Cazanciuc: akár hetente is benyújthatunk egy bizalmatlansági indítványt, ha rendkívüli ülésszakot tartunk

Minden rendes vagy rendkívüli parlamenti ülésszak önálló, tehát mindegyik ideje alatt be lehet nyújtani egy-egy bizalmatlansági indítványt – mondta Robert Cazanciuc, a szenátus szociáldemokrata párti (PSD) ügyvivő elnöke.

„Ez teljesen alkotmányos, mivel a rendkívüli ülésszak nem a csatolmánya a rendes ülésszaknak. A rendkívüli ülésszak önálló. Sehol nem írja az alkotmányban, vagy a törvényekben, hogy a rendkívüli ülésszak a rendes parlamenti ülésszak meghosszabbítása. Ha minden héten rendkívüli ülésszakot tartunk, minden héten benyújthatunk egy-egy bizalmatlansági indítványt” – fejtette ki Cazanciuc szerdán a PSD székhelyén.

A szenátusi elnök rámutatott, a parlamenti pártok közösen döntik el, mikor szavaznak a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványról, ha pedig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a dátum kitűzése előtt az alkotmánybírósághoz fordul az indítvány ügyében, ezt is figyelembe kell majd venni.

A PSD által a kormány ellen hétfőn benyújtott bizalmatlansági indítványt csütörtökön, a két ház együttes ülésén fogják felolvasni, majd három napon belül szavazásra bocsátják. A kormány menesztéséhez 233 szavazatra van szükség.

Ludovic Orban miniszterelnök kedden példátlannak nevezte, hogy rendkívüli ülésszakban nyújtotta be az ellenzék a bizalmatlansági indítványt, és közölte, hogy emiatt alkotmányos jogi konfliktus megállapítását fogja kérni az alkotmánybíróságtól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?