Bemutatta Szatmár megyei tanácselnökjelöltjét az EMSZ

Pop Zoltán Károly indul az Erdélyi Magyar Szövetség részéről a Szatmár megyei tanácselnöki pozícióért – jelentették be a szövetség vezetői Szatmárnémetiben, pénteken.

„Lendületet hozott a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt egysége, ezt a lendületet kihasználva úgy döntött a szövetség, hogy Szatmárban is megyei tanácsosi listát is állít a szeptember 27-ei önkormányzati választásokon” – közölte Mezei János, az EMSZ társelnöke.

Az MPP elnöke úgy fogalmazott, a megyében nyitottak a tárgyalásra más pártokkal, de „méltánytalan” ajánlatokat nem tudnak elfogadni. „A versenyhelyzetet akarjuk megteremteni, mert a versennyel mindig a közösség nyer, mi pedig a közösség javát akarjuk szolgálni” – mutatott rá Mezei János, amit az EMSZ közleménye idézett.

Csomortányi István, az EMSZ társelnöke ismertette, megyeszerte egységesen, az MPP listáin fog megméretkezni valamennyi néppártos jelölt, amit a vegyes nemzetiségű környezetben a bejutási küszöb indokol. A néppárt elnöke szerint „természetes módon” illeszkednek össze a két párt helyi szervezetei, ami érthető, hiszen 2008-ban közösen kezdték a munkát, 12 év után most közösen folytatják.

Csomortányi úgy vélekedett, az erdélyi magyar pártok között nincsen alá-fölérendeltségi viszony. „Nem alacsonyabb rangú egy néppártos vagy polgári pártos szavazó, mint egy RMDSZ-es, ezért egyenrangú félként kell tudjunk megegyezni. Ma az egyik párt az erősebb, holnap, lehet, a másik párt lesz erősebb, a lényeg, hogy legyen párbeszéd” – mondta az elnök.

Csomortányi István szerint az EMSZ gesztust tesz azáltal, hogy nem indít polgármester-jelölteket a megye legnagyobb városaiban, Szatmárnémetiben és Nagykárolyban. A tárgyalások egyik feltétele, hogy a közösségi célokat érintő feladatokról szóljanak, és ne a „romániai, balkáni gyakorlat” szerint a politikusok funkcióiról – tette hozzá Csomortányi.

Pop Zoltán Károly, a Szatmár megyei tanács elnökjelöltje elmondta, a szövetség több mint 20 településen állít tanácsosi listát. A civilben közgazdász, közintézmény-vezető Pop bízik benne, hogy a jelenlegi négy MPP-s polgármester számát meg tudják duplázni. „1989-ben nyertük a demokráciával, hogy választhassunk és választhatók lehessünk. Nem lehet az egész magyarságot bezárni egy kalitkába” – fogalmazott Pop Zoltán Károly. 

(Címlapfotó forrása: neppart.eu)

Kapcsolódók

Kimaradt?