Orban: ma is vannak posztkommunista jellegű politikai szervezetek

Ma is annak vagyunk tanúi, hogy posztkommunista jellegű politikai szervezetek próbálják akadályozni a demokratikus fejlődést - jelentette ki vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök, a fasizmus és kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megfogalmazott üzenetében.

A kormányfő kifejtette: tudatosítani kell a totalitárius rendszerek által elkövetett rosszat, mert ez előfeltétele annak, hogy az elkövetett hibák ne ismétlődjenek meg. "Elutasítom a politikai érdekcsoportok arra irányuló kísérleteit, hogy újjáélesszék azokat a manipulációs módszereket, amelyek a diktatúra éveire emlékeztetnek"- írja üzenetében Orban.

A kormányfő arról biztosított, hogy mindig támogatni fogja a demokráciát, és a romániaiak azon akaratát, hogy "a szabad és a civilizált világ részei legyenek". "Ma a fasizmus és a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Világszerte tízmillió embert deportáltak, megkínoztak, megfosztottak szabadságuktól és alapvető jogaiktól, sőt megöltek a diktatórikus rendszerek visszaélései és bűncselekményei eredményeként, amelyek árnyékot vetnek a múlt század történelmére" - fogazlamzott. 

Hozzátette, az, hogy augusztus 23-t választották a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapjául arra emlékezetet, hogy 1939-ben ezen a napon írták alá a Ribbentrop-Molotov paktumot, amely azt jelentette, hogy Európát felosztották náci és sztálinista befolyási övezetekre, majd kitört a második világháború, amely helyrehozhatatlan következményekkel járt az emberekre, sok államra és az egész világra. 

A miniszterelnök felidézte: a történelem fintoraként, éppen öt évvel a Ribbentrop-Molotov paktum aláírását követőn, 1944. augusztus 23-án Románia kilépett a háborúból, ami a szovjet befolyás növekedésének, a terrornak, az elnyomásnak és a politikai pluralizmus tilalmának kezdetét jelentette. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?