshozatalában is részt vett, de nem karrierpolitikus. Nem rég választották meg a szövetség Csík-terület küldötti tanácsának elnökévé. Jogászként és vállalkozóként tevékenykedett az elmúlt húsz évben, és ezen idő alatt volt alkalma megismerni a magánemberek problémáit. Reményei szerint megfelelő kapcsolatot tudna teremteni a központi kormányzat, a magánemberek, az önkormányzatok és a civil szféra között.

„Azt hiszem, hogy nemzeti politikánk úgy tud sikeres lenni, hogyha gazdaságilag is sikeresek vagyunk. Nemzeti meggyőződésű vagyok, és hiszek abban, hogy itt, Székelyföldön kell éljünk, megmaradjunk, de sikeresek kell itt legyünk. (…) Az elmúlt évben azt láttuk, hogy újra magyarellenes és nacionalista hullámokkal találjuk szemben magunkat. És abszurdum: ennek a magyarellenes hullámnak a szószólója a szász származású államfője Romániának. Gazdasági visszaeséssel kell szembenéznünk, és ezek mindig azt eredményezik Romániában, hogy az ország valós problémájáról megpróbálják elterelni a figyelmet a magyar kérdésre” – állapította meg a képviselőjelölt-aspiráns.

Hozzátette, a 90-es években, amikor sokkal rosszabb volt a helyzet az országban, a magyarságnak jóval hatékonyabban sikerült jogokat kivívna. Szerinte az érdekérvényesítést nem lehet a mellünket verve, nagyszavakkal elérni, hanem meg kell ismerni a román közösséget, azt, hogy miként gondolkoznak, és annak megfelelően józanul kell fenntartani a megszerzett jogokat.

Végezetül hozzátette, hogy amikor felkérték a képviselőjelöltségre, konzultált a csíki önkormányzati vezetőkkel és az RMDSZ helyi szervezeteivel, támogatást kapott tőlük. Meglátása szerint ugyanis a helyi kapcsolatokra lehet építeni, ezért döntött úgy, hogy leadja jelentkezési iratcsomóját az RMDSZ-hez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?