Úzvölgyi incidensek: pert indított a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

Miután az ügyészség úgy határozott, hogy a tavaly júniusban, az úzvölgyi katonatemetőben történtek nem minősülnek uszításnak, sem diszkriminációnak, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pert indított a bíróságon. Az első tárgyaláson érdemi döntés nem született, a következőre szeptember 30-án kerül sor – tájékoztatott a jogvédő szolgálat sajtóirodája.

Mint arról beszámoltunk, idén februárban vádemelés nélkül zárta le az illetékes ügyész az úzvölgyi katonatemetőben történt rongálásos temetőfoglalás ügyét, a rendeletet, amellyel az ügyész lezárta a nyomozást, pénteken tette közzé a román sajtó. Az ügyész – miután csak román szemtanúkat hallgatott meg – úgy ítélte meg, hogy a „kifele a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”. Szerinte ez nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, mert nem egy egész közösség, hanem csupán a katonatemető elé élő láncot vonó magyarokra vonatkozott. Vádemelés tehát nem történt, mindössze annyit rendeltek el, hogy szolgáltassák vissza a temetőkapu megrongált láncát és lakatját

A tavalyi eseményeket az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt és az RMDSZ által alapított Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelentette az ügyészségen, emellett több fizikai és jogi személy is tett feljelentést, megfelelő bizonyítékok – fotók, helyszíni felvételek, cikkek, hírek stb. –kíséretében, emlékeztet a jogvédő szolgálat. 

Az ügy lezárását még február 18-án kezdeményezték, de volt húsz nap fellebbezési idő, amivel a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat élt is. A jogvédelmi szolgálat fellebbezésében megjegyezte, hogy az ügyben vizsgálódó ügyész, valamint a nyomozást végrehajtó szervek nagyon felületesen kezelték az eset kivizsgálásának lebonyolítását és semmilyen erőfeszítést nem tettek a benyújtott bizonyítékok kivizsgálása érdekében. Ez a felületesen megfogalmazott ügyészségi rendelet tartalmából teljes mértékben megállapítható, írják közleményükben. Az ügyészség az újabb választ június 12-én közölte, amiben Georgel Brăila ügyész helyt adott az azt megelőző döntésnek, és szintén lezárásra javasolta az ügyet, nem találva megalapozottnak a Mikó Imre Jogvédelmei Szolgálat kérését. Ekkor a Jogvédelmi Szolgálat pert indított. 

A Büntető eljárásról szóló törvény 306-os cikkelye kimondja, hogy a bűnvádi nyomozást végző szerveknek kötelességük, hogy a feljelentés pillanatától kezdődően keressék meg és gyűjtsék be a bűncselekményt igazoló adatokat és információkat, azonosítsák az elkövető személyeket, korlátozzák az eset következményeit, valamint gyűjtsék és vizsgálják a bizonyítékokat. A btk. 103-as cikkelyének értelmében pedig a bizonyítékok szabadon értelmezendők a bűnügyi szervek által az igazság felderítése érdekében – olvasható a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóközleményében.

„Úgy véljük, hogy ez esetben, az ügyész állításaival ellentétben a nyomozó szervek nem teljesítették a törvény által előírt kötelezettségeiket, ezért kérjük az ügy kivizsgálásának folytatását. (...) Az ügyben lassan ment a nyomozás, majd minden lehetőséget megpróbáltak megragadni, hogy lezárják az esetet. De mi is éltünk minden törvény biztosította móddal, hogy bebizonyítsuk, erőszakos temetőfoglalás történt és a magyarokat kollektívan megbélyegezték, erőteljes xenofób hangulatnak és uszításnak lehettünk szem- és fültanúi” – emelte ki Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója. Az első tárgyaláson, július 27-én érdemi döntés nem született, halasztással zárult az ügy, a tárgyalás új időpontja szeptember 30.

Mint ismert, az Active Watch bukaresti emberi jogi szervezet az Igazságügyi Felügyeletet szólította fel, hogy vizsgálja ki, miként tekinthette Daniel Constantin Galbeaza moinesti ügyész úgy, hogy nem minősül gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly júniusban skandált "kifele a magyarokkal az országból!" jelszó.

(Címlapfotó forrása: MTI/Veres Nándor

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?