RMDSZ: a háromszéki városoknak a térségeik mozdonyává kell válniuk

Az elmúlt évtizedben Sepsiszentgyörgy példaképpé vált Székelyföldön. Sokan irigykedve néznek a háromszéki megyeközpontra és azt mondják: úgy kell fejlődni ahogyan haladt Sepsiszentgyörgy az elmúlt években, értékelt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.

A kampánynyitó rendezvényen a Szövetség elnöke kifejtette: „Háromszéken a politikai vezetők úgy cselekedtek, hogy a megyét meghaladó kérdésekben – akár politikai, akár gazdasági vagy belső RMDSZ-es ügyekben – is megjelent a háromszéki vélemény, és olyan intézményeket terveztek, amelyek szintén meghaladják Háromszék határait”.

A jelenleg zajló választási versenyt értékelve Kelemen Hunor kifejtette: Székelyföldön mindig is verseny volt, de biztos abban, hogy nyerni tudnak az RMDSZ jelöltjei ott, ahol eredmények vannak. Az RMDSZ-nek országos szinten 286 polgármesterjelöltje és több mint 8000 tanácsos jelöltje van és számítások szerint 220-225 olyan önkormányzat van, amelyet meg tudnak nyerni a magyar jelöltek, mondta Kelemen Hunor, aki szerint a prioritások között van Marosvásárhely, mert ami ott fog történni, annak kihatása lesz egész Székelyföldre.

Meglátása szerint a független jelöltként – RMDSZ támogatással – induló Soós Zoltán jó eséllyel megnyeri a marosvásárhelyi polgármester választást és a város középtávon felzárkózik és ismét Székelyföld motorjává tud válni, kulturális, oktatási és gazdasági értelemben.

Az RMDSZ elnöke elmondta: rossz döntésnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy Hargita megyébe bevittek egy román-magyar vegyes pártot, a POL-t (Szabad Emberek Pártja) és Székelyudvarhelyen magyar emberek annak a színében indulnak a választásokon.

„Székelyföldön a magyar–magyar versenynek helye van, helyenként mi nyertünk, helyenként az ellenfeleink nyertek, de szerintem bűn a magyar–magyar versenyt egy vegyes párttal folytatott versenyre fölváltani, mert akik ezt felvállalták, azt üzenik, hogy eljött az ideje annak, hogy magyar emberek román pártokban politizáljanak.

Tamás Sándor: az együttműködések időszaka következik

Az RMDSZ háromszéki elnöke és a megyei tanács elnökjelöltje, Tamás Sándor a sajtótájékoztatón az együttműködés fontosságát hangsúlyozva rámutatott: Sepsiszentgyörgy Kovászna megye mozdonya és a többi háromszéki városnak hasonlóképpen a kis régiók mozdonyaivá kell válniuk.

„Olyan időszak következik, amikor az együttműködés lesz a kulcsszó, tehát túl kell lépni egy-egy község, egy-egy város határán és a polgármestereknek az egész régióban, a regionális fejlesztésekben kell gondolkozniuk az infrastruktúrafejlesztésekben és kulturális kérdésekben is.

Tamás Sándor szerint idén lejárt a korábban meghirdetett Pótsa József Megyefejlesztési Terv és szerződést kötöttek a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanáraival, így megújítják Háromszék fejlesztési tervét a 2030-ig terjedő időszakra. Ebbe a fejlesztési tervbe belefoglalják a megyei tanács helyi önkormányzatokhoz kapcsolódó fejlesztési kérdéseit, illetve a kis régiók és a városok fejlesztéseit is összehangolják a Kovászna megyére vonatkozó fejlesztési elképzelésben.

Sepsiszentgyörgy gazdasága is úgy kell teljesítsen, mint a kultúrája és a sportélete

„Sepsiszentgyörgy ma Erdély legnagyobb méretű, magyar többségű települése és ez hatalmas felelősséget jelent” – mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint „az elmúlt 12 évben az egyik kezünkkel védekeztünk, másik kezünkkel építkeztünk, és megtanultuk, hogy minél nagyobb terveink vannak, annál nagyobb erők mozdulnak meg ellenünk”.

Sepsiszentgyörgy három területen – a kultúra, sport és oktatás területén – nagyon jó eredményeket ért el, a következő évtized legnagyobb feladata, hogy a gazdaság területén is elérje ugyanazt a szintet, amit a másik három területen teljesített, hiszen ez tudja biztosítani, hogy Székelyföldön, Erdélyben, Romániában Sepsiszentgyörgy igazán versenyképes település és közösség legyen.

Antal Árpád rámutatott: azért dolgoznak, hogy Sepsiszentgyörgy és Háromszék fejlődjön, de nagyon fontos, hogy mi történik Erdély többi megyéjében és településén.

„Szurkolunk a marosvásárhelyi kollégánknak és Partiumi barátainknak, hogy megnyerjék a választásokat, hiszen az erdélyi magyarság számára legfontosabb, hogy az önkormányzatokban legyenek magyar vezetők és nyilván, hogy ezek az önkormányzatok eredményesek legyenek” – mondta Antal Árpád.

Bokor Tibor: az aratás időszaka következik Kézdivásárhelyen

„Az a gazdaember, aki elveti a búzát, az szereti learatni”, magyarázta Bokor Tibor, hogy miért szállt versenybe a harmadik polgármesteri mandátumáért Kézdivásárhelyen. Rámutatott: 74 millió lej összértékű európai uniós pályázatot nyertek, amiből 10 fontos objektumot újítanak fel, illetve újakat építenek 2023-ig.

Jelenleg Kézdivásárhely legnagyobb problémája az ivóvíz-szolgáltatással kapcsolatos, és ugyan nem egyik napról a másikra, de meg fogják ezt oldani. Emellett a közeljövőben szeretnének uszodát építeni a városban, illetve felújítani az udvartereket.

Lázár Kis Barna: Baróton letették az építkezés alapjait

Baróton is van vízió a fejlesztésekről, ám 2012-ben úgy vették át a város vezetését, hogy alapok sem voltak, amiről el lehessen kezdeni az építkezést, fejtette ki Lázár Kis Barna András. Az erdővidéki város polgármestere úgy értékelte, mostanra sikerült letenni az alapjait a következő időszak fejlesztéseinek.

Az országos törvénykezés hiányosságai miatt a Baróthoz tartozó öt faluban még nem sikerült lefektetni a vízvezetéket, mivel nem pályázhattak a vidéki infrastruktúrafejlesztési kiírásokon. Sikerült azonban megoldást találni a Közüzemek megyei vízszolgáltatóval közösen, és olyan pályázat készül, amelynek keretében Baróton és a hozzá tartozó falvakban 45 kilométernyi vízvezetéket fektetnek le, ami megoldaná az érintett települések vízellátását.

Emellett a megyei tanácsnak köszönhetően éppen zajlik a teljes erdővidéki úthálózat felújítása Málnásfürdőtől a Hatodon át Brassó megye és Hargita megye határáig. Amint ez az út megépül, elkezdik Barót központjának kialakítását is, amelynek megtervezésére felkérték a neves Gutmann Szabolcs építészt, aki többek között Szeben központját is tervezte.

Kovászna városban korszerű turisztikai infrastruktúra épül

Jeszenovics Róbert Károly, Kovászna város alpolgármestere arról számolt be, hogy az országos jelentőségű turisztikai településen következő időszakban is a turizmus fejlesztését tekinti prioritásnak az önkormányzat. A következő években wellness-központot és nyári bobpályát építenek, illetve fel szeretnék újítani a nemrégiben megvásárolt keskeny nyomtávú kisvasutat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?