Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt programjának pénzügyi elképzeléseit ismertette


-A A+

„Édesanyám mondta mindig, kétféleképpen lehet pénzt keresni: az egyik, hogy nem költjük el, a másik, hogy megkeressük” – egy családi bölcselettel nyitotta meg Soós Zoltán szerdai sajtótájékoztatóját a Kossuth utcai kampányközpontban.

Soós Zoltán polgármesteri programjának célkitűzése Marosvásárhely fejlődő pályára állítása, hogy a város „2030-ra a kullogók sorából az élbolyba kerüljön”. Csütörtökön a program pénzügyi elképzeléseit ismertette két szakértő bevonásával. 

Soós 3 alapelvet állított fel a városi gazdálkodásra vonatkozóan: az adófizetők pénzét a közösség valós szükségletei alapján fogják elkölteni, felszámolják a pazarlást és zéró toleranciát hirdetnek a korrupcióval szemben. 

Kijelentette: „Nemcsak választást akarok nyerni, hanem felhatalmazást arra, hogy megváltoztassuk a dolgok menetét. A licit nélkül megkötött szerződéseket felülvizsgáljuk, a 10 ezer euró értékhatár fölött megkötött szerződéseket átvilágítjuk. A város tulajdonában lévő cégeket, amelyek szipolyozták a közpénzt, vagy a barátok kifizetésére használták, megszüntetjük.” 

Marosvásárhely gyarapodására forrásokat kell szerezni, mindenki számára élhetővé kell tenni, egyértelműen véget kell vetni a pazarlásnak, sorolta, és fel kell számolni a 20 éve burjánzó korrupciós rendszert, amelyet rákos megbetegedésre hasonlított. Továbbá fel kell mérni a város tényleges, 300 millió lejnyi adósságát és vagyonát is, a pénzügyekben általában véve a transzparenciának és nyilvánosságnak kell uralkodnia, mutatott rá.

Szabó Árpád közgazdász öt kulcsfogalom köré építette mondanivalóját: átvilágítás, rendcsinálás, együttműködés, munkahelyteremtés, átláthatóság. Hangsúlyozta, hogy a versenyszférából érkező tanácsosjelöltként az önkormányzatok és a vállalkozások közötti együttműködést tartja elsődlegesnek, hiszen az önkormányzatok a körülményeket teremtik meg, a munkahelyeket azonban a vállalkozók. 

A polgármesteri program további két elemére hívta fel a figyelmet, az inkubátorházra és a technológiai parkra. Az előbbi fiatal vállakozóknak nyújt segítséget, míg a régi Téglagyár helyére tervezett technológiai park az innovatív vállalkozókat segíti.

Szilágyi Nándor pályázati szakértő az EU-s források felhasználásáról beszélt, melyek a program számos elemének megvalósítását finanszírozzák. Ilyenek az infrastruktúra fejlesztése vagy a helyi vasútvonal kialakítása. Testvérvárosuk, Szeged példájával támasztotta alá állításait, de Temesvárt is azoknak a sorában említette, akik tudtak élni az Európai Uniós forrásokkal. 

„Románia a legújabb Közlekedési Master Plan-jában 73 millió euró elköltésével számol a következő tíz évben, ebből 18 milliárd eurót a vasút fejlesztésére akar költeni. Ezekre a projektekre Marosvásárhelynek már most készülnie kell” – összegzett a szakértő. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X