Kelemen Hunor: a választások után remélhetőleg építkezés következik, nem improvizáció

Elfogadhatatlan, hogy alig 12 nap van az iskolakezdésig de a kormány és az oktatási kormányzat még nem tudott tisztázni mindent ezzel kapcsolatosan. Várhatóan szeptember 14-én reggel mondják el, hogy mit kell tenni aznap – mondta szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

A szövetség vezetője rámutatott: a kormány hat hónap alatt se tudta megoldani a közbeszerzéseket, hogy iskolakezdésre az oktatók és diákok rendelkezésére álljanak a megfelelő eszközök. „Ha csak az egészségügyet és a gazdaságot is nézzük, kiderül, hogy a jelenlegi PNL-kormány teljesen alkalmatlan a feladatra” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke ezt azzal magyarázta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy évvel ezelőtt nem kormányozni készült, hanem „patrónusuk, Klaus Iohannis államfő kierőltette a kormányváltást, de ők inkább előre hozott választást akartak szervezni”. Amikor viszont kiderült, hogy ez nem lehetséges, és kormányozni kényszerülnek, akkor nem volt víziójuk, és ez káoszhoz vezetett – magyarázta.

Kelemen Hunor szerint mindazért, ami a koronavírus-járvánnyal, az egészségüggyel, oktatással és a gazdasággal kapcsolatos, a felelősség Klaus Iohannist és a liberális pártot terheli, hiszen ők hozták a döntéseket – nagyon későn vagy pedig elhamarkodottan. „Mondja meg nekem valaki, hogy mi a logikus abban, hogy amikor naponta 200-300 koronavírus fertőzés volt az országban, bezártak mindent, és most, amikor naponta 1500 fertőzés történik, megnyitnak mozikat, éttermeket. Az én logikámba ez nem fér bele” – fejtette ki az RMDSZ elnöke.

„Mindezt összevetve, sok okunk lett volna megbuktatni a kormányt ám azzal nem tudtuk volna szankcionálni Klaus Iohannist, mert ugyanaz a kormány maradt volna hatalmon a decemberi parlamenti választásokig ügyvivő kormányként” – magyarázta Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ nem akart járulékos áldozata lenni a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PNL harcának, ezért a kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazására összehívott parlamenti ülés alkalmával úgy döntöttek, nem állnak egyik oldal mellé sem.

Az RMDSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy a PSD-s és PNL-s politikusok számos esetben összeborultak, és együtt szavaztak, például azután, hogy az államelnök „bedobta a kreténséget” Erdély kiárusításáról, vagy a Trianon-törvény esetében. „Mindegy, honnan jött a hazugság és a félreinformálás, a PSD és a PNL is ugrott, és nagy többséggel mindent elutasított, amit az RMDSZ kezdeményezett. Ha ilyen jól megértik egymást, akkor ezt a hatalmi harcot is oldják meg egymás között, ne kérjék, hogy mi ebbe segítsünk” – fejtette ki Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ-nek jelenleg egyetlen feladata, hogy a helyhatósági választásokon megőrizzék a magyar közösség önkormányzati képviseletét, majd a decemberi parlamenti választáson biztosítsák az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét. Kelemen Hunor szerint a decemberi parlamenti választások után várhatóan koalíciós kormány áll fel, hiszen Romániában 30 éve koalíciós kényszer van. Bízik benne, hogy politikai stabilitás következik, és megszűnnek azok a kilengések, amelyek jelenleg a kisebbségi kormány esetében előfordulnak, illetve elkezdődhet a valódi építkezés, nem pedig az improvizáció.

Kapcsolódók

Kimaradt?