FRISSÍTVE – Alkotmánybírósághoz fordul a PNL az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt

Az alkotmánybírósághoz fordul a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt – jelentette be csütörtökön Ludovic Orban. FRISSÍTÉS: A PSD szerint ez „egy liberális trükk”.

A miniszterelnök azt mondta, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérik a taláros testülettől a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán, mert „precedens nélküli”, hogy egy ilyen eljárást a parlamenti vakáció ideje alatt kezdeményezzenek.

A kormányfő úgy tudja, hogy az eredeti elképzelés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a bizalmatlansági indítványt egyik rendkívüli szesszióban nyújtotta volna be, egy másikban olvasta volna fel, és egy harmadikban szavaztak volna róla, de „meggondolták magukat”, és meghosszabbították az eredetileg augusztus 20-áig tartó ülésszakot.

Meglátása szerint az alkotmány „betűje és szelleme szerint” bizalmatlansági indítványt kizárólag a rendes parlamenti ülésszak alatt lehet benyújtani. Úgy véli: a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos procedúrát mindaddig fel kell függeszteni, amíg az alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben.

Orban szerint a PSD „az alkotmány iránti tisztelet hiányáról” tesz tanúbizonyságot, és hozzátette, hogy a beadványt csütörtökön vagy pénteken nyújtják be az alkotmánybírósághoz.

A PSD többek között a koronavírus-járvány kezelése, az abból fakadó gazdasági válság és a közpénzek eltérítése miatt nyújtott be hétfőn bizalmatlansági indítványt, amelyet a szerdai közlés szerint csütörtökön olvasnak majd fel a parlament két házának együttes ülésén. Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke szerint nem sértették meg az alkotmányt, sőt, ha „minden héten összhívunk egy rendkívüli ülésszakot, hetente benyújthatunk egy-egy bizalmatlansági indítványt”.

PSD: ez „egy liberális trükk”

Az, hogy a PNL az alkotmánybírósághoz fordul a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán nem más, mint egy trükk, amely néhány nappal meghosszabbítja kormányzásukat – olvasható a PSD csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

România are nevoie de #soluții clare și eficiente, nu de oameni care sunt cu gândul doar la furat și la distrus! După...

Közzétette: Partidul Social Democrat – 2020. augusztus 20., csütörtök

 

Az ellenzéki párt vezetősége reagálásában kifejti: a liberálisok kilenc hónapos kormányzása egészségügyi, gazdasági és szociális válságot eredményezett, ezért „menniük kell”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?