Iohannis: a PSD tudatosan egészségügyi krízist okozott

A Szociáldemokrata Párt (PSD) időhúzásával magyarázza Klaus Iohannis a járvány elszabadulását az országban. Miután az új esetek száma csütörtökön újabb rekordot döntött meg, a Cotroceni-palotából sajtónyilatkozatában Iohannis figyelmeztetett: nagyon aggasztó a helyzet, még nagyobb fegyelemre van szükség, és a szabályszegők megbüntetésére. 

Az államelnök felidézte: a járvány elején, amikor Európában nagy volt a gond, Romániában meg tudták fékezni a vírus terjedését: értékelése szerint a hatóságok és a kormány jól kezelte a helyzetet. Ez viszont nem tetszett a PSD-nek, akinek többsége van a parlamentben, néha az RMDSZ-szel együtt, amellyel lepaktált, hogy „lopakodva” átvigyék azt a törvénymódosítását, ami autonómiát adott volna az „úgynevezett székelységnek”, fogalmazott Klaus Iohannis. 

 

 

Nyilatkozata szerint a szociáldemokraták tudatosan egészségügyi krízist okoztak azért, hogy legyen miért kritizálják a PNL-kormányt. Az államfő felrótta a PSD-nek, hogy két hétig húzta az időt a parlamentben a karanténtörvény vitájánál, és ez idő alatt – amíg a kormánynak nem volt jogalapja kórházban vagy karanténban tartani fertőzötteket – sokan megbetegedtek.

Megemlítette, hogy július 2-án, amikor a kormány előállt a karanténtörvénnyel, 450 új esetet jegyeztek egy nap alatt, és július 18-án, amikor a parlamenten átment jogszabály az államfő asztalára került kihirdetésre, már 888 napi esetszámot jelentettek a hatóságok. 

Az államelnök fegyelemre intette a lakosságot, megköszönte azoknak, akik betartják a szabályokat – szerinte a többséget ez teszi ki – és figyelmeztette a szabályszegőket, hogy bírság vár rájuk. Hozzátette, 800 ágy áll rendelkezésre az intenzív terápiás osztályokon, ennek fele jelenleg foglalt.

Az államfő megbeszélést tartott csütörtökön a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről Marcel Vela belügyminiszterrel, Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjével és Bogdan Despescu vezető rendőrkvesztorral, belügyi államtitkárral.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?