Klaus Iohannis: ha maszkot viselünk és távolságot tartunk, megszabadulhatunk a járványtól


-A A+

Úgy lehet megszabadulni a koronavírus-járványtól, ha maszkot viselünk és betartjuk a fizikai távolságot – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, aki a Cotrocent-palotában kitért a koronavírus-elleni vakcína kérdésére is, reagált a PSD tervezett bizalmatlansági indítványára, és nyilatkozott a helyhatósági választásokról is. 

 „Kedves románok, sajnos ma ismét egy nem kívánt rekordot regisztráltunk: több mint 1400 személy fertőződött meg az utolsó 24 órában az új koronavírussal. Ez túl sok, és arra kérek mindenkit, hogy viseljen maszkot, tartsa be a fizikai távolságot, hogy megszabaduljunk a járványtól” – hangoztatta az államfő a Cotroceni-palotában.

„Semmilyen külső hitelesítése nincs” az orosz vakcinának

Iohannis emlékeztetett: Románia tízmillió egység védőoltásra jelentette be igényét, ám a koronavírus-elleni vakcina még nem készült el. Arra a kérdésre, hogy Románia fontolóra veszi-e, hogy Oroszországtól szerezzen be védőoltást, Iohannis azt válaszolta: „Románia az Európai Unió része és az Európai Unióban működő szervezetekkel köt előzetes szerződéseket. (...) Ama vakcinának semmilyen külső hitelesítése nincs”.

Ha nem rosszabbodik helyzet, lehet választásokat szervezni

Az államfő szerint meg lehet szervezni a helyhatósági választásokat, ha a járvány nem súlyosbodik a jelenlegi helyzethez képest és szigorú egészségügyi intézkedések lesznek. „A demokrácia így működik, időnként választásokat kell tartani. Júniusban volt ez esedékes, ám akkor nem lehetett megszervezni, mivel nem találták meg a megfelelő módját a biztonságos szervezésnek. Így elhalasztódtak, majd a parlament úgy döntött, hogy szeptember 27-ére írja ki a helyhatósági választásokat. Ezt tehát nem én, nem a kormány döntötte el, hanem a parlament” – fogalmazott. 

„Véleményem szerint, amennyiben a járvány nem súlyosbodik a jelenlegi helyzethez képest és szigorú egészségügyi intézkedéseket hoznak, meg lehet szervezni ezeket a választásokat. Az egészségügyi minisztériumnak és az Országos Közegészségügyi Intézetnek kell azonban megmondania, hogy melyik az a kritikus érték, amikor már nem lehet megszervezni a választásokat” – fejtette ki Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén.

Az államelnök beszélt arról is: nem nézi „jó szemmel”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból verbuvál embereket. „Nem nézem jó szemmel ezt a verbuválást. Mindig is elleneztem és továbbra is ellenzem a politikai pártok közötti vándorlást. A politikai vándorlás a román politika súlyos betegsége, és ahányszor lehetőségem volt rá, mindig nyilvánosan állást foglaltam ez ellen. Azóta sem változott meg a véleményem” - hangoztatta az államfő.

„Nem szeretné”, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen

Továbbá „értelmetlennek, kampányízűnek és populistának” tartja a PSD által bejelentett bizalmatlansági indítványt, derült ki. Iohannis emlékeztetett: amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) átvette a hatalmat a PSD-től, a szociáldemokraták „sportot űztek” abból, hogy indítványokat nyújtottak be „ha kell, ha nem”. Meglátása szerint ez az akció „értelmetlen, kampányízű és populista”, amivel a PSD csak azt kívánja bizonyítani, hogy „sok parlamenti képviselője van”, és ellene tud szegülni egy olyan kormánynak, amely „kezeli a válságot és dolgozik a helyhatósági választások előkészítésén”.

Az államfő kifejtette: „nem szeretné”, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen. Meglátása szerint a PSD megoldások helyett „mindenféle populista szöveggel jön”, mert arra „áhítozik”, hogy ismét „rákapcsolódhasson” a költségvetési forrásokra. Hozzátette: „ami az indítvány utáni koalíciókat illeti, előbb lássuk az indítványt, majd nézzük meg, hogyan szavaznak róla, ezt követően tartsunk konzultációkat, és biztos, hogy nem lesz PSD-kormányunk”.

Iohannis beszélt arról is, meglátása szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) „teljes felelőtlenségére utal” a gyermeknevelési pótlék többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendelet elutasítása.

„Érvük az, hogy nem ők kormányoznak, tehát nem ők a felelősek, én azonban úgy gondolom, hogy minden parlamenti képviselő felelős a választók előtt azért, amit ő, vagy az általa képviselt párt tesz. A normalitás Romániájában minden egyes parlamenti képviselő az állampolgárok jólétéért, az ország problémáinak a megoldásáért küzd. A PSD azonban megpróbálja bonyolítani a problémákat, illetve új és új problémákat teremt, amelyek máskülönben nem is léteztek volna” – fejtette ki az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén. 

Hangsúlyozta, ő is, akárcsak a kormány, szeretné növelni a gyermekpénzt, azonban ehhez meg kell legyenek a költségvetési források, jelenleg ezek nem állnak rendelkezésre, ezért állt elő a kormány a többlépcsős emelés ötletével.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X