Önkormányzati választások: elindította kampányát a székelyudvarhelyi RMDSZ

Elindította kampányát az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete: csütörtök délelőtt a polgármesteri széket megpályázó Derzsi László, valamint Szakács Tibor és Benedek Árpád Csaba tanácsosjelöltek vázolták fel azt a jövőképet, amelyet megválasztásuk esetén valósítanának meg. A választásokig kampányirodaként működő, Attila utca 2-es szám alatti ingatlan udvarán tartották meg a kampánystartot.

Tegyük sikeressé Székelyudvarhelyt! – ezzel a mottóval indult neki a két hónap múlva esedékes önkormányzati választásoknak a szövetség udvarhelyi szervezete. „Székelyudvarhely nem egy sikeres város, a többi székelyföldi város fényévekkel elhagyott bennünket” – magyarázta a kampánymottót Derzsi László. 

Utalva a még hivatalban lévő városvezetés négy évvel ezelőtti „Válts jobbra!” szlogenjére megjegyezte, hogy ehelyett, négy év után konfliktusokkal teli a város, eredmények helyett magyarázkodások és kifogások vannak. „Nekünk az a feladatunk, hogy váltsuk le Gálfi Árpád polgármestert és azt a káoszt, ami a mostani városvezetést jellemzi” – hangsúlyozta az RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Derzsi László bemutatta az öt pilléren alapuló 2020-as önkormányzati választási programot tartalmazó kiadványt, amely – mint mondta – azokra a problémákra nyújt megoldás, amelyeket Székelyudvarhely lakossága e pillanatban a legégetőbbnek tart. „Egyik pillér az értékeink megőrzése”, vezette fel programját Derzsi, példaként Szejkefürdőt említve, ahol az augusztus 1-jén megnyíló Mini Erdély Park úgy várja az érdeklődőket, hogy még nem oldották meg a közművesítését.

Szakács Tibor tanácsosjelölt elsőként a város gazdasági életének problémáit említette. „Nekünk új impulzusokra, új beruházásokra és új típusú munkahelyekre van szükségünk ahhoz, hogy a várost a fejlődés útjára tudjuk állítani” – mondta Szakács, kiemelve egy, a város méreteinek megfelelő ipari park szükségességét, a képzési rendszer hozzáigazítását a gazdasági élet szereplőihez, és a vállalkozók adókedvezményekkel történő támogatását. 

A közlekedési gondok orvoslását részben egy jól működő tömegközlekedésben látja, amelyet a város saját kezébe vesz, de a megoldást jelentő beruházások között szóba került a város terelőútjának a megépítése, a városi utak felújítása, mert a tanácsosjelölt úgy véli, hogy „a székelyföldi városok közül Székelyudvarhely rendelkezik a legrosszabb utakkal”.

„Át kell gondolni a város sportstratégiáját”

„Székelyudvarhelyen a versenysport a túlélésért küzd, a néhány évvel ezelőtt még országos bajnoki címért küzdő kézilabda- és futsalcsapata már történelem, akárcsak a városi sportgála, ahol Székelyudvarhely sportolóit annak ellenére tudtuk díjazni, hogy a megyei Sportgálán nem kerültek mindig megfelelőképpen díjazásra” – vázolta fel Benedek Árpád Csaba.

A tanácsosjelölt az utánpótlás-nevelés finanszírozása és az edzők továbbképzése mellett a városi sportstratégia újragondolását említette prioritásként, konkrétan 3-5 sportág kiemeltként való kezelését többletforrások biztosításával, hogy Székelyudvarhely több sportágban is az élvonalban, illetve nemzetközi szinten is képviselni tudja a várost és a megyét. 

A továbbtanulási céllal kényszerből távozó fiatalok sikeres marasztalását a sportegyetem kihelyezett tagozatának való megvalósításában látja Benedek Árpád Csaba „Szeretnénk, hogy a költségvetés elfogadásakor legalább 4 évben gondolkozzunk, hiszen a sportcsapatok számára a rövid távú célok nem követhetőek, minimum közép- és hosszútávban kell gondolkozni, amire a pénzügyi törvény is lehetőséget ad” – mondta a tanácsosjelölt.

A környezetvédelmi pillérnél a hulladékkezelést említette folyamatos problémaként, hangsúlyozva, hogy a hulladékmentes Székelyudvarhely nem egy elérhetetlen jövőkép, hanem egy terv „annak a székely városnak, amelynek lakói tudatosan gondolkodnak, takarékosak és büszkék arra, hogy egy élhető, tiszta és zöld környezetet teremtenek”. 

Az Attila utca 2-es szám alatti kampányközpont a választásokig minden hétköznap 9-15 óra között várja azokat, akik érdeklődnek az RMDSZ udvarhelyi szervezetének programja iránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?