PSD: a kormány megszegte a saját maga által felállított szabályokat

A nemzeti liberális párti (PNL) kormány képviselői a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott valamennyi szabályt megszegték – áll a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kidolgozott, a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványban. Ludovic Orban miniszterelnök szerint felelőtlenségre vall a kormány megdöntésének szándéka.

A dokumentum szerint a Ludovic Orban vezette kabinet képviselői végérvényesen elvesztették hitelüket a járvány nem megfelelő kezelésével. „Miközben azt ismételgették, hogy a vírus rendkívül veszélyes, úgy viselkedtek, mintha az nem is létezne – védőmaszk viselése és a fizikai távolság betartása nélkül mulattak a kormány épületében, és bulikat szerveztek többtucatnyi meghívott, alvilági figura részvételével. Megszegték az általuk hozott valamennyi szabályt, figyelmen kívül hagyták az epidemiológusok ajánlásait. Úgy viselkedtek, mintha a törvény és a koronavírus fölött állnának" – olvasható a szövegben.

A bizalmatlansági indítvány felrója továbbá a kormánynak, hogy sok esetben egymásnak ellentmondó intézkedéseket hozott, ugyanakkor azzal vádolja a kabinetet, hogy „a koronavírus leple alatt kifosztotta az államkasszát”, jelentős összegeket „csatornázva át” a közpénzekből a liberálisokhoz közel álló cégeknek.

A dokumentum hangsúlyozza: a veszélyhelyzet bevezetése utáni két hónapban „megbírságolták a kis jövedelmű polgárokat", akik nem tudták megengedni maguknak, hogy maszkot vásároljanak, miközben a fogyasztóvédelem szerint „az Orban-kormány által importált maszkok 90 százaléka nem megfelelő minőségű, veszélyezteti az emberek egészségét".

Bírálja az indítvány az Orban-kormány pénzügyi politikáját is, hangsúlyozva, hogy a liberális kabinet „9 hónap alatt több mint 105 milliárd lej hitelt vett fel, négyszer annyit, mint a PSD-kormány", ezért az államadósság májusra elérte a bruttó hazai termék 40 százalékát.

A dokumentum felrója továbbá a liberálisoknak, hogy nem duplázták meg a gyermekpénzt, illetve, hogy nem a törvényben előírtaknak megfelelő mértékben emelik a nyugdíjakat, továbbá hogy megfelelő gazdasági intézkedések hiányában visszatért „a megszorítások, a szegénység, az alacsony bérek” időszaka, napról napra csökken a vásárlóerő.

Orban: újabb felelőtlenség a PSD részéről

Újabb felelőtlenség a PSD részéről, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen a koronavírus-járvány közepette – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke.

„Megkísérelni megdönteni egy olyan kormányt, amely teljesítette az ország iránti kötelességét, amely korrekt módon, szakmailag helyesen és hatékonyan kezeli a járványt, valamint a gazdasági válság, az aszály és az árvizek miatt felmerült súlyos problémákat, egy olyan kormányt, amely olyan nehézségekkel küzd, amelyekre rég nem volt példa az ország történelmében, számomra felelőtlen és teljesen logikátlan gesztusnak tűnik, amely sérti Románia érdekeit" – hangoztatta a kormányfő.

Szerinte „abszurd”, hogy az indítványt a parlamenti szünet alatt nyújtják be, erre az elmúlt harminc évben nem volt példa. Orban úgy vélte, hogy bizalmatlansági indítványt kizárólag a parlamenti ülésszak alatt lehet benyújtani, minden más módszer alkotmányellenes.

„Mindenesetre az indítványhoz kapcsolódó valamennyi procedúrának teljesülnie kell. Hogy ők benyújtják az indítványt, az az ő dolguk, de az indítványhoz kapcsolódó parlamenti eljárásokat, ha figyelembe vesszük az alkotmányt és az egyéb jogszabályokat, a szeptemberben kezdődő parlamenti ülésszak alatt kell lefolytatni” – magyarázta Orban.

Meglátása szerint a PSD abban érdekelt, hogy hatalmon legyen az önkormányzati választások alatt, hogy „elcsalják a szavazást, és az összes állami intézményt felhasználják a maximális választási eredmény elérése érdekében", és nem értik meg, hogy a döntést „végső soron a szavazók hozzák meg”.

A PSD azt közölte, hogy még hétfőn benyújtja a parlamentben a bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódók

Kimaradt?